2014/10/02

Limonlu Cheesecake Yapımı

Bayrama birkaç günün kaldığı, dolayısıyla birçok evde tatlı hazırlıklarının başladığı, alternatiflerin düşünüldüğü şu günlerde, birkaç gün önce evdekilerin isteği üzerine ilk kez denediğim bir tatlının yapım aşamalarını burada paylaşmaya karar verdim.

İlkler önemlidir. O nedenle blogta da bulunması gerekir diye düşündüm.
Burası benim hayata dair ne varsa, her ne yaşadıysam paylaştığım bir alan. Uyar mı? Uyar.
Hem belli mi olur, bayramda evde hafif bir tatlı bulundurmak isteyenler için de değişik bir seçenek olur.

Cheesecake, bildiğiniz gibi üç katmandan oluşan hafif bir tatlı. Bisküvili taban, hemen üzerinde peynirli ana katman olan kek ve en üstte dilediğiniz meyvenin suyundan yapılacak olan sos. Cheesecake, özellikle de limonlu ise gerçekten ferahlatan, hoş bir lezzet. Rahatlıkla diyebilirim ki; ev yapımı olanı dışarıda yediklerinizden çok daha lezzetli.


Malzemeler:
2 paket yulaflı bisküvi
125 gr tereyağı
1 paket krema
1 su bardağı şeker
2 yumurta
2 kutu labne peynir
Yarım su bardağı un
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya



Yapımı:
• Yulaflı bisküviler rondoda un haline getirilip uygun bir tencere ya da tavaya alınır, ocağa konup, önceden eritimiş tereyağı ile çevrilmeye başlanır (Ben önceden eritmeyi unuttuğum için bu aşamada biraz zorlandım). Helva görünümü aldığında altı kapatılır. Altına yağlı kağıt konmuş kelepçeli bir kek kalıbına eşit miktarda yayılır. Üzeri kaşıkla bastırılarak iyice sıkıştırılır.

• Bir karıştırma kabının içine şeker konup 2 yumurta kırılır. Mikserle çok koyu bir kıvam alana kadar çırpılır. Bu karışımın içine labne peynirler ve krema eklenir. Un ve limon kabuğu rendesi ilave edilir, vanilya katılır. Hepsi birden pütürsüz bir görünüm alana kadar iyice çırpılır. Dibinde bisküvili birinci katmanını oluşturduğumuz kek kalıbının üzerine dökülür ve beklemeden fırına verilir. 170 derece ısıda yaklaşık 45 dakika pişirilir. Soğuyunca en az 5-6 saat beklemek üzere buzdolabına konur.

Sosu İçin:
2 limon suyu
3 çorba kaşığı nişasta
2 su bardağı su
1 yumurta sarısı
Yarım su bardağı şeker
Biraz limon kabuğu rendesi

• Nişastayı biraz suyla erittikten sonra tüm malzemeleri birbirine ekleyip iyice karıştırıyoruz. Karıştırmaya ara vermeden pişirmeye başlıyoruz. Sosumuz koyu bir kıvama gelince altını kapatıp soğumaya alıyoruz.
• Buzdolabında beklettiğimiz kekin üzerine eşit miktarda yayıyor ve tekrar buzdolabında beklemeye alıyoruz.
• Üzerini limon dilimleriyle veya dilediğimiz şekilde süsleyip servise hazır hale getiriyoruz.


Yapacak olanlara afiyetler olsun :)
Sevgiyle...

11 yorum:

  1. Ama ben bunu yaparım, bi güzel de yerim yani... Limonun mis gibi kokusunu alıyorum inan ki. Ellerine sağlık, harika görünüyor. Alternatif tatlı yapmak isteyenlere harike bir öneri. Öptüm canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokusuna kadar algıladığın bu güzel yorum için çok teşekkür ediyorum.
      Bence uygun bir zamanda mutlaka denemelisin o halde.

      Sevgiyle kucakladım...

      Sil
  2. Metos'un en sevdiği tatlı, hiç yapmadım, denenebilir. Ellerine sağlık:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zor değil gerçekten. Malzemeleri bir kenara yığdığın zaman gerisi tıkır tıkır geliyor Handan .-)
      Teşekkür ederim...

      Sil
  3. Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor :)
    İyi bayramlar, iyi tatiller..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :)
      Size de iyi bayramlar ve iyi tatiller...

      Sil
  4. Oooo harika gözüküyor. Ellerine sağlıkk.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tadı daha da güzel, inan.
      İyi bayramlar...

      Sil
  5. Şaşırdım burada görünce bu hafta Özsüt'e gidip almıştım, "Ben bunu yapamaz mıyım?" diye hayıflanmıştım. Denemek için tarifi bulup, yer imlerine ekledim ama henüz üşenme aşamasındayım. Sen benden hızlısın. Görüntü harika, tadı da güzeldir eminim. Afiyetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Alanya'da yediğim kaktüs meyvesini sizin blogta görünce şaşırmıştım :)
      Blog dostluğu demek sürprizlerle karşılaşmak demek aynı zamanda...

      Diğer keklerden daha kolay aslında.Taban kısmı ayrı güzel, diğer katmanlar ayrı
      Bekledikçe daha da güzelleşiyor üstelik. Son parçasını yediğimiz üçüncü gün lezzet doruktaydı o_O
      Sana da kolay gelsin ve afiyet olsun Burcu.
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  6. Tarifini hemen alıyorum Zeugma'cım.. Ben şekeri çokkk az koyarım, olur:)
    harika görünüyor, ellerine sağlık..
    Güzel bir hafta dilerim, sevgilerimle Zeugma'cım..

    YanıtlaSil