2016/02/07

Pontiac Markasının Açılımı

Pontiac'ı duymuşsunuzdur. Amerika'da General Motors tarafından 1926 yılından 2010'a kadar üretilmiş ünlü bir otomobil markasıdır.
80'li yıllarda çekilmiş Kara Şimşek adlı dizide kullanılan Kitt, 1982 model Pontiac Firebird örneğin. Transformers filmindeki Jazz adlı karakter de öyle. Pontiac serisinden 2006 model Solstice...
Marka, bir kriz sonrası 2009 yılında üretimini sona erdirmiş.

Peki, Pontiac adı nereden gelmektedir?
Pontiac kelimesi, bir otomobil markası olmadan önce Güney Doğu Michigan'daki bir yerleşimin adı olduğu gibi, aynı zamanda 18. yüzyılda Ottowa'da yaşamış bir Kızılderili şefinin adıdır. Dolayısıyla Pontiac'ın bu adı Ottowalı Kızılderili şeften ve kabilesinden aldığı, zira logosonun bir kızılderili şefin betimlemesi olduğu söylenmektedir.

Durduk yerde bu konu da nereden çıktı diyorsanız, inanılması güç bir hikâyesi daha var çünkü. Aynı zamanda gülümseten bir hikâye...

Bundan yıllar yıllar önce Amerikalı bir girişimci, kendini atölyesine kapatıp haftalar boyu uğraş vererek çok güzel bir araba üretmiş. Eserini bitirdiğinde ilk aklına gelen şeyi yapmaya karar vermiş. Komşu evde çalışan zenci uşağı çağırıp otomobili göstermiş ve ''Nasıl, güzel olmuş mu?'' diye sormuş.

Zenci arabayı iyice inceleyip;
''İyi ama bu bir Cadillac!'' demiş. Otomobil gerçekten de Cadillac'ın o yılki modelini andırıyormuş...
İşte bu kısacık diyalog sonrası arabanın adı olan ''Pontiac'' türemiş.

''Peki ama ne alâkası var?'' dediğinizi duyar gibiyim.
Çünkü girişimci, zenci uşağın yanıtına şaşırıp demiş ki:
''Poor Old Negro, Thinks It's A Cadillac!''
(Zavallı ihtiyar zenci, onu bir Cadillac zannetti!)
Adam daha o an, kurduğu cümledeki kelimelerin baş harflerini birleştirip otomobilin markası yapmaya karar vermiş. 😀


Huzurlu bir pazar günü geçirmeniz dileğiyle...