2012/04/29

5 Mayıs ve Koinobori

Gelenek ve göreneklerine son derece bağlı bir toplum olan Japonlar için 5 Mayıs çok önemli bir gün.
Bir anlamda; bizdeki 23 Nisan Çocuk Bayramı ile Hıdrellez geleneğini aynı güne alıp birleştirmişler.

Kökeni çok eskilere dayanan ve o devirlerde sadece erkek çocuklar için kutlanan bir bayram geleneğinden yola çıkılan 5 Mayıs, resmi olarak 1948 yılından beri ''Japon Ulusal Çocuk Bayramı'' olarak kutlanıyor. O nedenle; bu bayramda pek çok geleneksel etkinlik gerçekleştiriliyor.

Bu geleneklerden bir tanesi de ailelerin bahçelerine ya da balkonlarına evlerindeki erkek çocuk sayısı kadar sazan flaması asmaları.
Koinobori adı verilen ve kâğıt, bez ya da kumaş üzerine çizilmiş bir sazan balığı şeklinde olan bu flamalar içlerinden geçen hava akımı ile dalgalanıyor.

En üstte değişik bir flama var. Bir altındaki siyah sazan evin babasını, onun altındaki kırmızı sazan anneyi temsil ediyor. Bu üç flamanın altına, evdeki her erkek çocuk için yaşlarıyla orantılı boyda giden, mavi, yeşil, mor, turuncu renklerde sazan flamaları ilave ediliyor.
Sadece evlere asılmıyor tabii ki. Ülkenin neredeyse her tarafı bu flamalarla donatılıyor.

Sazan balığı dev akıntılara karşı mücadele edip yüzebildiği için Japonya’da güç ve başarının simgesi olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla erkek çocuklarının da böyle bir ruhla; sağlıkla ve güçle büyümeleri dileğinde bulunuluyor. Ayrıca, balığın uğur getireceğine de inanılıyor.

(Bugün bu bilgileri araştırıp öğrenmemde kaynaklık eden ruma'ya teşekkürlerimle)
Görsel: Wikipedia