2012/01/14

Eşsiz Kristal Motifler

Kar, doğa olayları içinde beni en çok şaşırtanıdır.
Etrafı kaplayan o bembeyaz örtüye, ''Aaa!! Kar yağıyor!'' diye sevinmenin, bütün pislikleri kapatan, doğaya gelinlik giymişcesine yakışan bembeyaz, harika bir örtü olduğunu düşünmenin ötesinde inanılması güç bir mucizeye şahit olduğumuzu, bu mucizenin tam ortasında yer aldığımızı düşünürüm.

Gökyüzünden salına salına, adeta dans ederek inen bu bembeyaz, karbeyaz minik kristallerin her birinin değişik geometrik şekiller barındırdığını bilmeyenimiz yoktur sanırım.

Peki, bu harikulade motiflerin, dünyanın oluşumundan itibaren yağmış, yağmakta olan ve yağacak kar taneleri dahil, her birinde farklı olduğunu, tıpkı insanoğlunun parmak izlerinde olduğu gibi hiç birinin diğerine tıpatıp benzemediğini ve benzemeyeceğini biliyor muydunuz?

Kar kristallerinin hepsi altı köşeli olmasına rağmen bugüne kadar aynı büyüklükte ya da şekilde ve eşit sayıda su molekülü ihtiva eden benzer iki kristale rastlanmamış olduğuna inanabiliyor musunuz?

İngiliz bilim adamları bu olağanüstü gerçeği 24.000 kar tanesi üzerinde uzun süren araştırmalar sonucu çıkarmışlar ortaya. Düşünsenize, katrilyonlarca kar tanesi saniyeden daha kısa zaman dilimleri içinde ve ''farklı motifler halinde'' şekilleniyor, fakat en hassas terazilerin bile zor ölçebileceği ''eşit ağırlıklarla'' yeryüzüne düşüyor. Nitekim; farklı ağırlıktaki maddeler düşerken, ağır olanı daha hızlı yol alıp önünde bulunana çarparak veya birleşerek ilerlemez mi?

İşte tam bu noktada; kar kristallerinin en fırtınalı havada bile gökyüzünde birbirleriyle çarpışmadığı gerçeği aklımıza düşüyor.

Eğer çarpışsalardı neler olabilirdi hiç düşündünüz mü?
Yeryüzüne ininceye kadar geçen sürede birleşerek devasa kütleler oluşturur, insanoğluna zarar verirlerdi.
Hem de birleşme özellikleri bu kadar yoğunken.

Hepsini bir yana bırakalım; bu mükemmel kristallerin tek bir tanesini bile en yetenekli ressam ya da mimar dakikalarca uğraşıp çizebilir mi?

Bu bir mucize değildir de nedir?


(Görseller: Wikipedia)