2013/02/21

Atatürk'ün Bigalı Köyü'ndeki Karargâhı

Çanakkale Zaferi! 
Hem kara hem deniz muharebeleriyle adını tarihe altın harflerle yazdırdığımız, sadece ulusumuzun değil, bütün dünyanın geleceğini değiştirmiş olan benzersiz destanımız!

Bu zafer sayesinde 1.Dünya Savaşı İngiliz ve Fransızların aleyhine iki yıl uzadı. İtilâf Devletlerinin boğazları ele geçirip Rusya’ya ulaşımı engellendi. Dolayısıyla Rusya’nın bize düşman olması gerçekleştirilemedi. 

Öyle yabana atılacak bir zafer değildi. Kelimenin tam manasıyla bir destan yazıldı. 
Bunun için sadece General Hamilton emrine verilen kuvvetler ve savaşçılara bir göz atmak bile yeter! Anzak Kolordusu 25.700, Britanya 29.Tümeni 17.000, Fransa 1.Tümeni 16.700, Britanya Kraliyet Deniz Tümeni 10.800, Anzak Tugayı 4.800 olmak üzere toplam 75 bin kişilik bir kuvvet! 

Düşmanın bu gücüne, benzeri görülmemiş silah ve mühimmat donanımına rağmen kazandığımız bu olağanüstü zafer, istiklâl ve vatan gibi yüce değerler uğruna mücadele veren Türk insanına düşmanların yenilmez olmadığını kanıtlayıp özgüvenini artırdı.  Bu sayede ileride başlayacak Milli Mücadele’ye uygun bir altyapı oluştu ve o mücadelede de başarıdan başarıya koşuldu. Ve en önemlisi, üstün niteliklerini ortaya seren ve o zamana kadar çok kimsenin tanımadığı genç bir albay olan eşsiz komutanımız Atatürk’ü ortaya çıkardı. O artık bundan sonra İngiliz ve Fransızlara Çanakkale’yi dar eden ve adı ''Anafartalar Kahramanı'' olarak anılacak bir kahramandı.



BİGALI KÖYÜ ATATÜRK EVİ
Not: Bigalı köyüne yaptığımız bu ziyaret DÖNMEYİ ASLA DÜŞÜNMEDİLER adlı bu postta yazdıklarımdan hemen sonra gerçekleşmiştir.


Bundan tamı tamına 98 yıl öncesi…
Şubat ayı…

Atatürk 19.Piyade Tümeni ile 25 Şubat 1915’te Çanakkale Savaşlarına katılmak üzere Gelibolu Yarımadası'na, Eceabat’a gelir.
Burada ikmal yaptıktan sonra 18 Nisan 1915’te  yarbay rütbesi ile tümen komutanı olarak, Muhtar Hacı Hüseyin Kanyılmaz’ın karargâh olarak kullanacağı evine, Bigalı köyüne ulaşır. 

Bir hafta sonra savaş başlar. Atatürk, Conkbayırı ve Arıburnu'nda üstün düşman kuvvetlerine karşı kazandığı zaferlerle bütün dünyanın dikkatlerini üzerinde toplamaktadır.


                                 Atatürk evi taş ve bağdadi yapıda inşa edilmiştir. Dış kapıdan küçük bir avluya girilmektedir. Alt katta biri büyük öteki küçük iki odası vardır. Ahşap bir merdivenle üst kattaki salona çıkılır. Salona açılan üç kapıdan ortadaki en büyük oda Atatürk’ün çalışma odasıdır. Diğer oda yaverine ayrılmıştır. Odaların tavan ve döşemeleri ahşaptır. O gün kullanılan eşyalardan tek bir masa kalmıştır ve çalışma odasındadır.


Atatürk'ün yarbay olan rütbesi; bu evde kaldığı süre zarfında savaşta elde ettiği başarılar sonucu 1 Haziran 1915’te albaylığa yükseltilmiştir.

Bu ev, Çanakkale Savaşları’ndan sonra yine eski sahiplerinin elinde, ev olarak uzun yıllar kullanılmıştır. 


1968 yılında Bigalı Köyü Atatürk Müzesi Kurma Komitesi adıyla bir komite kurularak evin dış kapısı üzerine ‘’M. Kemal Atatürk’ün 1915 tarihindeki 19.Tümen Karargâhı’’ ibaresini taşıyan bir levha yerleştirilmiş, ev sahiplerinden satın alınarak müze haline getirilmiştir. Atatürk’ün Bigalı Karargâhı Kültür Bakanlığına devredilmiş, Bakanlık evi onararak 1973 yılında ziyarete açmıştır.

Bigalı Köyü Atatürk Evi
Atatürk Evi halen Orman Bakanlığı kayıtlarındadır.