2020/10/22

Maske Takmak Toplumsal Bir Görev


Salgına inanmayan, maskeyi reddeden, #MaskeyeHayır #NefesAlamıyorum benzeri hashtaglerle sosyal medyada algı oluşturmaya çalışan ve günbegün çoğalmakta olan bir topluluk var. Onlar şunu bilsinler ki, bu inancı taşıyan insanların dünyanın düz olduğunu iddia eden o akıl yoksunu topluluktan hiçbir farkları yok. Birbirlerinden farkları olsa olsa şudur: Düz dünyacıların bu inançları diğer insanların yaşam hakları için hiçbir tehdit oluşturmuyor. Maskeyi reddedenler ise ürettikleri komik senaryolar ve komplo teorileri ile dünyanın sonunu getirecek potansiyelde birer meczup!

Maskenin coronavirüste bulaşmayı önlediğine dair bugüne kadar yazılmış 170'in üzerinde bilimsel makale olduğunu biliyor muydunuz? Maske koruyuculuğu kanıtlanmış en önemli unsur. Maske ile nefes alamadıklarını iddia edenler, unutmayın ki; maske ile nefes almak, solunum cihazına bağlanarak nefes almaktan çok daha kolay. Bu işin şakası yok!

Buyrun, maskenin sizi virüsten nasıl koruduğunu kanıtlayan bir video ile geldim. O minicik nano virüsten bir seferde, tek nefeste kaç tanesini içinize çekebildiğinizi biliyorsunuz değil mi? Maske, etrafınızı saran, üzerinize yağan ''milyonlarca'' ölümcül virüse nasıl set oluyor bakın. Videonun son saniyelerine özellikle dikkat edip gözeneklerde takılı kalanları görün. Ve hiç maske takmadan virüs girişini önlemek nasıl mümkün olabilir, lütfen bir kez daha düşünün...

* * *