2019/05/14

Tam Buğday Unuyla Ekşi Mayalı Ekmek

Üç yıl kadar önce sabretmeyi öğreten heyecanlı bir süreç içine girip evde ekşi mayalı ekmek yapmayı öğrenmiştim. Bu, aynı zamanda bir miktar enerji takviyesi demekti. İnsanın kendi elleriyle besleyip büyüttüğü mayayla yaptığı ekmekler öyle güzel oluyordu ki. Mayayı oluştururken sabır gerektiren ilk aşama geçildikten sonra alınan geri dönüşüm muhteşemdi gerçekten de! Ekşi mayalı ekmeklerin pişerken evi sarıp sarmalayan ve tüm gün kaybolmayan kokusu inanılmazdı. Yanı sıra; başarmanın getirdiği mutluluk, sağlıklı beslendiğini bilmenin verdiği huzur, yerken alınan keyif vardı.
Ancak, bir ara ekmek pişirme rutinim sekteye uğrayınca buzdolabında sakladığım maya da değişip özelliğini kaybetti. Ne de olsa o da bir canlıydı. İhmal etmeye gelmediğini yaşatarak öğretti. Neyse efendim, bu yıl Ramazan ayı nedeniyle yeniden ekşi mayalı ekmek yapımına giriştim ve üç yıl öncekinden daha kısa sürede maya elde edip çok daha güzel ekmekler yapabildiğimi gördüm. Bunun da birkaç sebebi var ki burada paylaşmak istedim. Bu arada "Son iki yıldır günde en fazla bir dilim ekmek yiyen biri neden ekmeğini kendi yapar?" sorusu var. Hazır mayalarla yapılmış ekmekler ve "Alzheimer" bağlantısını öğrenmekti bunun birinci sebebi.

Mayam bu kez 5 gün içinde kullanıma hazır hale geldi. Bunun iki nedeni var bence. Birincisi; kavanozu
bezle sarmalayıp ısı muhafazası sağlamak, ikincisi ise en iyi kalite tam buğday unu kullanmak.

Bir de karıştırırken tahta kaşık kullandım ki bu söylediklerimi üç yıl önceki mayamı oluştururken uygulamamıştım ve bekleyiş 10 gün kadar sürmüştü. Bu kez altıncı günün akşamı tam buğdaylı ekşi ekmeğim hazırdı.

Önemli noktalar arasında, ekmeği yoğurduktan sonra mayalanması için en az 16 saat bekletmek var. Bu süreç içersinde hamuru birkaç kez açıp "katlayarak" yoğurmak ve hava kabarcıklarını önlemek gerekiyor.

Görüldüğü üzere dilimlerinde çok büyük boşluklar oluşmayan, son derece leziz ve sağlıklı bir ekmek.
Haftada bir kez yapmak yeterli oluyor ve inanın buna fazlasıyla değiyor.

Yapmaya niyetlenenlere şimdiden kolay gelsin o halde.
Herhangi bir sorunuz olursa itinayla cevaplanır efendim:)

Kalın sağlıcakla