2021/01/18

Galler Prensesi Diana'yı Anma Yürüyüşü

Büyük bir ihtimalle siz de yapıyorsunuzdur. Seyahat özlemim dinsin diye zaman zaman albümlerin başına geçip fotoğraflara bakıyorum. Yeniden yollara düşebilme umut ve dileğiyle o günlere dönüp anıları biraz olsun canlandırmak iyi geliyor. Çektiğim fotoğrafları geçen gün yine tek tek ve en ufak detaylarına kadar incelerken, arada gözden kaçmış, aklımdan tamamen yok olmuş bir tanesi çıktı karşıma. Öyle şaşırdım ki. 

Londra'daki St James's Park'taki Mavi Köprü'nün üzerinde fotoğraf çekerken yere monte edilmiş son derece zarif, özel bir plaka dikkatimi çekmiş ve onu da fotoğraflamıştım. Üzerinde Lady Diana'ın ismi yazıyordu: 
''The Diana, Princess of Wales Memorial Walk''  Galler Prensesi Diana'yı Anma Yürüyüşü

Bu plakanın tam olarak anlamını, neden oraya monte edildiğini öğrenmek üzere nete girdiğimde Türkçe yazılmış tek bir kaynağa ulaşamadım ve merakım iyice arttı. royalparks.org.uk ve en.wikipedia.org sayesinde oldukça ilginç bilgiler edindim. Bir blogger öğrendiği bilgileri bloguna eklemeden olur mu? Gördüğüm bu plaka tek değilmiş. Onun haricinde Londra'nın değişik noktalarına yerleştirilmiş 89 plaka daha var. Çünkü Galler Prensesi Diana'yı Anma Yürüyüşü, sizi prensesin hayatıyla ilişkili ünlü binaların ve alanların görüş noktasına götüren, 90 plaka ile işaretlenmiş, yedi mil uzunluğunda dairesel bir yürüyüş parkuru. Bu yürüyüşte sekiz Kraliyet parkının dördünden geçiliyor: St James's Park, Green Park, Hyde Park ve Kensington Gardens

 St. James's Park Köprüsü, The Blue Bridge, London
St James's Park'tan, batıda Buckingham Sarayı'ndan doğuya doğru Horse Guards Parade, Big Ben ve London Eye'a kadar muhteşem manzaralar sunan Blue Bridge (Mavi Köprü) 
 Alçak kemerli beton köprü, gölü kaplayan üçüncü köprü. İlki John Nash tarafından tasarlanarak  1857'de demir bir asma köprü ile değiştirilmiş. Mevcut köprü 1957'den kalma. Muhteşem manzaraların yanı sıra St James's Park'ın su kuşlarını görmek için mükemmel bir mekân.

Yürüyüş esnasında, Prenses'in hayatında şekillenen üç saray ve iki konak göreceksiniz: 
Kensington Sarayı, Buckingham Sarayı, Clarence House, St James Sarayı ve Spencer House
Aynı zamanda dört parkı, ünlü simge yapıları ve parklardaki vahşi yaşamı kapsayan popüler bir Londra yürüyüşü olduğu gibi, manzaralı rota boyunca birçok heykel mevcut. Plakalar, heykeltıraş Alec Peever'in eseri. Ortasında bir gül amblemi var. Değerli bir metal gibi görünse de alüminyumla kazınmış. Tasarımdaki bu gül hanedanı ve Prenses'in kalıcı imajını, aynı zamanda İngiltere'nin geleneklerini ve mirasını da sembolize ediyor. Herhangi bir noktada karşınıza çıkan plakalar hemen tanınarak yol boyunca yürüyüşe çıkan kişileri kolayca yönlendiriyor. 

30 Haziran 2000'de, Prenses'in 39. doğum gününden bir gün önce resmen açılan bu yürüyüş, iki anma projesinden biri. Diğeri ise Kensington Gardens'taki Diana Memorial Oyun Alanı.  Projelerden biri Prenses'in Kensington Sarayı'ndaki evinin etrafındaki açık alanlara olan sevgisini, diğeri ise  çocuk sevgisini kutsuyor.

1,3 milyon sterlinlik bir maliyetle inşa edilen yürüyüşün açılışında Kraliyet Ailesi'nin hiçbir üyesinin olmayışı ne acı...