2015/07/31

Bu Gece Mavi Ay Vakti

Ay’ın tam daire şeklindeki dolunay hali özellikle yaz gecelerine rastlamışsa gökyüzüne asılmış harikulade bir fener gibidir. Evrenin sihridir adeta. Gündüz gibi aydınlatır her yanı, gecenin kör karanlığını ışıl ışıl eder.

Bildiğiniz gibi, bir takvim yılı içinde her aya ortalama 1 dolunay rastlıyor. Ay takvimine göre dolunay ayın 14 veya 15. gününde gerçekleşiyor. Sırf bu yüzden sayısız şarkıda, türküde, şiirde geçen ve güzelliği, güzel yüzlü insanları betimleyen 'Ayın 14’ü gibi' deyiminin boşuna olmadığını düşünmüşümdür hep.
Ayın evreleri arasındaki süreç 29,5 gün olduğundan kameri ayları oluşturan bu döngüde de 6’sı 29 gün, 6’sı 30 gün süren toplam 12 ay var: 1.Muharrem 30 gün / 2.Safer 29 gün / 3.Rebîyülevvel 30 gün / 4.Rebiyülâhır 29 gün / 5.Cemaziyelevvel 30 gün / 6.Cemaziyelâhır 29 gün / 7.Recep 30 gün / 8.Şaban 29 gün / 9.Ramazan 30 gün / 10.Şevval 29 gün / 11.Zilkaade 30 gün / 12.Zilhicce 29 gün

Ramazan ayının her yıl 10 gün önce gelmesi Ay Takvimi adı verilen bu döngüyle ilişkili.
Ve bazen Dolunay 1 ay içinde 2 kez görünüyor. İlk dolunay inci grisi, nadiren gerçekleşen ve ikinci kez görünen dolunay ise mavi renkte. Bu yüzden ''Mavi Ay'' olarak adlandırılıyor. Ayın maviye dönüştüğü falan yok tabii. Mavilik toz bulutları ile ilgili ki bu durum genellikle volkanik patlamalardan kaynaklı. Örneğin; 1883 yılında Sumatra ile Malezya arasında bulunan ve Endonezya'ya bağlı bir ada olan Karakatau'da yükselen yanardağın 100 megatonluk nükleer bomba gücünde patlamasından sonra kül bulutları atmosferinin en üst katına kadar yükseldiğinden insanlar Mavi Ay'ı hemen hemen her gece görmüş.

Bir yandan da astrologlar Mavi Ay’ın yaşam boyu yalnızca 1 kez karşımıza çıkabilecek türden fırsatlar sunacağını ve bu fırsatları değerlendirme vakti olduğunu söylüyor: Vazgeçmeli miyim? Harekete mi geçmeliyim? Karar sizinmiş…

Bu gece Temmuz ayında yaşanan ikinci dolunay, yani Mavi Ay’ın görünme zamanı.
Bir sonraki Mavi Ay zamanları ise 2018 ve 2020 yıllarında.
Bir yüzyıl içinde yalnızca 5 kez gerçekleşen bu olağanüstü doğa olayının Türkiye saati ile bugün 13.43’te başlayacağı, İstanbul’da gözlenebilme saatinin 19.29’da, Ay doğduktan sonra gerçekleşeceği ilan edildi.

Bu gece gözler gökyüzünde. Şu an saatim 21.01'i gösteriyor. Hava henüz tam olarak kararmadı. Geçen haftalarda çoğu zaman gündüzden ortaya çıkan Ay gidip bir yerlere saklandı galiba. Ortalıklarda yok. Çok ilginç!
Bende heyecan dorukta... Evren ne kadar gizemli sahiden de!
Bakalım neler olacak, bakalım Mavi Ay'ı kimler görebilecek?

* * *

EK


Gece saat 02.30'a kadar benim gördüğüm aşamalar bu şekildeydi.
Gözlerimi kırpmadan baktığımda Ay'ın çevresi çok net mavi bir halka ile çevrilmiş görünüyordu.
Ay'ın kendisi değil; ama bulutların arkasına rastladığı anlarda bulutlar masmavi bir tüle dönüşüyordu.
MAVİ AY'ın ülkemize savaştan uzak, sevgi ve barış dolu fırsatlar sunmuş olması dileğiyle...