2012/02/21

Gençlik İksiri: Kefir

Yaşının yetmiş iki olduğunu söyledi. Ardından; hiçbir sağlık sorunu olmadığını, doktora gittiğini hiç hatırlamadığını...
Yüzü sürekli tebessüm halindeydi. Kendini anlatan kelimeler bir genç kız edasıyla ve keyifle dökülüyordu ağzından...

Bu yaşta olup da hem ruhsal yönden hem bedenen bu kadar güzel, bu kadar sağlıklı kalabilmiş bir kadına hiç rastlamamıştım.
Cildi hâlâ pembe beyaz, kırışıkları yok denecek kadar azdı.
Karşımda duran bu Anti-Aging(geriye yaşlanma) kahramanını hayranlıkla izliyordum. Mutlaka bir sırrı olmalıydı.


Bu kadının mucizevi sırrının adı KEFİR'di...

Gereken şartlar oluşturulduğunda insan ömrünün yüz yıldan çok daha fazla olduğunu okumuştum kaç kez. Bunun, insanda bulunan bir hücre olan fibroblast'ın laboratuvar şartlarında 150 yıl yaşayabildiğinin tespit edilmesiyle kanıtlandığını...

Çok eski çağlardan bu yana sayısız faydası olduğu bilinen kefir ''uzun yaşam, gençlik ve güzellik iksiri''.
1920 yıllarında probiotik bakteriler üzerinde araştırmalar yapan Rus bilim adamları, Kafkaslar'ın 120-150 yıl yaşamalarındaki sırrın 5000 yıldan beri kefir içmeleri olduğunu, özellikle Rus ve Çerkez kadınların güzelliklerinin sürekli kefir tüketmelerinden kaynaklandığını kanıtladılar.
Son yıllarda Amerika ve Avrupa’da gençlik iksiri ve beden koruyucu olarak olarak ün yapan kefir tam bir Anti-Aging İksiri.

Konuştuğum kadından o kadar çok etkilendim ki; son iki aydır her akşam ben de kefir içiyorum. Her şeyden önce hücre yenileyici özelliği çok güçlü bir besin kaynağı olan kefirin ilk etap faydaları olarak sayabileceklerim şunlar:

-Uykusuzluğa karşı bir numara. Başınızı yastığa koyar koymaz uyuyorsunuz.
-Soğuk algınlığı ile gelen tüm hastalıklara karşı kaya gibi sağlam oluyorsunuz.
-Ruhsal yönden inanılmaz bir rahatlığa kavuşuyorsunuz.
-Kronik yorgunluğu alıp götürüyor.

-Ruhen ve bedenen sağlıklı bir insana da yaşam o kadar ağır gelmiyor.

Kefirin faydaları buraya yazamayacağım kadar çok.
Merak edenler ''kefirtanesi'' adlı siteye girip okuyabilir.

Hep birlikte sağlıklı günlere...
Sevgilerimle...

YAPILIŞI:
Öncelikle, gerekli kap-kacak:

Cam konserve kavanozu (Kapağı mutlaka plastik olacak),
- Kefirimizi süzeceğimiz cam ya da plastik bir kap,
- Plastik bir süzgeç,
- Plastik bir kaşık,
- Oda sıcaklığında süt (Yarım yağlı kutu süt önerilir),
- lt için 1 çorba kaşığı dolusu kefir mayası (Kendileri canlı organizmadır ve birkaç haftada iki misli büyüyecektir. Bu arada; fotoğraftaki kefirin miktarı; ortalama 5 çorba kaşığı).

Cam kavanoza oda sıcaklığındaki sütümüzü doldurup içine kefir mayamızı bırakıyor, plastik kaşığımızla bir kez ve yavaşca karıştırıp ağzını plastik bir kapakla ''gevşek'' kapatıyoruz. Gün ışığından korumak (ve ısıyı da muhafaza etmek) için bir bezle yoğurt mayalar gibi sarıyor, soğuk olmayan bir yerde en az
24 saat bekletiyoruz...

Sonra plastik süzgeçle, cam ya da plastik geniş bir kaba süzüp kefirimizi elde ediyoruz. Dilersek aynı kavanozu kullanıp süzülmüş mayayı yeniden bu kavanoza koyup üzerine süt ekleyerek yukarıdaki aşamaları yineleyebilir ve bir sonraki kefirimizi bu şekilde mayalamış oluruz.



Süzülmüş kefirimizi de başka bir cam kavanoza alıp çalkalayarak bol köpüklü şahane bir içecek elde ediyoruz. Yani tam bir iksir!

Kesinlikle ve hiçbir şekilde metal kullanmıyoruz arkadaşlar.


Ve kefir mayamızı zedelemeden, gayet hassas biçimde uyguluyoruz.

Alttaki kavanozlu fotoğraf pek net çıkmadı; ama sanırım anlaşılmıştır.
Başka sormak istediğiniz olursa yanıtlarım...

Sağlıklı günler dileğiyle, kolay gelsin efendim :)



Kefir ile ilgili 2008 yılında yazdığım ''Evde Kefir Yapıyorum'' başlıklı bir yazı daha var.
Okumak isterseniz tıklayın lütfen.