2014/10/02

Limonlu Cheesecake Yapımı

Bayrama birkaç günün kaldığı, dolayısıyla birçok evde tatlı hazırlıklarının başladığı, alternatiflerin düşünüldüğü şu günlerde, birkaç gün önce evdekilerin isteği üzerine ilk kez denediğim bir tatlının yapım aşamalarını burada paylaşmaya karar verdim.

İlkler önemlidir. O nedenle blogta da bulunması gerekir diye düşündüm.
Burası benim hayata dair ne varsa, her ne yaşadıysam paylaştığım bir alan. Uyar mı? Uyar.
Hem belli mi olur, bayramda evde hafif bir tatlı bulundurmak isteyenler için de değişik bir seçenek olur.

Cheesecake, bildiğiniz gibi üç katmandan oluşan hafif bir tatlı. Bisküvili taban, hemen üzerinde peynirli ana katman olan kek ve en üstte dilediğiniz meyvenin suyundan yapılacak olan sos. Cheesecake, özellikle de limonlu ise gerçekten ferahlatan, hoş bir lezzet. Rahatlıkla diyebilirim ki; ev yapımı olanı dışarıda yediklerinizden çok daha lezzetli.


Malzemeler:
2 paket yulaflı bisküvi
125 gr tereyağı
1 paket krema
1 su bardağı şeker
2 yumurta
2 kutu labne peynir
Yarım su bardağı un
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya



Yapımı:
• Yulaflı bisküviler rondoda un haline getirilip uygun bir tencere ya da tavaya alınır, ocağa konup, önceden eritimiş tereyağı ile çevrilmeye başlanır (Ben önceden eritmeyi unuttuğum için bu aşamada biraz zorlandım). Helva görünümü aldığında altı kapatılır. Altına yağlı kağıt konmuş kelepçeli bir kek kalıbına eşit miktarda yayılır. Üzeri kaşıkla bastırılarak iyice sıkıştırılır.

• Bir karıştırma kabının içine şeker konup 2 yumurta kırılır. Mikserle çok koyu bir kıvam alana kadar çırpılır. Bu karışımın içine labne peynirler ve krema eklenir. Un ve limon kabuğu rendesi ilave edilir, vanilya katılır. Hepsi birden pütürsüz bir görünüm alana kadar iyice çırpılır. Dibinde bisküvili birinci katmanını oluşturduğumuz kek kalıbının üzerine dökülür ve beklemeden fırına verilir. 170 derece ısıda yaklaşık 45 dakika pişirilir. Soğuyunca en az 5-6 saat beklemek üzere buzdolabına konur.

Sosu İçin:
2 limon suyu
3 çorba kaşığı nişasta
2 su bardağı su
1 yumurta sarısı
Yarım su bardağı şeker
Biraz limon kabuğu rendesi

• Nişastayı biraz suyla erittikten sonra tüm malzemeleri birbirine ekleyip iyice karıştırıyoruz. Karıştırmaya ara vermeden pişirmeye başlıyoruz. Sosumuz koyu bir kıvama gelince altını kapatıp soğumaya alıyoruz.
• Buzdolabında beklettiğimiz kekin üzerine eşit miktarda yayıyor ve tekrar buzdolabında beklemeye alıyoruz.
• Üzerini limon dilimleriyle veya dilediğimiz şekilde süsleyip servise hazır hale getiriyoruz.


Yapacak olanlara afiyetler olsun :)
Sevgiyle...