2016/09/07

Kurban Kesmek Vahşet midir?

Kurban Bayramı geldi çattı. Her yıl olduğu gibi birilerinin çıkıp ahkâm kesme vakti de geldi çattı demektir bu. Özellikle de vejetaryenlerin ve hayvanseverlerin. Vejetaryen değilim; ama hayvansever olduğum kuşku götürmez. Bu noktada bir şey sormak istiyorum: Her hayvansever vejetaryen olmak zorunda mı? Biri beni aydınlatsın lütfen.

Şu sıralar özellikle de Twitter'da yine birileri çıkmış, kurban kesmekle ilgili eleştirel görüşler sunuyor. Hayvanların yine son derece ilkel görüntülerle kesime götürülüp her tarafın kan gölüne döneceğinden bahsedenler var misal...

Medyadan takip ettiğim kadarıyla bu türden vahşet sahnelerine elbette ki ben de karşıyım. Hayvanlara eziyet çektirerek ibadet olmaz. Bunun kabul edilebilir yanı yok.

Benim tahammülsüzlüğüm; dilinin ayarı olmayan Leman Sam türevlerine. Müslüman bir ülkede yaşıyorsun sen. Çıkıp da tüm müslüman ülkelerde yüzyıllardır süregelen önemli bir ibadeti yok sayamazsın. Kurban kesenleri vahşetle suçlayamaz, hele hele ''Hayvanın boğazına bıçak dayayanların benim için Işid'ten hiçbir farkı yok!'' diyemezsin. Anlamadığım ne biliyor musunuz? Bu sözleri sarfetmek için Kurban Bayramını beklemek neyin nesi? Bence sen ve senin gibiler diğer zamanlarda kasapların önünde pankartlarla eylem yapmalı; kebapçıları, burgerları falan basıp et yiyen insanları protesto etmelisiniz mesela. Neden Kurban Bayramı gelince böyle oluyor, neden?

Din hassas bir konudur. Neyin peşindesiniz? Burası demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti. İnanç özgürlüğü olması gerektiğini en başta siz isterken bu yaptığınızın adı ne? Yobazlara malzeme vermek mi?

Çocukluğum bahçeli, müstakil bir evde geçti. Orta direk tabir edilen ailelerden oluşan mahallemizde hemen herkes kurban keser, olması gereken miktarı uzak mahallelerdeki fakirlere dağıtılırdı. Rahmetli babam da bayramdan birkaç gün önce aldığı hayvan için kasap ayarlar, bulamazsa besmele ve duayla başlayıp kendi keserdi. Kesim anını çoğu zaman ben de gördüm. Şimdi tüm bu olanları şöyle mi yorumlamalıyız: Babam Işid militanları gibi her yıl hayvanın boğazına bıçak dayayıp vahşet sergiliyordu. Biz evlatları da onu izleyerek barbar bireyler olarak yetiştik. Bu mudur?
Kendinize gelin kendinize!!

Şimdi gelelim hayvanların katledildiğinden, bunun Kuran'da yeri olmadığından dem vuranlara...
''kurban'' kelimesinin ''yaklaşmak'' demek olduğunu ''hayvan'' anlamına gelmediğini söyleyenler var. Sırf buradan yola çıkarak dinimizde kurban kesmek diye bir şey olmadığını iddia edenler. Bi gidin Allah aşkına ya!

Kevser Suresi der ki: ''O halde Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.''
Yaşar Nuri Öztürk dahil bütün İslam alimleri tefsiri bu şekilde yapmışlardır.
Yaşar Nuri Hoca benim için son derece güvenilir bir referanstır ve tefsiri tam olarak şu şekildedir:
''O halde Rabbin için namaz kıl ve hayvan kes.'' Buyrun, videonun 1:00. dakikasından başlatıp kendi ağzından dinleyin:


''Venhar'' açıklanıyor burada. Parmağıyla işaret ederek diyor ki: ''Eti yenecek hayvan kes.''

Başta CHP'li belediyeler, kurban kesimi için modern tesis imkânları sunuyorlar. Önceden sıra alan herkes küçükbaş hayvanını bedava, büyükbaşları 150 TL karşılığında kestirebiliyor. Siz gidin bayram günü caddeleri, sokakları,
hatta Boğaz'ı kana boyayıp vahşet sergileyenlerle uğraşın, olur mu?
Bir de; kurban kesiyorsan fakirlere dağıtacaksın arkadaş. Yarısını yiyip yarısını sucuk yaptırmayacaksın.
Öyle yapıyorsan işte o zaman dünyanın en büyük günahkârısın...

Onca konuştum; merak edenlere belirteyim:
Bizim ailede uzun yıllardan beridir yalnızca bağış gerçekleştirilmektedir.

Bu vesileyle bayramınızı şimdiden kutlarım. Sevgiyle...

* * *

Not: Bu yazının altındaki can sıkıcı tartışmalar diğer okurları germe kapasitesine sahip olduğundan
yorumlar gerektiğinde açılmak üzere kapatılmıştır. Konu TCK216 ile yakından ilgilidir. Bilginize arz olunur.


Görsel: Pinterest