2010/01/14

13 Rakamı ve Uğur(suzluk)

Ne zaman ayın 13'ünde başıma ters bir durum gelse aklıma ister istemez 13 rakamının uğursuzluğu gelir.
Nitekim bugün Windows'u çöküp kararan ve sesini kesen bilgisayarım iki saatini tamirde geçirip eve geldiğinde birçok program yok olup gitmişti.

Bu tür rastlantılara inanmıyor, her seferinde kötü bir tesadüf olarak düşünmeye çalışıyordum. Artık eminim. ''Kötü bir tesadüfmüş'' gerçekten.
Bu inancın kökü mitolojik tanrıların yaşadığına inanılan çağlara dayanıyor.

İskandinavya'da Vikingler'in meşhur tanrısı Odin ile Frigga'nın oğulları Balder bir ziyafet verir. Bu ziyafete 12 kişi davetli iken, Yalan ve Hile Tanrısı Loki, davetli olmadığı halde 13.kişi olarak ziyafete zorla katılmak isterken olay çıkar ve Loki diğer tanrılar tarafından çok sevilen Balder'ı öldürür.

Böylece bu mitolojik hikaye ve inanış İskandinavya'dan Avrupa'ya yayılır. Hıristiyan din adamları bunu Hz.İsa'nın son yemeğine uyarlar. Bu versiyonda Balder'ın yerini Hz.İsa, Loki'nin yerini de Hain Judas (Yahuda) alır. Bu yemekten sonra 24 saat içinde Hz.İsa çarmıha gerilip öldürülür. Ve bu nedenle Hıristiyanlar akşam yemeğinde 13 kişi bir araya gelirse bunlardan birinin başına mutlaka bir felaket geleceğine inanırlar.
13 sayısının uğursuzluğu ile ilgili inancın kökeninde bir yıl içinde Ay'ın 13 kez dolunay olarak gözükmesi, ayrıca Hıristiyanların başına gelen en kötü olaylarından biri olan 1453 İstanbul'un Fethi'nin 1+4+5+3=13 olarak görülmesi de var. Buna Haçlı seferlerinin 13.sünün kaybedilmiş olmasını, Hıristiyanlar için can sıkıcı bir tarih olan Peygamberimizin doğum tarihi 571 yılının 5+7+1=13 olarak çıkmasını ekleyenler de...

751 yılındaki Talas Savaşı ile Türklerin İslamiyeti kabul etmesi, 1570 yılında Kıbrıs'ı almamızla Hıristiyanlar'ın Akdeniz'deki gücünü yitirdiği tarihlerdeki rakamların toplamı hep 13'tür. 1444'de Haçlı Ordusu'nun Varna'da büyük bir yenilgiye uğraması ve Müslümanların rahat bir nefes almasındaki rakamlar toplamı yine 13.

13 rakamının uğursuz olduğuna dair inanç işte bu yüzden dünyada yaşamı ciddi anlamda etkileyecek kadar yaygın. Bu o kadar ileri boyutta ki bazı ülkeler 13 rakamını evlere kapı numarası olarak vermiyor. Uçaklarda 13.koltuk sırası yok. Apartmanlar ve otellerde 13.kat yerine 12A ya da 14.kat var,13 numaralı oda yok. Olanlarda ise insanlar asla kalmak istemiyor.
Hatta bu durum ayın 13'ünde işe gelmeme,uçak ve tren rezervasyonlarının iptali, alışveriş yapmamaya kadar dayanıyor ve bu günler Amerika'ya milyonlarca dolara mal oluyor.

Şimdi gelin de uygar olarak bilinen bu ülkelerin yaşadığı korkunun derecesine, hurafenin böylesine şaşırmayın.

Üstelik bu durumu bir hastalık, bir fobi olarak kabul edip ''Triskaidekaphobia'' adını vermişler.

Özetle; ''13 rakamının uğursuzluğu sadece Hıristiyanlar için geçerli'' dedim ve rahat bir nefes aldım...


Görsel: Pinterest