2021/04/22

İsrail ve Aşının Gücü

Bu hafta sonu kısıtlamamız da böyle. Cuma gününün dahil edildiği 82 saat sürecek üç günlük tam kapanmaya evrildik...

Bayramda 9-10 günlük sokağa çıkma yasağı gelecek mi, tam kapanma olacak mı söylentilerinin sonucu belli değil. Sağlık Bakanımıza göre; tedbirlerin gevşemesi(!) ve hızlı yayılan mutasyonlar nedeniyle tırmanışa geçen vaka artış hızı hafta başından itibaren azalmaya başladı ve gelecek günlerde düşüşe geçecek.

Ülkeden ülkeye değişiyor durum. ABD ve İngiltere koronavirüse karşı aşılanma konusunda liderlik ediyor. Toplumsal bağışıklığa ulaşmalarına az kaldı. Öte yandan Hindistan rekor düzeyde bir COVID-19 dalgalanmasıyla karşı karşıya. Ülkedeki 6 hastanenin oksijeni tükenmiş durumda. 
Pandeminin başından beri süreci müthiş bir başarıyla yöneten ve koronayı kontrol altına alarak; dünyanın aşı ile toplumsal bağışıklık kazanmış ilk ülkesi olan İsrail'deki son duruma bir bakıp umutlanalım mı?

Diğer adı "sürü bağışıklığı" olan toplumsal bağışıklık, bir bulaşıcı hastalıkta nüfusun çoğunluğunda bağışıklık gelişmesi ve bunun sonucu olarak hastalığın artık yayılamaması anlamında. Toplumsal bağışıklıkta bağışıklığı gelişmemiş olan kişiler de korunmuş oluyor. Covid'in yayılmasını önlemek için nüfusun yüzde 65-70'ini kapsayacak bir toplumsal bağışıklığa ulaşılması gerekiyor. 

Nüfusuna oranla dünyada en fazla aşı yapılan ülke olan İsrail, 5 milyon 350 bin kişiye ilk doz aşı, 4 milyon 977 bin kişiye de ikinci dozu yaptı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Ocak 2021'de 10 bine ulaşan günlük vaka sayısı son günlerde 200'ün altına düştü.  
İşte aşının başarısı! ✌✌✌

İsrail hızlı ve yüksek oranda aşılamanın keyfini çıkarıyor. Dışarıda maske uygulaması sona erdi. İnsanlar plajlara koşuyor. 

Darısı en kısa zamanda başımıza...🙏🙏

*   *   *

EK: (Edit: 23.04.2021)

Hindistan ise dünyadaki başka hiçbir ülkede görülmemiş büyüklükte  bir Covid-19 dalgasıyla karşı karşıya. Bir trajediye dönüşen salgında insanlar tedavi imkânı sağlanması için hastane kapılarında yalvarıyor.😷😲😱

*   *   *