2014/03/11

Akbaş Şehitliği

Şehitlik mertebesi peygamberlikten sonra en yüce mertebedir.

Tarih boyunca bağımsızlığımızı korumak adına en zor şartlarda mücadele vermiş olan milletimizin asıl kahramanları, vatan uğruna göğsünü siper edip gözünü bile kırpmadan, fedakârca can verenlerdir. Onlar ki, kanlarıyla suladıkları bu toprakları, bu cennet vatanı bizlere kutsal bir emanet olarak bırakıp gittiler. Vatanın bölünmez bütünlüğü ve idealler uğruna can vermekten daha yüce bir onur ve mertebe olmayacağını da kanıtlayarak cennetteki yerlerini aldılar. Varlığımızın ve birliğimizin, vatan sevgimizin, bağımsızlığımızın ölümsüz simgeleri olarak daima yüreğimizde yaşayacaklar.

''Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü''nün anlam ve önemine istinaden, geçen yıl yaptığıma benzer biçimde 18 Mart tarihine kadar kendi çektiğim görseller eşliğinde, bu kez bölgedeki bazı şehitliklerin tanıtımı ile ilgili bir yazı dizisine geçiyor, bunlardan ilki olan Akbaş Şehitliği ile başlıyorum.


Çanakkale Deniz Zaferi'nin hemen ardından başlayan Kara Savaşları'nda 25 Nisan 1915 tarihinde Arıburnu ve Anafartalar mıntıkasında ağır yaralananan askerlerimizi İstanbul'da hastane haline getirilen Selimiye Kışlası'na götürmek üzere
Akbaş İskelesi'nde bekleyen ''Halep'' adlı gemi, İngilizler tarafından batırılmış; geminin personeli ile beraber
ağır yaralı 200 Türk askeri şehit düşmüştür. Şehitler kanlı elbiseleri ile toplu olarak buraya gömülmüşlerdir.
Vatan için canlarını veren aziz şehitlerimizin ruhları şâd olsun. (20 Eylül 1921)


TÜRK ASKERLERİNE
Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir.
Her zaferin mayası sendedir. Her zaferin en büyük payı sendedir.
Burada şehit olan kahraman evlatlarımızı minnetle anıyorum. Ruhları şâd olsun.
Mustafa Kemal ATATÜRK

Şehitlik Eceabat-Gelibolu yolunda, Eceabat'a 12 km uzaktaki Akbaş mevkiindedir ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları dışındadır. İstanbul istikametinden gelenler için bölgenin ilk ziyaret noktası konumundadır.

Savaşın tüm şiddetiyle yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nı çağdaş bir görünüme kavuşturmak üzere 2006 yılında başlatmış olduğu ''Tarihe Saygı Projesi'' kapsamındaki çalışmalarıyla bölgedeki sekiz köyü ve 57. Alay Şehitliği'ni rehabilite eden OPET, Akbaş Şehitliği'ndeki yenileme çalışmalarını da 2013 yılının Aralık ayında tamamlamış bulunuyor.


Akbaş Şehitliği Heykeli (Prof. Tankut Öktem)