2015/01/25

Kedidili Bisküviyle Enfes Pastalar

Cemal Süreya, yalnızca iki dizeden oluşan ''Kahvaltı'' adlı şiirinde "Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem / Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı" der hani. Bu önermenin aksini iddia edecek biri çıkar mı sizce? Mis gibi demlenmiş sıcacık, tazecik çay eşliğinde mükellef bir kahvaltı sofrasına kim hayır diyebilir?
Şiirin özellikle ikinci dizesi zihinlere olduğu gibi kazınmış ve doğruluğu yüzde yüz kanıtlamış bir önerme haline girmemiş midir?

Şair, kahvaltının mutlulukla ilgisini vurgulamış; ama yemek yeme üstüne ne düşündüğümüzle ilgilenmemiş. Peki ya, pasta yemekle ilgili fikrimizi sorsaydı?
Bana kalırsa özenle yapılmış hafif ve leziz bir pastayı da sevmeyen yoktur. Onun da mutlulukla direkt ilgisi vardır.
İyi bir pasta yapmak için evde yapılmış, iyi bir pandispanyaya ihtiyaç vardır. Bunun için, eşit ölçülerde kullanacağımız şeker, yumurta ve undan oluşan üçlü ile yağsız, süngerimsi, başarılı bir kek oluşturmak gerekir. Pandispanya yaparken şeker ve yumurtaları uzun süreli çırpmak esastır. Çünkü gerçek pandispanyaya asla kabartma tozu katılmaz. Katılırsa ne adının ne görüntüsünün pandispanya ile ilgisi olur. Epey meşakkatli iştir. Ancak, onca emeğe değen mükemmel bir sonuç çıkar ortaya.


Fazla uzatmadan toparlayalım şimdi…
Diğer adı savayer bisküvi olarak geçen kedidili’ni duymayan yoktur sanırım. Çocukluğumdan beri duyduğum bu bisküviyi benim gibi ilk kez satın alıp kullanan biri var mıdır peki?
İnanılmaz derecede pratik ve nefis bir pasta hazırlamak istiyorsanız vazgeçemeyeceksiniz.
On gün dolmadan üçüncü kez yapıyorum. Dilerseniz kremalı pasta, dilerseniz tiramisu… Sonuç harika!
Yapacağınız şey; kedidili bisküvileri ister süte ister kahveye, ister meyve suyuna kısa süreli batırıp yan yana dizerek pandispanya yerine kullanmak. Size düşen dilediğiniz biçimde pasta kreması hazırlamak.
Dilerseniz meyve parçacıkları kullanabilir, üzerini meyve suyuyla yapacağınız sosla ya da çikolata sosuyla süsleyebilirsiniz (Buzdolabında biraz bekletilmesi de gerekiyor).

Özellikle de sömestr tatilinde çocuklarını evde keyiften dört köşe yapmak isteyenler…
Bu fırsatı kaçırmayın ;)