2015/07/08

Mandala İle Stres Atın!

Deniz kenarından topladığım sıradan taşlar bakın ne hale geldi. Bunlar tarafımdan çizilmiş ilk mandalalar.

Taşa çizim yapma olayını ilk kez Mutlu Eller'den öğrenmiş ve aklıma yazmıştım. Bu taşları çok da fazla takılmadan, tamamıyla doğaçlama ilerleyerek kısa sayılabilecek bir sürede tamamladım.

Sanatsal bir faaliyetten öte, meditasyon amaçlı anlık mandala çalışmalarında çok fazla özen göstermeye gerek olmadığı söyleniyor zaten. Dikkat edildiğinde figürlerimde kusursuz bir simetri yok. Mesafeler arasında, orantılar ve ebatlarda da eşitlik olduğu söylenemez. Yine de genel bir bakış atıldığında göze hiç de fena gelmiyor. Bu taşlar dekoratif amaçlı bile kullanılabilir.

Mandala, Hayat Çemberi (Life Circle) anlamına gelen ve Hint kökenli dinlerde metafizikle de ilgisi olduğu söylenen bir meditasyon yöntemi. Kişinin kendiyle baş başa kalma hali.

Çizen kişi içsel figürlerini resmettiğinden, bir bakıma ruhun aynası demek olan mandala ile beraber gelen ise gevşeme, rahatlama, artmış bir farkındalık ve tabii ki huzur duygusu. Daha ne olsun, öyle değil mi? Ve mandalada çizimlerin içinizden geldiği gibi akması, anlık olması hedef nokta olduğundan an’ı yavaşlatmak adına öyle harika bir eylem ki! Çünkü dinginlik ve sakinlik içinde, ciddi anlamda bir sabır yoluna giriliyor. Kendi içsel akışınızı, içinizden geldiği şekilde değiştireceğiniz çizgilere semboller inşa ederek, bunun devamlılığını sağlayarak ilerliyorsunuz. Söylendiği gibi kişiyi arındırıp öz varlığına ulaştıran, zihnini denetleyip huzura kavuşturan bir sanat kesinlikle.


Bu da kâğıda çizdiğim ilk mandala. Aslında çizimleri yorumlayanlar, hatta çizerken niyet yükleyenler varmış.
Oluşturduğum figürler şaşırttı beni sonradan. Misal, çiçeklerim ters yüz. Kim bilir iç dünyam neler diyormuş o an.

Dünya genelinde pek çok dinde ve kültürde yer alan mandala Osmanlı motiflerinde, özellikle camilerdeki kubbelerin iç kısımlarında bulunan ve ''kalem işi'' ya da ''çini'' diye adlandırılan motiflerin ta kendisiymiş örneğin.
Hatta kadınlarımızın küçük motifler halinde örüp birleştirdikleri dantellerin, masa örtülerinin de mandala olduğu söyleniyor. Örgü örenlerin ve renklerle uğraşanların dünyasında mutlaka bulunduğu da...

Hayat olabildiğince ağır yüküyle, gergin ve de yoğun temposuyla sürerken, insanlar stresten arınabilmek adına yeni yöntemler arayışında...
Son birkaç aydır gündemde Esrarengiz Bahçe adında inanılmaz satan bir kitap var, duymuşsunuzdur. Johanna Basford'un kendi desen tasarımlarını renksiz biçimde sayfalara döktüğü, ''Her Yaş İçin Boyama ve Desen Tamamlama'' içerikli bu kitap 22 ülkede 1,5 milyondan fazla satmış. Boyama kitapları çocuklar için diye bilinir, ancak kitaba en çok büyüklerden talep gelmiş. Bu da; insanların ciddi anlamda dış dünyadan uzaklaşmaya ve stres atmaya ihtiyacı olduğunun en büyük kanıtı değil mi?
4,5 yaştan başlamak üzere yaşamı boyunca isteyen herkesin mandala çizebileceği ifade ediliyor. Beynin sağ lobunu aktive ettiği, beyni dengelediği için giriş seviyesi Alzheimer hastalarında tedavi etkisi olduğu saptanmış.
Duvarlara, kumaşlara, taşlara ya da kâğıda…
Siz de mandala çizin. Dış dünyadan uzaklaşın ve gevşeyin. Denetlemeyi öğrendiğiniz zihninizi huzura kavuşturun.
Üstelik eliniz zamanla pratik kazanacak ve sanatsal çizimlere doğru da yol alacaksınız...