2016/01/19

Kiraz Sapı Çayıyla Gelen Sağlık

Sağlıklı bir yaşam için yeme-içme önerilerini olabildiğince takip eden ve uygulayan biriyim. Ve kış geldiği zaman enfeksiyondan korunmak adına bitki çaylarıyla fazlasıyla haşır neşir olan...
Daha önce birkaç yazıda bahsetmiştim.
Bu çayları hazır paketlerden ziyade elimden geldiğince doğal yollardan hazırlamaya çalışıyorum. Kuşburnu, ıhlamur, kekik, rezene, adaçayı örneğin. Birkaç damla limon ve bal ilavesiyle ilaç niyetine, şifalı, sıcacık ve nefis bir çay çıkıyor ortaya.

Yazın kiraz mevsimi geldiğinde gazetelerde çok faydalı olduğu yazar hani sürekli. ''Kiraz yedikten sonra saplarını atmayın. Daha sonra çay yapmak üzere kurutun,'' şeklinde bilgilere de rastlarız.

İşte ben bu bilgiyi dikkate alıp en az 3 yıldır evde yediğimiz tüm kirazların sapını bir kenara ayırıp kurutuyordum. Öyle ki, tek bir kirazın dahi sapı çöpe gitmedi. Böylece her sezon 1 kiloya yakın kurumuş kiraz sapı elde edip saklıyordum.
Ama bir sorun bakalım, bir kez olsun çay yapıp içtim mi?
Artık görüntüsü cazip olmadığı için mi yoksa gerek duyulduğu zaman kullanılacak fikriyle mi elim bir türlü çay yapmaya gitmiyor, yeni sezon kirazlar çıktığında da hepsini olduğu gibi atıyordum. Sözün özü; hikâyesi bir hayli enteresandı.

Meğer ne kadar yanlış yapıyormuşum. Evet, bugün hayatımda ilk kez kiraz sapı çayı demledim ve az önce içtim!
Lezzetine inanamazsınız. O kara kuru saplardan çıkan aroma bildiğiniz kiraz tadındaydı!
Ve ben buna o kadar şaşırdım ki bloga aktarmaya karar verdim...

Peki, kiraz sapı çayının faydaları nedir?
Bu çay, her şeyden önce kanı temizliyor. Fazla suyun vücuttan atılmasına ve kilo vermeye yardım ediyor. Böbrek taşı oluşumunu önlüyor. Sakinleştirici etkisi var. Detoks etkisi yaparak toksinlerin vücuttan hızlı atılmasını sağlıyor. Susuzluğu geçiriyor. Tansiyon ve kolesterolün düşmesine yardımcı. Karaciğere faydalı. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi geliyor.

Yapılışına gelince: 1 büyük fincan çay elde etmek için 1 yemek kaşığı kurutulmuş kiraz sapı kullanmak gerekiyor. Kaynamış suyu kiraz saplarının bulunduğu fincana döktükten sonra demlenmesi için 5 dakika beklemek yeterli.

Kiraz mevsimi geldiği zaman saplarını biriktirmeye devam o halde. Hem de 1 gramını bile ziyan etmemek koşuluyla...
Sizlere de şiddetle öneriyorum. Sevgiyle...