2011/01/07

Tutkunun Rengi: Kırmızı

Kırmızı nasıl bir renk sizce?
En kısa haliyle ''dikkat çekici'' bir renk midir? Devamında hemen ''aşk, heyecan, güç, ateş, sıcak, cinsellik, samimiyet'' gibi kavramları simgelediğini söyleyebilirsiniz.

Bana göre hepsinin özeti tek bir kelimeye sığabilir:
''TUTKU''nun rengidir kırmızı...

Ve kırmızıyı kırmızı yapan bir üçleme var, fena halde sıcak, çekici ve heyecan verici. Birincisi; insana dair ilk buluş ''ateş''...
Onun sıcak bir renk oluşu ateşle olan gerçek bağlantısından kaynaklanıyor. Çünkü Mağara Devri'ne kadar dayanıyor insanoğlunun kırmızıya olan tutkusu. Ateşin kırmızısı ve sıcaklığı üşüyen ilk primat atalarımızı içgüdüsel olarak çekiyor.
Ateşe tapanlar, Ateş Tanrıları süregeliyor devamında.

İkincisi yine en büyük ''ateş'' olan Güneş'in kızıl hali ''gurub''...
Güneşin batışındaki muhteşem kızıllık, yine ilk çağlardan beri insanoğlunun duygularını hareketlendirip yoğunlaştırmış. Tutkuyla seyretmiş o kızıllıkta güneşin batışını. Gevşemiş, aşık olmuş, resmetmiş...

Ve bir de ''kan'' var elbette...
İnsanoğlu esasen doğarken tanışıyor kırmızıyla. Doğum anında kanla sıvanmış, varoluş göstergesi bir kırmızıyla mühürlenmiş olarak gözlerini açıyor dünyaya. Ne kadar heyecan verici!

Kahramandır kırmızı, özgürlükçüdür, onurlu bir renktir. Dünya üzerindeki tüm ülkelerin sınırları kanla çizilmiştir. Zafer kazansa da kaybetse de bir ülke için müthiş bir onurdur kanla yazdığı tarihi. Akıtılan o kan önemlidir.
Kırmızı mücadelenin ve onurun rengidir.

Kelime olarak öz Türkçede ''kızıl'' diye geçiyor kırmızı. Tıpkı İngilizcede hem kırmızı hem kızıl anlamı veren ''red'' gibi.
En uzun dalga boyuna sahip renk aynı zamanda ve koyu bir arka planda yer aldığında o kadar şiddetli ki, kırmızı minicik bir nokta bile görüntünün tamamını etkileyebiliyor.

Ne kadar parlatıp cilasanız da başka hiçbir renk kırmızı kadar dikkat çekmez. Ruj, allık, oje gibi kadın makyaj malzemelerinin büyük bir oranda kırmızı ve tonlarını kapsıyor olması bu yüzden olsa gerek.
Ve ünlü markalar. Düşünecek olursanız büyük bir yüzdesinin logoları kırmızıdır. Bakan kişinin her ortamda ilgisini yoğunlaştırıp harekete geçiren, canlılık, enerji ve mutluluğun rengidir çünkü.
Azmin ve kararlılığın da.

Bu, daha bir çok konuda sürer gider.
Hırsızların en çok kırmızı araba çaldığı tespit edilmiş örneğin. Önemli birileri geleceği için yollara serilen halılar da kırmızıdır...

Ve kırmızı, ben dahil birçok insanın ilk renk tercihi olarak tanımlanabilir sanırım...