2019/10/18

Sarı Çiğdem (Göç Göç Çiçeği)

Sonbahar mevsiminin tam ortasındayız. Hava sıcaklıklarının bariz şekilde düştüğü, doğanın döngü hızını artırdığı günlerden geçiyoruz.

Yaprakları sararıp dökülmüş kupkuru dalların ve ağaçların, otları ve çimleri yok olmaya öykünen parkların, bahçelerin rengi iyiden iyiye değişmiş, ortalık kahverengi ve tonlarıyla bezenmişken bugün karşıma çıkan sürprize bakar mısınız?

İncir ağacının altında yaşanan bu olağanüstü canlılık nedir? Yoksa bu bir hayal mi? Kışı ışık hızıyla atlayıp ilkbahara geçiş mi yaptık acep?

Hayat sürprizlerle doludur... Öyle değil mi?

Adını duyduğum, bildiğim; ama canlı halini bir tesadüf sonucu ancak bugün görebildiğim bu çiçeğin adı ''sarı çiğdem''. Sonbahar aylarında, kendi doğal ortamında çiçek açan en güzel bitkilerden biriymiş meğer.

Sarı çiğdem, eylül başında açmaya başlayan parlak sarı renkteki çiçekleri kasım sonuna kadar devam eden tam bir sonbahar çiçeği. Yol kenarlarında, bahçelerde ve çayırlarda görülüyor. Kumlu ve killi topraklarda yetişen çok yıllık bir bitki. Fotoğraflarda görüldüğü üzere çiçeğin kalın şeritler halinde koyu yeşil yaprakları var. Parlak sarı renkli çiçeklerin üzeri kendinden çizgili ve sapsız. Nergisgillerden soğanlı bir bitki türüymüş. Ama gelin görün ki ben hayatımda ilk kez görüyorum. Yanımdaki arkadaşım da öyle. Bu güzel sürpriz bizi o kadar şaşırttı ki. ''Kardelenlerle akrabalıkları var mı?'' diye düşündük hatta. Ve öğrendik ki varmış. Kışın karlar arasından başını uzatan kardelen çiçeği de nergisgiller familyasından. Sarı çiğdem de tıpkı kardelen gibi çiçekler dünyasının ezber bozan 'masalsı' güzellerinden...

Bilimsel adı Sternbergia Lutea olan sarı çiğdemin mor ve beyaz açan türleri de var.
Nemli toprakları, güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eden, dona dayanıklı bir bitki.

Yaygın kullanılan adları; winter daffodil, oporanthus, karanergis, göç göç çiçeği, sarı çiğdem...

Böyle zarif bir çiçeğin zorlu yaşam koşulları içinde sıra dışı bir duruş sergileyip mevsimlere kafa tutması, güneşe göz kırpması, pırıl pırıl çiçekler açması epey düşündürücü aslında. Alınması gereken pek çok mesaj var.


Kim bilir, belki bu aralar sizin de karşınıza hiç ummadığınız bir yerde çıkıp
harika bir sürpriz yapabilir.