2019/10/21

Krizantemin Hikâyesi

Kışın başlangıcında bile neşe, sevinç ve güzellik olabileceği mesajını veren kasımpatıların kasım ayına doğru hızla çoğaldığı zamanlar...

Bu noktada, dil bilimcilerimizin ona en uygun adı bulduklarını düşünmeden edemiyor insan. Kasım ayında ''pat'' diye ortaya çıkan çiçek: Kasımpatı:)

Oysa kasımpatının (Chrysanthemum) bilimsel adı araştırıldığında daha şaşırtıcı bir sonuç çıkıyor ortaya. Yunanca ön ek olan "chrys" altın (orijinal rengi), "anthemum" çiçek anlamında: Krizantem, altın (renkli) çiçek

Dolgun bir papatya izlenimi veren bu güzel çiçeğe dünyanın her yerinde çok çeşitli anlamlar yüklenmiş. Asya'da yaşamı ve yeniden doğuşu işaret ederken, Avrupa'da sempati ifadesi olmuş. Amerikalar ise krizantemi saygı ve onuru betimleyen çiçek olarak görüyor. Krizantemin rengi, ardındaki anlamı da etkileyebiliyor tabii. Misal; birinden kırmızı bir krizantem alırsanız bu durum ''sevgi''yi sembolize ediyor. Sarı krizantem ''ihmal edilmiş sevgi veya üzüntü'' göstergesi olarak algılanırken, beyaz krizantem ''sonsuz aşk ve sadakat'' sembolü olarak görülebiliyor. Genel olarak bakıldığında ise krizantemlerin mutluluğu, uzun ömürlü sevgiyi ve neşeyi temsil ettiğine inanılıyor.
M.Ö. 15. yüzyıla dayanan bir geçmişe sahip olan krizantem mitolojisinde çok sayıda hikâye ve sembolizm var.
Aslında hikâyelerden biri oldukça ilgimi çektiği için fotoğraflar eşliğinde burada paylaşmaya karar verdim.

''Je T'aime, Je T'aime'' diye bağıran bir aşk hikâyesi bu. Krizantemin hikâyesi...
Fransa'daki köylerden birinde Crisan adında yakışıklı mı yakışıklı bir genç yaşarmış. Fakir bir genç olan Crisan, köyün en zengin adamının yanında çalışırken, kaçınılmaz son gerçekleşmiş ve adamın güzeller güzeli kızına âşık olmuş.

Zengin adamın kızı da ona kayıtsız kalamamış tabii. O da Crisan'a deliler gibi âşık olmuş.

Âşıklar birbirini görmeden duramaz olmuşlar. Her gün bir bahane yaratıp bir şekilde buluşuyor, hiçbir günü birbirini görmeden geçiremiyorlarmış.

Çok geçmeden kızın babası bu durumu öğrenip öfkeden deliye dönmüş. Crisan'ın kızı ile görüşmesini kesin bir dille yasaklamış.

Crisan'ın sevdiği kızı görebilmek için denediği her yol boşunaymış. Öte yandan sevgilisinden neden ses çıkmadığını bilmeyen genç kız, üzüntüsünden ve ona olan özleminden hastalanıp yatağa düşmüş.

Genç kızın gözünün önünde eridiğine dayanamayan dadısı, Crisan’ı bulup olanları anlatmış.''Seni asla eve sokamam; ama şayet istersen ona yazacağın mesajları iletebilirim,'' demiş.

Bunu duyan Crisan hemen ormana doğru koşmuş. Gördüğü en güzel çiçeği dalından koparmış ve ucuna bir not iliştirmiş: ''Crisan T’eaime…'' (Crisan seni seviyor…)

Crisan, canından çok sevdiği genç kıza ölene dek her gün, üzerine o notu iliştirip bu çiçekten yollamış.

İşte Crisan'ın gönderdiği bu güzel çiçeğin adı, o günden sonra krizantem diye anılır olmuş.

Böylece bu hikâye ile kasımpatı çiçeğine ''kavuşamayan âşıkların çiçeği'' anlamı da yüklenmiş olmuş.

Sonbaharı tüm renkleri ve güzellikleriyle yaşamanız,

ve günlerinizin rengârenk sonbahar gezintilerine açılması dileğiyle...



Sevgiyle kalın...