2011/03/21

Arap First Lady'ler

Libya'da çıkan olaylar sırasında, hakkındaki bazı iddialar üzerine yarım kapattığı baş örtüsüyle babasının ardından çıkıp, devlet televizyonu aracılığıyla halka seslenirken tanımıştık onu. Etkileyiciydi...
BM Kalkınma Programı (UNDP), ülkesinde yaşanan gelişmelerden dolayı, ''Kadınlara Şiddet ve AIDS'' konularında iyi niyet elçisi olarak atadığı görevine son vermişti.
Libya lideri Kaddafi'nin avukat kızı Ayşe Kaddafi'den bahsediyorum.
Bugün, İtalya'nın kadınlar konusunda iflah olmayan Başbakanı Berlusconi ile birlikte olduğuna dair haberler vardı gazetelerde. Ve baş örtüsü kullanmadığı poz poz resimleri...
İşin magazin bölümü ilgilendirmiyor beni.
''Arap kadını'' deyince zihnimizde nasıl bir imaj belirir? Birçoğumuzun gözü önüne kara çarşaflar içinde bir kadın gelir belki de. Ayşe Kaddafi'nin fotoğraflarını incelerken bakın nelere ulaştım...
Onlar açıldıkça biz mi kapanmışız yoksa, ne dersiniz?

-Ürdün Kraliçesi Raina. Kuveyt doğumlu bir Filistinli. Kahire Amerikan Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun. Apple Computer ve Citibank'ta çalıştı.
-Suriye First Lady’si Esma Esed. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın eşi. Londra Kraliyet Akademisi'nden mezun. J.P Morgan'da ve Alman Bankası'nda çalıştı.

-Fas First Lady'si Laila Salma. Uluslararası İlişkiler mezunu. UNESCO Fas faaliyetlerinin tamamında aktif ve mihmandar görevinde.
-Tunus First Lady’si Leyla bin Ali.
-Birleşik Arap Emirlikleri First Lady'si Hayâ. Ürdün eski Kralı Hüseyin’in kızı. Hem Dubai hem Ürdün Prensesi. Usta binici. 2000 yılı Avustralya Sydney Olimpiyatları'na BAE adına katılan milli sporcu. Sıkı bir kadın hakları savunucusu.

-Katar First Lady'si Sheikha Mozah binti Nasır el Missned. İşletme Lisans ve Sosyoloji Yüksek Lisans mezunu. Arap Demokrasi Vakfı, Katar Eğitim Birliği ve Sosyal Kültürel Birlik gibi kurumlarda görev aldı.
-Filistin'in unutulmaz lideri Yaser Arafat'ın eşi Süha Arafat.
-Mısır First Lady’si Suzan Mübarek. Sosyoloji lisansüstü mezunu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nde daimi görevli. Konferans ve panellerin aktif temsilcisi ve genel sekreter.

Bu ülkelere Cezayir ve Irak da dahil.
Daha devam ediyordu First Lady'ler. Fotolarına ulaşıp ancak bu kadarını hazırlayabildim.

İyi bir hafta hepimizle olsun...
Sevgiler...