2015/10/19

Hiperrealist Ressam Mustafa Yüce

Yazmaya ve ülkemizin gurur veren isimlerinden bahsederek moralleri düzgün tutmaya devam...
Sırada bu kez güzel sanatlar alanında bir yetenek var.
Fotorealizm'in (fotogerçekçilik) ilk kez 1960'larda Amerika'da ortaya çıkan hiperrealizm (aşırı gerçekçilik) akımından kaynaklı bir resim sanatı olduğundan burada bahsetmiş, konuyla ilgili yabancı ressamlara ve resimlerine yer vermiştim.

Bugün hiperrealist/fotorealist bir Türk ressama yer vermek istiyorum ki bu alanda yaptığı resimler yabancı hiperrealist ressamlara fark atacak nitelikte.
Öyle ki, gerçeğinden daha gerçek, canlıymış, nefes alıyormuş, tuvalden fırlayacakmış kadar gerçekler...

Mustafa Yüce, soft pastel tekniği kullanarak boyutları 246-172 cm ile 190-160 cm arasında değişen büyük ebatta resimler yapan olağanüstü başarılı bir fotorealist ressam. Ve genellikle yaşlı insan yüzleri resmediyor. Bunun nedeni açıklarken cümlesine ''Ellerimizden tutan bir ele her şeyden çok ihtiyacımız var' diyen bu melek yüzlü insanlar...'' diye başlaması ne kadar duygu yüklü. Yaşlı insanların yüzlerindeki her çizgide, saçlarındaki her beyazda gerçek bir sanat eseri yattığını söylemesi de... Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Ankara Tüm Sanat Galerileri Derneği’nin (TÜSGAD) düzenlemiş olduğu ve ülkemizde ilk kez bu teknikle yapılmış tabloların yer aldığı sergide büyük ilgi gören eserler ona aitti ve serginin en çok ziyaret edilen bölümü oldu.

2001 yılında Uludağ Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun olan, 2008'den bu yana İzmir Kemalpaşa Ümran Baradan Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nde Görsel Sanatlar Öğretmenliği yapan Mustafa Yüce, 2011 yılından beri soft pastel tekniğiyle dev resimler yapıyor ve çoğunlukla yaşlı insan yüzleri resmediyor.

Başarısının tesadüf olmadığını, azimle çalışmanın başarıyı getirdiğini, artı; sanat camiasında yer edinme gibi bir amacının olmadığını söyleyen Yüce, "Gerçek sanatın insan ve toplum olduğuna inanarak, hiçbir süsleme ve dekoratife girmeden, kararla ve azimle gerçeği yansıtmak olduğunu düşünüyorum,” diye eklemiş. Böyle bir tevazuya hayran kalmamak mümkün değil...

Yüce'nin 'Old Man and Farewell' adlı eseri Mayıs ayında Tayvan'ın başkenti Taipei'de düzenlenen ve Asya kıtasının en büyük organizasyonlarından biri olan 'Art Revolution Tapei 2015' adlı sergide üst düzey bir koleksiyoner tarafından 27 bin 500 dolara satın alınarak Asya'nın en pahalı eseri olmuştu. Üç gün süren ve 72 ülkeden yaklaşık 250 sanatçının katıldığı sergi on binlerce kişi tarafından ziyaret edildi ve en büyük ilgiyi Mustafa Yüce'nin soft pastel tekniğiyle çizdiği yaşlı insan yüzleri çekti.

Mustafa Yüce'nin bir yıla yakın bir süre üzerinde çalıştığı 240x150 cm ebadında, soft pastel tekniğindeki ''Naif Ressam Hüseyin Yüce Portresi'' şu an İzmir'de Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki sergide gösterimde. Kendisi gibi Kütahya doğumlu olan dünyaca ünlü ressam Hüseyin Yüce'yi geçen yıl ziyaret ettiğinde 'evinin müzeye dönüştürüleceğini ve böyle bir eserin oraya çok yakışacağını' söylemesi üzerine çalışmaya başladığını belirttiği bu portreyi Hüseyin Yüce ne yazık ki görememiş.

Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, ana teması '40 Yaş Altı 40 Sanatçı' olarak hedeflenen sergide resim, heykel, seramik, dijital sanatlar, tekstil enstalasyon gibi disiplinler arası karma eserler sergileniyor. Sergi, 07-28 Ekim 2015 tarihleri arasında açık kalacak.

Mustafa Yüce, 19 Aralık 2015 tarihinde Ankara’da ikincisi düzenlenecek olan TÜSGAD sergisine bu kez sosyolojik olayları ele almış olduğu "İzler" serisinin ilk etabıyla, bir sürpriz yaparak çıkacağını duyurdu.
Yüce'nin başarısının artarak sürmesi dileğiyle, sanatseverlerin ve ilgilenenlerin bilgisine sunarım efendim...


İnadına sevgiyle, inadına barışla...
Aydınlık bir geleceğe en kısa zamanda kavuşmak ümidiyle...