2018/03/19

2018 Troia Yılı Etkinlikleri

Biliyorsunuz 2018 yılı, Troia'nın UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilişinin 20. yılı nedeniyle tüm dünyada ''Troia Yılı'' olarak ilan edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği tarafından dünya genelinde sürdürülen çok kapsamlı tanıtım çalışmalarının yanı sıra belediye tarafından gerçekleştirilen etkinlikler de Troia’ya olan ilgiyi bir hayli artırmış durumda.

İlk kez 1863 yılında Frank Calvert, daha sonra Heinrich Schliemann tarafından ortaya çıkarılmış görkemli bir antik kent olan ve ''Bin pınarlı İda'' olarak da anılan Troia, Doğu ve Batı kültür hazinelerinin antik destanlarla harmanlanarak gerçekliğe ulaştığı bir ören yeri. Dünyanın en ünlü antik kentlerden biri. Kentte ortaya çıkarılan 9 katman, ucu Erken Tunç Çağı'na dayanan kesintisiz 3000 yıldan fazla bir zamana işaret ederken, üzerinde hüküm süren uygarlıkların diğer bölgelerle olan önemli ticari ve kültürel bağlantıları da serilmiş ortaya.

2018 Uluslararası Troya Yılı önemli etkinliklerle sürüyor. Çanakkale Belediyesi bu kapsamda cadde ve sokakları ''2018 Troia Yılı'' tanıtım afişleri ile donatırken, yurt içi ve yurt dışı fuarlar dahil, pek çok alanda yıl boyu yapacağı tanıtım çalışmalarına ivme kazandırmış durumda. Bin pınarlı İda büyük bir heyecan ve de gururla sizleri bekliyor...

Etkinliklerden en önemlisi Ulusal Mimari Proje Yarışması sonucu derece almış bir projeye göre inşa edilen
Çanakkale Troia Müzesi olsa gerek. Ören yerinin yakınında yer alacak müzenin, gerçek ile hayalin karıştığı
öyküyü mitolojik, arkeolojik, coğrafi ve tarihî açılardan anlatacak çağdaş bir tasarım olduğu söyleniyor.
Dört katlı olacağı, giriş katının kazı ve buluntu fikrini temsilen yerin altında planlandığı da.

İşin bir de heyecanlı yanı var. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzenin haziran ayında yapılacak açılışını 2004 Hollywood yapımı Troy filmi yıldızlarıyla gerçekleştireceği söyleniyor. Bu demektir ki Brad Pitt ve arkadaşları Çanakkale'ye geliyor:)


Bir diğer etkinlik Homeros'un görme engelli oluşundan yola çıkılarak oluşturulmuş. Dünya genelinde ünlü görme engelli kişileri Çanakkale’de buluşturmayı planlayan ve 40 ülkeden yaklaşık 300 kişinin katılımıyla 13-18 Ağustos'ta gerçekleşecek olan "1.Troya Görme Engelliler Homeros Okumaları" çalıştayı. Tanıtım faaliyetleri arasındaki uluslararası etkinliklerden en önemlisi Anadolu Ateşi Dans Topluluğu tarafından sergilenen Troia Müzikali. Topluluk 2018 Troia Yılı kutlamaları boyunca birçok ülkede performans sergileyecek. Ayrıca, dünya genelinden minik dansçıların yer alacağı ''2018 Troya Halk Oyunları'' projeleri ile yine uluslararası boyutta gerçekleşecek farklı etkinlikler olacak.

Ve şimdi sıkı durun! BBC ve Netflix ortak yapımı olan ''Troy: Fall of a City'' (Troya: Bir Şehrin Düşüşü) isimli 8 bölümlük dizinin çekimlerinin tamamlandığı açıklanmış. Dünyada büyük yankı uyandıracağı beklenen dizinin Çanakkale'nin tanıtımına büyük katkı sağlayacağı söyleniyor. BBC, dizideki 3000 yıllık Troia efsanesinin yaşandığı Çanakkale topraklarını "Efsane ve Gerçekler! Efsanenin şehri hakkında ne kadarını biliyoruz?" başlığıyla okuyucularına tanıtırken İngiltere'den Çanakkale'ye gelen ekip Troia bölgesindeki temaslarını bir röportaj halinde okurlarına da aktarmış.


Bölümleri ortalama 60 dakika süren dizinin 2018 yılı ortalarında yayınlanması bekleniyor.
İzleyelim bakalım fragmanını...

Ve son olarak sıra geldi dünyaca ünlü sanatçımız Fazıl Say'la ilgili o güzel habere. Truva Destanı'nı anlatan bir piyano sonatı besteleme hazırlıkları içinde olan sanatçımız, eserin ilk seslendirmesini Ağustos 2018'de Çanakkale'de yapacağını duyurmuş.

Troia'dan gelen bu nazik davet bir hayli cezbedici, ne dersiniz?


Not: Görsellerin tümü Çanakkale'deki sokak afişlerinden fotoğraflanmıştır.