2009/08/23

Bloglardan Çalıntı Yapanlar

Geçen gün yaşadığım bir olay sonucu aklıma gelip ilk kez yapmış olduğum bir Google taramasında bloglarımda yayınladığım sayısız şiir ve yazımın birçok sitede kullanılmakta olduğunu hayretler içerisinde gördüm. Üstelik bırakın link ve kaynak göstermeyi bazıları ''alıntı'' demeye bile gerek görmemişti.
Ortak noktaları ; hepsi de yazıldıkları tarihten çok kısa bir süre sonra (ç)alınmıştı.
Yapılan bu saygısızlık, sorumsuzluk ve hırsızlığı şiddetle kınıyor, bu ülkede bu işlerin bu kadar ucuz olmaması gerektiği inancıyla bloglardan post çalan kişilerin ve buna çanak tutup yayınlayan sitelerin (isimlerini şu an vermiyorum) aşağıdaki paragrafı okumalarını öneriyorum :

Aksi ispat edilmediği sürece, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 81. Maddesi gereği yazının tamamının telif hakları yazara aittir. Herhangi bir şekilde "alıntı olduğu ve hangi yazara ait olduğu" belirtilmeden ve yazarın sitesindeki sayfasına link vermeden kullanmak hırsızlıkla eşdeğer suçtur. İlgili Kanun gereği eser sahibi şikayetçi olduğu taktirde cezai müeyyidesi 3 yıldan 6 yıla kadar paraya çevrilemez hapis, 150.000 / 300.000 YTL ağır para cezasıdır.
Yine İnternet Yasası gereği herhangi bir sitede yazıların kullanılması halinde bundan site sahipleri sorumlu olup, sistemlerini Cumhuriyet Savcılıklarının incelemelerine açmak durumundadır.

Gelişen teknoloji sayesinde yapılan incelemeler; IP tespiti ve yazının gönderildiği bilgisayarın bulunmasına imkan vermektedir. Şikayet halinde kişinin kendi avukatları da konu ile ilgileneceklerdir...