2014/03/14

57. Alay Şehitliği

57. Alay, tarihte Çanakkale Kara Savaşları’nın başlangıcı olarak adı geçen Anzak Çıkarması'nı durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen Osmanlı alayıdır.

Çanakkale’yi denizden geçemeyen İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’na ve Kumkale’ye asker çıkararak Çanakkale Kara Savaşları'nı başlattı.

Çıkarma kuvvetleri 25 ve 26 Nisan 1915 tarihlerinde Arıburnu’ndan karaya çıkıp Conkbayırı’nda ilerlerken Türk birlikleri tarafından durduruldular. Yarbay Hüseyin Avni Bey komutasındaki 57. Alay;
19. Tümen Komutanı Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kemal’in 25 Nisan günü verdiği; “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir,” emrini uygulayan birliklerdendi.
57. Alay'ın, komutanları Manastırlı Yarbay Hüseyin Avni Bey, İstanbullu Rum Doktoru Yüzbaşı Dimitroyati, Konyalı İmamı Hasan Fehmi Efendi ve en küçükleri olan 9 yaşındaki Saka Çocuk dahil 628 kişilik mevcudunun tamamı 25-28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düşmüştür.




Bomba Sırtı Vakası

"Biz ferdi kahramanlık sahneleriyle meşgul olmuyoruz. Yalnız size Bombasırtı Vakası'nı anlatmadan geçemeyeceğim. Mütekabil siperler arasında mesafemiz sekiz metre, yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekiler, hiçbiri kurtulmamacasına kâmilen düşüyor, ikincidekiler onların yerine gidiyor.
Fakat ne kadar şayanı gıpta bir itidal ve tevekkülle biliyor musunuz!
Ölenleri görüyor, üç dakika kadar sonra öleceğini biliyor, hiç ufak bir fütur bile göstermiyor; sarsılmak yok!
Okuma bilenler, ellerinde Kur'anı Kerim, Cennet'e girmeye hazırlanıyorlar.
Bilmeyenler Kelime-i Şehadet çekerek yürüyorlar.
Bu, Türk askerlerindeki ruh kuvvetini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir.
Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebesi'ni kazandıran bu yüksek ruhtur!."
Mustafa Kemal ATATÜRK

BÖLGEDEKİ TABYALAR




57.Alay Şehitliğinin tam karşısında bulunan ve Anafartalar Bölgesini düşman kuvvetlerine karşı
kahramanca savunan Türk Askerleri anısına dikilmiş bir anıt olan Mehmetçik Anıtı.
Taarruza kalkmış piyade askeri figüründe bronzdan bir heykel.

57. Alay için Gelibolu Yarımadası Kanlısırt’ta yaptırılan bu şehitlik 10 Aralık 1992 tarihinde düzenlenen bir törenle halkın ziyaretine açılmış, Mehmetçik Anıtı (Prof.Tankut ÖKTEM), Gazi Hüseyin Kaçmaz Anıtı (Metin YURDANUR) ve yine heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan bir rölyef ile şehitliğin görkemi artırılmıştır.