2015/07/21

Antik Çağlardan Gelen Bir Mucize: Chia

Biliyorsunuz, 2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından ''Kinoa Yılı'' ilan edilmişti. NASA'nın astronotların beslenmesinde kullandığı süper besin kinoadan sonra, 2015 yılında bomba gibi bir antioksidan daha ilgili araştırmalarla birlikte gündeme düştü.
İşte yine sihirli minik tohumlar.
İşte yine antik çağlardan gelen bir başka mucize: Chia!
Aztek ve Mayaların beslenmelerinde temel gıda olarak kullandıkları chia’nın uzun bir süre enerji ve dayanıklılık verdiği ilk çağlarda fark edilmiş ve sihirli bir bitki olarak görülmüş. ''chia'' kelimesinin Maya dilinde ''güç, enerji'' anlamına gelmesi boşuna değil...
Chia tohumunda yüksek miktarda protein, Omega-3 yağ asidi ALA (Alfa-linolenic acid), magnezyum ve kalsiyum bulunuyor. Başka bir deyişle; 100 gram chia tohumu 910 gram somon balığındaki ile eşit miktar Omega 3 yağ asidi, muzdan 3 kat daha fazla potasyum, 10 sap brokolideki kadar magnezyum, 2,5 bardak sütteki kadar kalsiyum ve yarım bardak fasulyedeki ile eşit oranda demir içeriyor.

Superfood chiada, zengin içeriğinin yanı sıra yüksek miktarda lif mevcut. Suyla birleştiğinde 10 dk içinde kendi ağırlığını
% 80 oranında absorbe ettiğinden çiğ olarak yutulduğunda midede şişiyor ve uzun müddet tok kalmayı sağlıyor. Vücudun direncini düşürmeden sağlıklı biçimde kilo vermek isteyenler, gluten tüketimine bağlı çölyak hastaları ve vejetaryenler için ideal...

2007 yılında gerçekleşen ve 3 ay boyunca günde 4 çay kaşığı chia tohumu verilen 20 şeker hastası üzerinde yapılan bir araştırmada, hastaların tümünde büyük tansiyonun 6 birim düşmesi, kan pıhtılaşma oranının %20, iltihaplanma oranının %30 azalması ve omega-3 yağ asitleri oranının %80 artması gibi şaşırtıcı sonuçlar elde edilmiş.
Chia tohumunun tadı olmadığından her tür yemeğin içine eklenebiliyor. Salatalar, içecekler hatta kek ve pudinglere bile ilave ediliyor. Su, inek sütü, Hindistan cevizi ya da badem sütünün içine atılıp karıştırıldığında bir müddet sonra jölemsi bir yapı oluşturan chia’yı bir kase içinde küçük parçalara bölünmüş meyvelerle karıştırdığınızda harika bir puding elde ediyorsunuz.

Ve yine yapılan araştırmalar doğrultusunda chia tohumu yağının E ve C vitamini gibi iki güçlü antioksidan barındırdığı ortaya çıkmış. Yaşlanma, çevresel kirleticiler ve UV ile ilişkili serbest radikal hasarlarına karşı cildi koruduğu saptanmış. Vücuttaki nem seviyesini korumak için destek sağladığı, kolajen ve elastin oluşumunu teşvik edip, sarkma ve torbalanmaları, tahriş, kuruluk ve soyulma gibi pek çok sorunu giderdiği de.



Vücut için en iyi kullanılabilir halinin, her gün yarım çay fincanı suda 1 çorba kaşığı chia'yı bekletip
jelleştirerek alındığında gerçekleştiği söyleniyor (ezilmemiş ve nemli halde).


Chia kullanmak, formülü ilk çağlardan gelen mucizevi bir iksir kullanmak gibi gerçekten...

Görsel: www.falecomanutricionista.com

10 yorum:

  1. Chia'yı ilk kez duyuyorum Zeugmacığım. Ne kadar çok faydaları varmış meğer.
    Alttaki foto.da görüntüsü çok ilginç. Jelimsi..Hele kİ, Chia tohumu yağının E ve C vitamini gibi antioksidan özelliği barındırması ise ayrıca çok önemli. Notumu aldım. Teşekkürlerler Zeugmacığım. İyi haftalar dilerim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni öğrendim sayılır Esinciğim. Ülkemizde henüz pek fazla bilen yok.
      Edindiğim bilgiler en çok yabancı kaynaklara ait.
      Pek çok yararlı özelliği daha var. Dileyen kendisi de araştırsın ve en kısa zamanda kullanmaya başlasın, derim. Teşekkürler ve sevgiler benden Esinciğim. Keşif dolu, güzel bir hafta sonu diliyorum.

      Sil
  2. Sevgili Zeugma, tarafımdan alıncaklar listesine eklendi :-)
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İthal olduğu için şimdilik biraz pahalı. Ama kullanmakta fayda var. Çünkü ilaç niyetine, değer.
      Umarım kinoa gibi en kısa zamanda ülkemizde de chia yetiştirmek için girişimler olur.
      Teşekkürler benden sevgili L/Dost ;-)

      Sil
    2. Sevgili Zeugma,
      hangi ülkelerde yetişiyormuş acaba iklim uygunsa üretimini yapsak :-)

      Sil
    3. Sulanması bile gerekmeyen kinoa için ülkemizin şartları çok uygun sevgili Lost. Sırf bu sayede müthiş bir ihracat kapısı aralanacağı ve ekonomimize büyük bir katkı sağlanacağı kesin. Bu, hiç abartısız aynen böyle.

      Chia da tıpkı kinoa gibi Meksika ve Guatemala benzeri Orta Amerika ülkelerinde yetiştiriliyor. Ancak chia için ılıman iklim gerektiği söyleniyor. Sanırım Çukurova uygun bölgelerin başında geliyor. Aslında devlet el atsa ya bu işlere. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ne güne duruyor anlamadım. Bu yıl gazetelerde bireysel kinoa yetiştiriciliği ile ilgili epey haber okudum.Üreticisinin yüzünü fazlasıyla güldürdüğünü. Chia bir tarla bitkisi. Henüz fazla bilen yokken, eğer ailenize ait bir tarla varsa ve iklim de uygunsa köşe olursunuz söyleyeyim :) Çünkü chia'nın fiyatı kinoanınkinin 2 katı...

      Sil
  3. İzleyicilere ne kadar yararlı bir bilgi kümesi. Pek çok hastalıkla boğuşan çağımız isanıňın mucizevi gıdası olmaya aday bir gıda. Bilgi dağarcığımız katkılarıňız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Çağımız insanının mucizevi gıdası olmaya aday'' ne kadar doğru bir tanımlama. ''Bilinen en güçlü omega-3 kaynağı'' olarak geçiyor her yerde.
      Kalp ve damar sağlığını korumak, kas gelişimine yardımcı olmak, bağırsakları temizlemek, detoks etkisi yapmak, sağladığı yüksek enerjiyle yorgunluk hissini geçirmek, eklem ağrılarına iyi gelmek gibi süregelen daha ne çok faydaları var bilseniz.
      Yeşil yapraklı ve boyu 1,5 metreye kadar uzayabilen, nanegiller familyasından bir bitkiymiş aslında.
      Yaprakları da kullanılıyor, en çok tohumları için üretiliyormuş
      Chia satın alanların tohumların bir kısmını saksılara ya da bahçelerine ektiklerini okudum. Ve chia tohumu elde ettiklerini. Ilıman iklim seven bir bitkiymiş. Aslında siz de yayla evinizde bunu deneyebilirseniz süper olur.
      Ziyaretiniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. amanın hemen almalı benimde hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı aktarlar satıyormuş. Migros'larda da var ;)

      Sil