2021/03/06

Kısıtlamasız Cumartesiden Kalanlar

Kısıtlamalı hafta sonu yasağından çıkarılan cumartesi günlerinin ilkinden merhaba. 

Gönül istiyor ki işe yarasın. Yaşamayan bilemez. İnsanlar tam bir yıldır maddi ve manevi sıkıntılar içinde. Hatta açlık sınırında. Özellikle de esnaf kesimi. Bilinçli bir şekilde ve gerekli önlemler eşliğinde eski normale dönme çabaları başlamış oldu böylece. 

Düşük, orta ve yüksek risk gruplarına giren illerde  lokanta, restoran, kafeterya, çay bahçesi, pastane ve kıraathaneler 07.00'dan 19.00'a kadar açık olacak. 

Ancak, masa ve koltuklar arası mesafeye dikkat edilerek, açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı ve % 50 kapasite sınırına uymak koşuluyla. Söz konusu yeme-içme yerleri saat 19.00-21.00 arası paket servis veya gel-al tarzı,  saat 21.00-24.00 arası ise sadece paket servis hizmeti verecek.

Ne yalan söyleyeyim, bugün sırf gözlem yapmak üzere çıktım dışarıya. Özellikle sahil yolu istikametinde bir yürüyüş gerçekleştirip uzaktan uzağa olan bitene bakmak istedim. İlk gördüğüm; daha önce sık sık gittiğimiz bir çay bahçesinin emniyet şeridi benzeri bir şeritle kuşatılmış olduğu ve insanların içeriye HES kodu kontrolü yapılarak tek tek alınması idi. Bu durum oldukça hoşuma gitti. Açık alan olmasına rağmen masalar arası mesafeye de dikkat edilmişti. İnsanlar maskeliydi. 

Daha sonra gördüklerim için ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Kafeteryalar tepeleme doluydu. Ünlü bir pastane zinciri şubesi eski normali bile geçmiş, maskesiz insanlarla dolup taşmıştı. Tamam yeme içme olayına girecekler ama bekleme aşamasındakilerin bile maskeleri yoktu. Gözüm korktu açıkçası. Zaten akşam haberlerinde vaka sayılarında daha şimdiden inanılmaz bir artış olduğu haberleri geçip durdu. 

Ne olacak bu halimiz bilmiyorum. İnsanlar neden akıllanmıyor? Bu gidişle kısa bir süre içinde daha katı yasakların getirilmesi kaçınılmaz olacak. 

Bu fotoğrafı yaklaşık 3 yıl önce offroad yarışlarında çekmiştim
 
Paket servis deyince; daha birkaç gün önce yine TV'de son 1 yılda 189 motokuryenin hayatını kaybettiği haberi verildi. Bu demekti ki ölümler pandemi sürecinde gerçekleşmiş. Ne kadar acı.😢😢 

Müşteriler telefonda sipariş verirken diyorlarmış ki: ''Zamanında getirmezseniz ödeme yapmam!'' O yüzden patronlar puanlama sistemi getirmiş. Hatta tek motokuryeye 5 sipariş verip 30 dakikada dağıtmasını istiyorlarmış. Daha da vahimi 900 bin kuryeden yalnızca 100 bini kayıtlıymış. Bu da; kuryelerden çoğunun mesleki yeterlilik belgesi olmadan, daha doğrusu ölümü göze alarak yollara çıkıyor olması demek.  Bu sebeplerden dolayı kurye ölümlü trafik kazalarında büyük bir artış kaydedilmiş. Vahamete bakar mısınız?  Çok korkunç bir sonuç...

O nedenle; paket servis isteyenlerin bu gerçekleri göz önüne alıp işletmeye hızlı teslimat konusunda şart koşmamaları ne kadar önemli... 

Bugün hava parçalı bulutluydu. Hatta bir ara yağmur bile yağdı. Geçen defaki yazımda gökyüzünde süzülen martı resmi çekmeyi çok istediğimi söylemiştim. Hava şartlarına rağmen bu isteğim gerçek oldu. 😵😊

Evet, içlerinde en beğendiğim resim bu oldu. 

Günün bonusu
Sanki sıkıntımı geçirmek üzere çıktı karşıma. Çok şirin değil mi?


Huzurlu bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle...