2020/01/20

Kaynar Suyun Buza Dönüşümü

Fizik harikadır. Fizik eğlencelidir ve gizemlidir. Bu düşüncelerle lisede fen kolunu seçmiştim. Lise 2'den itibaren ağırlıklı olarak matematik, fizik, kimya okumaya başladık. Haftada 9 saat matematik dersimiz vardı, ancak ben en çok fizik dersine ve kurallarına ilgi duymaktaydım.

Doğru dürüst şartlarda, yani tam teşekküllü laboratuvarlara sahip bir okulda, kaliteli bir fizik öğretmeni eşliğinde eğitim alsaydık eğer, her şey çok farklı olacaktı; ama ne yazık ki olamadı...
Ucu NASA'ya kadar açılan o harikulade yolun daha en başında tökezledik. Tökezlemek zorunda kaldık. Hem de tüm sınıf olarak. İşler öyle sarpa sarmıştı ki, hocanın anlattığı dersten hiçbirimiz hiçbir şey anlamamaya başladık...

Her şey karman çormandı artık. Birkaç basit formül ve deneyden başka hiçbir şey yoktu elimizde. ''Fizik zordur, fizik anlaşılmazdır. Fizik gördün mü kaçmalısın!'' benzeri fikirlere sahip, sözel ya da dil alanında lisans alan öğrenciler olarak.

Lafı nereye getireceğim şimdi? Fizikte yer alan gizemli bir çelişkiye. Görselde görüldüğü şekilde soğuk bir havada, sıcak suyun soğuk sudan çok daha kısa sürede donmasına. Bunu evde de deneyebiliriz. Biri oda sıcaklığında, diğeri çaydanlığın altındaki kaynar su olmak üzere, aynı miktarda iki bardak su hazırlayıp dondurucuya koyduğumuzda beklentimizin tam tersinin gerçekleştiğini, kaynar suyun hızla buza dönüştüğünü görebiliriz. Su ısınmaya başlarken hidrojen bağları uzuyor çünkü ve moleküllerin arası açılıyor. Bu esnada kovalent bağlar kısalıyor ve enerji kaybı meydana geliyor. Hızlı donmanın nedeni bu işte.Kısalmış kovalent bağlar. Hiç fizik okumamış biri için bu açıklama bile ne kadar kafa karıştırıcı, değil mi?

Hava sıcaklıkları eksiye düştüğünde dünyanın birçok ülkesinde turistler havaya kaynar su savurup buhar bulutu ve buz parçacıklarından oluşan masalsı görüntüler elde ediyor. Yani su damlacıklarının müthiş bulut oluşumlara dönüştüğü ''doğrudan buharlaşma süreci'' fotoğrafları çekiyor!


Bu harika görüntüler de dün, hava sıcaklığının eksi 17 dereceye düştüğü Kars'ta çekilmiş efendim.
Artık birer tane de biz çektiririz. Bence şahane olur:) Fizik de şahaneydi zaten :(

Kalın sağlıcakla...


Görseller: Cüneyt Çelik (AA)