2019/03/26

Safranbolu'daki Ters Ev Aksiyon Parkı

Safranbolu'daki Ters Ev'i görünceye kadar böyle uçuk kaçık projelerin bizim ülkemizde olup olmadığını bilmiyordum. Bilenlerin sayısı da pek fazla değil kanımca. Ters dönmüş bu ev, Karadeniz Bölgesi'ndeki ilk "upside down house" (ters ev) projesi olup, şu an ''Dünya Kültür Mirası'' Safranbolu'da ziyarete açık bulunan son derece sıra dışı bir mekân. Daha bir yılını doldurmamış, çok yeni bir proje.

Ters Ev, 2018 Ağustosunda ziyarete açılmış. Açılmış ama aradan 6 ay bile geçmeden yeniden tadilata alınmış. İşte biz tam da bu tadilat zamanına rastlamışız. O yüzden de dışarıdan ve fazla yaklaşamadan fotoğraflardaki kadar görebildik. Giriş kısımları kumla, inşaat malzemesiyle doluydu. Gönül isterdi ki şekil almış son haliyle, iç dizaynını da görebilseydik.

Bu şaşırtıcı ve eğlenceli görünümlü mekânın sahipleri ''Gelin siz de tepetaklak olun!'' diye bir motto yaratmışlar. Ters evin, fotoğraf çekmeyi ve paylaşmayı sevenlerin içinden çıkmak istemeyecekleri harika bir mekân olduğunu, burada çekilen fotoğraflara herkesin bayıldığını ve ziyaretçilerin çok mutlu ayrıldıklarını söylüyorlar. Instagram hesapları da burada. Safranbolu'da gezip görülecek yerler arasına dahil edilen ve eğlenceli bir mola yeri niteliğinde olan Ters Ev, Safranbolu'nun İncekaya Su Kemeri, Tokatlı Kanyonu ve Kristal Teras gibi önemli turizm merkezlerinin yanı başında.

Bu arada; her ne kadar göremesek de Safranbolu'da ''Tepetaklak Konak'' adında başka bir ters ev daha varmış. 20 yıl İstanbul'da yaşadıktan sonra memleketine gelip bir şeyler yapmayı düşünen bir girişimci oluşturduğu bu sıra dışı evde kendisinin, babasının, dedesi ve annesinin 1980'li yıllarda kullandığı yatak, mobilya, dolap, telefon, beşik, buzdolabı gibi nostaljik esintili eşyalar kullanmış. Ve yine aynı şekilde eşyaların hepsi tamamen ters bir mantıkla tavana montajlanmış.

İlk fotoğrafı Ters Ev'in Instagram hesabından aldım mecburen. Kim bilir, belki birgün bir kez daha
gidip benzer bir fotoğraf çekebilirim ben de:)

"Upside down house" (ters ev) projesi uygulanmış evlerden bir tane de Ankara'da bulunduğunu öğrendim bu arada.
Bu evler bence gerçekten çok eğlenceli. Ya sizce?