2016/04/01

Google Maps ile Dünyayı Gezin!

Birkaç gün önce Google Maps'te adres bakarken öyle ilginç bir şey keşfettim ki inanılır gibi değil...
Çok müthiş ve heyecan verici bir uygulama gerçekten!
Dünya üzerinde merak ettiğiniz hangi yer, hangi bölge varsa Google Maps yardımıyla ulaşıp sokak sokak gezebiliyorsunuz...
Üstelik oklar yardımıyla istediğiniz sokağa girip çıkabiliyor, etrafta ne varsa görebiliyor, dilerseniz zoom yapıp en küçük bir detayı gözünüzün önüne getirip inceleyebiliyorsunuz.

Mesela doğduğunuz kenti, çocukken oyun oynadığınız sokakları ya da üniversite okuduğunuz kenti ve kampüsünüzü.
Trabzon'da bir yaylayı, Ankara'da Anıtkabir'i, Beypazarı'ndaki otantik sokakları. Mesela Sinop Kalesi'nden şehrin eşsiz görünümünü, dilerseniz sokaklarını, bundan önce yaşadığınız kentteki evinizi, o eve gidip gelirken yıllarca arşınladığınız yolu. Hem de yenilenmiş kaldırım taşlarından boya-badanasına kadar. Hatta şimdiki sahibini balkonda görme ihtimaliniz bile var! (Çünkü ben gördüm.)

Haritayı açıp herhangi bir yeri aratacağınız esnada sağ altta bir insan simgesi beliriyor. O simgeyi alıp harita üzerinde sürüklediğinizde Google’ın kaydettiği sokak ve caddeler maviye boyanıyor.

İşte bu mavi yollar Street View uygulamasıyla gezip görebileceğiniz yerler anlamına geliyor. Tıklayın ve ekranda beliren görüntü üzerinden oklar yardımıyla dilediğiniz yerin dört bir köşesini gezin, öğrenin, sokaklarında turlayın.

Eyfel Kulesi ya da Buckingham Sarayı bile olabilir. Yeter ki isteyin. Dünya üzerinde merak ettiğiniz herhangi bir yerin adını ekranın sol üst köşesindeki kutucuğa yazmanız yeterli. Söz konusu olan Google ve veritabanı bir hayli büyük. Türkiye'nin her tarafı test edilemese de, gelen yorumlara dayanarak ''Street View'in kapsamadığı köy yok gibi'' denmiş. Uygulamanın adı Google Haritalar (Google Maps) Sokak Görünümü (Street View). Ülkemizde 5 ay kadar önce başlamış. Web dışında mobil platformlarda kullanıma açılmış durumda. Mobil için 'Street View' adıyla ayrıca bir uygulama gerekli.


Peki, Street View fotoğrafları kimler tarafından çekiliyor?
Bu hizmeti oluşturan 360 derecelik fotoğraflar iki değişik yöntemle gerçekleşiyor. Kameralarla donatılmış otomobiller ve Street View Trekker (Sokak Görünümü Yürüyüşçüleri) tarafından çekilerek...
Üzerinde 15 kameranın bulunduğu 18 kg ağırlığındaki sırt çantası ile sokak sokak dolaşan söz konusu yürüyüşçüler günde yaklaşık 8 saat dolaşarak 3D görüntü kalitesi ve 360 derece panoramik açıyla çekim yapıyor.
Google'dan aldıkları maaş ise ayda 1500 dolar...

Siz de Google Street View ekibine dahil bir Trekker olmak ve sokak sokak gezerek henüz Street View hizmeti olmayan yerlere bu hizmeti getirmek, üstelik ayda 4 bin TL kazanmak ister miydiniz?
O halde BURADAKİ formu doldurup derhal başvurunuzu yapabilirsiniz.

Huzurlu, bol gezintili bir hafta sonu dileğiyle...