2011/05/16

Püskevit Meselesi

Biliyorsunuz, kaç gündür gündemi aşırı derecede meşgul eden bir sözcük bu. Çarşıya, pazara, okullara, nereye giderseniz gidin insanların ağzından düşmüyor.
Hangi gazeteyi elinize alırsanız alın, hangi kanalı açarsanız açın ya da nete girin, ardından sıralanmış eleştirilerle birlikte karşınızda mutlaka bu sözcük. Remixleri mi yapılmadı, marka olması için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuranlar mı olmadı...
Türkiye'nin başka hiçbir sorunu kalmadı mı Allah aşkına?

O kadar çok yüklendiler ki, haberlerde bu sözcüğü neden bu şekilde telaffuz ettiği ile ilgili açıklama yaptı durdu Devlet Bahçeli. En son Ali Kırca'nın karşısında iki bisküvi arasına lokum sıkıştırmak suretiyle uygulama yaparak anlatıyordu gerekçelerini. Üzüldüm açıkçası...
Gerek var mı tüm bunlara?


Şimdi... Madem kullandığımız dile böylesine önem veriyoruz; ''Eğri oturup doğru konuşalım,'' diye bir söz vardır hani, ya da ''Yiğidi öldür, ama hakkını yeme,'' denir bu gibi durumlarda güzel Türkçemizde. Ha, bir de ''Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek lazım,'' deyimi kullanılır sıkça... Hatırladınız mı?

Sayın medya mensupları, bu sözcüğü halkın karşısında; onlara hitap ederken sarfeden Bahçeli'ye çok fazla yükleniyor, onu çok yanlış bir noktadan vurmaya kalkıyorsunuz.
Bırakın püskeviti, büskeviti, büskiviyi yeter artık!

Siyasi rengimin ne olduğu hiç farketmeden bu mesele yeterince canımı sıkıyor benim.
Dolayısıyla hangi partinin sempatizanı olduğumu tamamen bir kenara bırakarak, sadece ''insan'' sıfatımla; aklımın ve yüreğimin sesini dinleyerek soruyorum:
Türkiye genelinde bu kelimeyi kaç kişi doğru telaffuz edebiliyor, söyler misiniz lütfen?

Kaldı ki siz de, mesleğinize dair en çok kullanılan ''gazete/gazeteci'' sözcüklerini bile sürekli ''gaste/ gasteci'' diye telaffuz etmiyor musunuz? Bir dikkat edin isterseniz. TV haberlerinde bile bu böyle.
Bunun aksine neredeyse hiç rastlamadım ben.

Sözü daha fazla uzatmadan TDK ne diyor, bir göz atalım ve son noktayı koyalım...

püsküvüt: Bisküvi (Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü)
gaste: Gazete (Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü)