2014/11/08

Sunay Akın: Tuncay Terzihanesi

Kedilerin pençelerinin balık koktuğu bir kentin en ünlü terzilerinden biri olan babası Tuncay Bey’in, on yedi yaşında provaya gelen annesine nasıl vurulduğu ile başlıyor kitabına Sunay Akın. Kuruluşunun 50. yılında, Tuncay Terzihanesi’nde elbise diktiren tüm insanlara ithaf etmiş bu kitabı.

Elimdeki 2014 Şubat'ta çıkan 7.Baskı. İlk baskısı 2007 yılında Çınar Yayınları'ndan çıktıktan sonra diğer baskıları Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yapılmış. Barış Manço var kitapta, Kazım Koyuncu var. Oyuncaklar ve kuklalar, kunduracılar, Ara Güler, Charlie Chaplin var...

Moda’daki Mermer Konak’ın bahçesini süsleyen at heykelinin, utançlarından intihar eden Selma ve Yegâne adlı genç kızların sırlarıyla birlikte nasıl yok olduğu, Mermer Köşk’ün Kadıköy Kız Lisesi’ne nasıl dönüştüğü var...

Müjdat Gezen ve kendisi gibi tiyatro sanatçısı olan arkadaşı Savaş Dinçel’in çizgileriyle Nâzım Hikmet’in yaşamını bir çizgi roman olarak hazırladıkları ve 1978’de yayınlanan ''Çizgilerle Nâzım Hikmet'' adlı kitabı anlatıyor örneğin.

Cem Yılmaz’ın Cin Ali’yi haşlanmış yumurta gibi tokuşturduğu, bir gülümseme uğruna Rasim Kaygusuz Öğretmenin emeğini ve çocuklara kitap okumayı sevdirme çabasını ''İlkokul 1’de 'Cin Ali ile Berber Fil’i okuduktan sonra hayal kırıklığına uğrayıp kitap okumaktan soğudum. Bu sirk nerde, ben hiç görmedim. Ne bohem hikâye imiş anasını satayım,’ diyordum… Beni inandıramamıştı. O günden beri yazarı taslak halinde göndermedikçe kitap okumam,'' sözleriyle nasıl şov malzemesi yaptığını ve harcadığını anlatıyor.

Bol bol İstanbul ve Kız Kulesi'ni anlatıyor bu kitapta Sunay Akın.
Kız Kulesi’ndeki babaanneyi, Kız Kulesi’nin renkli tarihini özellikle...
Bu bölümü anlattığı kısmı, kendi yazdığı şu harika şiirle noktalıyor:

Çocuğunu asma köprüde sallayan
bir annedir İstanbul
ki onun
içi süt dolu
biberonudur Kız Kulesi
soğusun diye suya tutulan...


Geride kalanlar, tarihe iz bırakanlar, gündeme dairler anlatılıyor bu kitapta. Bilmedikleriniz, genel kültürünüzün eksik kalmış yanları, naif bir dostun tadı damağınızda kalacak anlatımıyla, sohbet havasında bir bir tamamlanıyor.
Yumuşacık satırlarla, hiç mi hiç sıkmadan...
Bir çırpıda okuyup bitirilecek türden, çok renkli ve güzel bir kitap.