2021/11/28

Pandemide Ruhsal Sıkıntılar, Hobiler

Pandemi başladığında, daha ilk haftalarda aklıma yerleştirdiğim bir şey vardı. Çin'deki karantina sürecinde insanların ruhsal sıkıntılarla mücadele ettiği tespit edilmişti.

Doktorlar sürekli aynı konuya yoğunlaşıp sıkıntıya ya da depresyona girmemek için beynimizi olabildiğince aktif tutmamız, kapasitesini artırmamız gerektiğini söylüyordu. Bunu sağlamak için de okumak veya bulmaca çözmek gibi düzenli zihin egzersizlerine, değişik hobiler edinmeye ihtiyacımız vardı. 

Fiziksel sağlığımız ruh sağlığımız ile direkt bağlantılı olduğundan evde yoga, yakın çevrede yürüyüş yapmak benzeri fiziksel aktiviteler olmazsa olmazlardandı. Zihinsel olarak aktif kalabilmenin en ideal yolu ise daha önce hiç denemediğimiz ya da yapmaya fırsat bulamadığımız düşünsel hobiler idi. 
Örneğin; yeni bir yabancı dil öğrenmek, yeni bir enstrüman çalmak, bisiklet sürmeyi öğrenmek, tarihsel kitapların içinde kaybolmak, felsefenin olağanüstü kapılarını ardına kadar açmak ya da mandala çizmek. Yahut benim bu ara yaptığım gibi TV karşısında oturulan zamanlarda örgü örmek...


Geçen hafta örmeyi ilk kez denediğim kovboy şal o kadar keyifliydi ki bir tane daha örmeden duramadım. İstediğim gibi ilaveler yaptım, boncuklar taktım. Bırakın dertlenmeyi, keyiften vaktin nasıl geçtiğini anlamadım:) 

 Örgü deyip geçmeyin bu arada. Biraz araştırırsanız örgü örmenin terapi yerine geçtiğini, fiziksel ve ruhsal yönden iyi hissettiren son derece rahatlatıcı bir uğraş olduğunu profesyonellerin de onayladığını göreceksiniz. 

Farkettiğiniz üzere, söz konusu mantık, seçtiğimiz aktiviteyle meşgulken mevcut sorun üzerinde derinlemesine düşünemez oluşumuz, bunun da ruh sağlığımıza iyi geleceği, depresyon riskimizi yok edeceği...

Fractured Light Music - Sacred Meanings

Sağlık, huzur ve keyifle dolu, çiçek gibi geçsin haftamız. 

Sevgilerimle...