2014/10/03

Bayramda Tatlı Geleneği Nasıl Başlamış?

Dini bayramlarda hemen her evde en başta baklava olmak üzere kadayıf tatlısı, revani, lokma benzeri birkaç çeşit tatlı ve bayram şekeri bulundurma geleneği vardır.
En yoksul ailenin kapısını çalsanız bile bayramda size ikram edecek bir tatlısı mutlaka bulunur.

Bayramda tatlı yeme geleneği kökeninin İslâm Tarihi’nde
Hz. Muhammed’in hayatta olduğu dönemin adı olarak geçen
Asr-ı Saadet’e uzandığını biliyor muydunuz?

Dinimizde Hz. Muhammed'in davranışlarına ya da herhangi bir konuda söylediği söz ve takrirlerine sünnet adı verildiğini biliriz. Peygamber Efendimizin bayram namazını kıldıktan sonra hurma yeme âdeti varmış. İşte bu yüzden bayram günü sabah namazının hemen ardından tatlı yemek, özellikle de hurma yemek sünnet kabul edilmiş ve bayramlarda tatlı yeme - ikram etme geleneği bu şekilde başlamış.

Peygamber dönemi sonrasında ise İbni Sirin benzeri isimler bu geleneği un, tereyağı ve baldan ya da hurma ezmesinden yapılmış bazı tatlılar ikram etme yoluyla sürdürmüşler.
İslâm Tarihi kaynaklarında 380 yılında, Bağdat'ta kurulan ve uzunluğu 150 metreyi bulan bayram sofralarında tatlılar sunulduğu rivayet ediliyor. Sözün özü; bu gelenek binlerce yıldan beri bütün İslâm âlemi tarafından devam ettiriliyor. 

Osmanlı Dönemi’ndeki bayramlarda ise saraydaki bayram alayına katılınır, sonra padişah Has Oda önündeki tahtına oturur, yapılan eğlenceleri seyreder, bu esnada saray erkanına, vezirlere ve pir’lere tatlılar, helvalar dağıtılırmış. Bayram tebriklerinde herkese bayram şekeri ikram edilir, çarşı pazarda en başta şekerciler dolup taşarmış. O dönem özellikle akide şekeri çok makbulmuş. Bu şekilde bayram şekeri ikramı geleneği, bayramda tatlı ikram etme geleneğine ilave olmuş, bugünlere kadar süregelmiş.


Huzurlu ve keyif dolu bir bayram tatili geçirmeniz dileğiyle
Sevgiler