2015/11/14

Yürüyen Merdivende Acelesi Olmak

Toplum olarak hayatın pek çok alanında tahammülsüzüz, bu bir gerçek. İşin aslı astarı, kuralı nedir bilmeden hak aramaya soyunup fütursuzca kavga çıkarmayı marifet sayıyoruz.
Haksız olduğunu bal gibi bildiği halde kendi menfaatleri için saldırgan hale girenler de yok değil. Kavgacı bir toplumuz, net.

Duyarlı olunması gereken, varlığımıza ihtiyaç duyulan, ''Ben buradayım'' dememiz gereken yerlerde kör ve sağır olmayı tercih edişimizle feci biçimde çelişiyor bu durum.

Genel anlamda konuşuyorum tabii. Elbette ki kendini bilen, yaşanan olayı aklının süzgecinden geçirip gerçeği gören, kabullenen, iyi niyetli ve yapıcı insanlar da var bu toplumda. Hatta özür dileyebilenler var...

Bu yazı, hafta sonu alışverişi nedeniyle bulunduğum AVM'de önce tanık, sonra müdahil olduğum bir olay sonrası yazılmaya karar verildi. Konumuz; yürüyen merdivenler ve yürüyen merdivenlerde yürüyen insanlara tahammülsüzlük.
Öncelikle altını çizmek isterim ki; büyük bir çoğunluk olayı şu şekilde biliyor: ''Adı üzerinde. 'Yürüyor' zaten. Senin yürümene gerek yok. Yapman gereken; üzerinde sessizce dikilip varış noktasına kadar bekleyeceksin. O seni götürecek.''
Oysa yok böyle bir şey!

Tıpkı trafik kurallarında olduğu gibi yürüyen merdivenlerde de kurallar var. Trafiği sağdan akan ülkelerde yürüyen merdivenin sağ tarafı durmak isteyenler, sol tarafı acelesi olup yürümek isteyenler için. Eğer merdivenin ortasındaki hayali çizginin sol tarafında duruyorsan, daha doğrusu o kısmı işgal (ihlal) ediyorsan suçlusun! Arkadan gelip senden yol isteyen ya da uyaran birine kızmaya, bağırmaya, olay çıkarmaya hiç ama hiç hakkın yok! Yürümeden ilerlemek istiyorsan kendi sağına düşen tarafı kullanmak zorundasın. Bu bir kural. Medeni ülkelerdeki okullarda çocuklara daha ilkokul çağlarında öğretilen önemli bir kural, ki taraf ihlali özellikle de Amerika'da anayasa ihlali ile eşdeğer sayılıyor.

''Durmak isteyenler sağda, yürümek isteyenler solda olacak''
Yürüyen merdivenler için başka kurallar da var tabii. Bazı metrolarda ya da AVM'lerde nadiren de olsa rastladım. Korkuluklara ya da basamaklara oturulmaması gerektiği, yanınızda çocuk varsa pozisyonunuzun ne olacağı; engelli aracı, bisiklet, bebek arabası ya da paten ile kullanmanın tehlikeli ve yasak olduğunu ikaz eden uyarı levhaları var.


Hepsi bir yana, bakın şu tarz basit bir bilgilendirmeye öyle çok gereksinim var ki!
Kolayca hayata geçirilebilecek bu önemli ikaza tüm yürüyen merdivenlerde ihtiyaç var. Bundan eminim...


Tartışma ve ikazların yaşanmadığı, sorunsuz bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle...

* * *

-EK-

(Tramvayda şahit olduğum şiddet)


(Ülkemizde nadiren rastlanmakta olan uyarı levhalarından iki örnek)


Görseller: www.tagesanzeiger.ch/ www.geograph.org.uk/ www.pantip.com/