2018/12/29

48 Saat Etkili Doğal Deodorant

Kimyasal ürünler sınıfında yer alan, yeni yıl hediye tercihleri arasında tartışmasız başı çeken kozmetikler hakkında, özellikle de ter kokusunu engellemek ve terlemeyi azaltmak üzere kullandığımız parfüm ve deodorantlar ile ilgili birkaç sözüm var bugün. Bu vesileyle yazdan beri kullandığım "mucizevi etkide" doğal bir çözüm yazacağım buraya.

Hepimizin bildiği üzere roll on ve deodorantların içerisinde başta alüminyum, parafen, ftalat, triklosan vb. sayısız zararlı madde bulunuyor. Birçok deodorantın içeriğinde ise CFC adı verilen bir gaz. Bu maddelerin kanserojen olduğu konusunda bilim adamları sık sık uyarılarda bulunuyor. Özellikle alüminyum, meme kanseri vakalarında tetikleyici etkisi kanıtlanmış bir madde. Peki, deodorantlarda kullanılmış klor adlı maddenin ozon tabakasında birikerek delinmeye yol açtığını bilmeyen kaldı mı? Ancak, tüm bunları bilse bile deodorant (ya da roll on) kullanmaya devam edenlerin sayısı hiç de az değil ne yazık. Şu da bir gerçek ki; ürün içeriğini inceleyerek satın almak nereye kadar sağlıklı? "Doğal ürün" adı altında satılanlardan da yüzde yüz emin olamıyor insan. Sözü daha fazla uzatmadan hemen 48 saat etkili, yüzde yüz doğal deodorant tarifine geçiyorum. Malzemelerimiz yalnızca Hindistan cevizi yağı ve karbonat. Bir de minik cam kavanoza ihtiyaç var. Eski tarihli kremlerin cam kavanozlarını yıkayıp kullanmak çok pratik oluyor. Ben öyle yaptım. 😉

KARBONATLI DOĞAL DEODORANT
Minik cam kavanozumuza 3 kaşık karbonat, 1 kaşık Hindistan cevizi yağı koyuyor ve iyice karıştırıyoruz. İşte bu kadar basit! Güzel koksun istiyorsanız karıştırmadan önce 5 damla esansiyel yağ ekleyebilirsiniz. Ben eklemedim. Burada püf noktası Hindistan cevizi yağının karbonata doyması ve oda sıcaklığında beklemesi. Bir müddet bekledikten sonra akışkan halden katı hale geçiyor zaten. Ölçü 3'e 1 olduğuna göre dilerseniz büyük ölçülerle, daha büyük cam kavanozlara da yapabilirsiniz. Benim tercihim minik kavanozum bitince yeniden yapmaktan yana.
Kullanımına gelince. Karışımdan duş sonrası elinizle çok az miktarda alıp koltuk altlarınıza sürüyor, 48 saat boyunca terliyor; ama asla ve asla ter kokmuyorsunuz. Deodoranta ihtiyaç yok. Sağlığa zararı sıfır!

Bu yaz öğrendiğim ve bir daha da vazgeçmediğim bu tariften ne kadar memnunum, ne kadar içim rahat bilemezsiniz. Sizlere de şiddetle öneriyorum...

Sağlıklı ve mutlu yıllar!

* * *

EK


Karbonat ve Hindistan cevizi yağının iyice karıştırıldıktan hemen sonraki akışkan görüntüsü bu şekilde. İyice karıştırmazsanız bu görüntüye ulaşamazsınız, belirteyim.
Bu görüntüden 15 dakika kadar sonra akışkan halden katı hale geçiyor. Mum kıvamından biraz daha yumuşak, yani sürülebilir kıvama.