2022/01/28

Mucizevi Sığırcık Göçü | İki Film Önerisi

Dev sürüler halindeki kuşların tıpkı gökyüzündeki bulutlar gibi, genellikle garip ama harika, bazen grafiksel - hareketli formlar ve şekiller aldıklarını biliyor muydunuz?

Misal; yırtıcı bir kuş tarafından hedef alındıkları anlarda birleşip dev bir kuş haline gelen sığırcıkların oluşturduğu şu büyüleyici görünüme bakın. İnanılmaz!

İlk bakışta fantastik bir filmin karesi ya da fotoshop zannedilen bu fotoğraf Almanya'nın Hilzingen kentinde yaşayan ve 2008'den beri dijital fotoğraflar çeken havacılık mühendisi Daniel Biber'e ait. 

Biber, 2018 yılında dört gün boyunca binlerce kuş gözlemleyip keşfe çıktıktan sonra yakaladığı nefes kesen bu kare ile ilgili şunları söylemiş: "Fotoğraf çekmeye öyle odaklanmıştım ki sığırcıkların gökyüzünde dev bir kuş yarattığını fark etmemiştim. Kuşların bu oluşumu yaratması 10 saniyeden az sürmüş. Teknik, keskin ve yüksek kalitede benzersiz bir enstantane yakaladığımı fark ettim." 

3 yıl sonra, Mart 2021'de sığırcık kuşlarının göç sırasında tehlikelerden korunmak için yaptığı bu toplu gösteriyi fotoğraflamayı bu kez İrlandalı fotoğrafçı James Crombie, meslektaşı Colin Hogg ile başarıyor. Sığırcıkların bulunduğu bölgeye 50 ziyaret gerçekleştirip 5 gün kadar da konaklayan ikili, dev bir kuş görüntüsü ortaya çıkaran sürünün o mucizevi görüntüsünü yakalıyor. 

Hogg,  İrlanda'daki Lough Ennell gölü üzerinde gerçekleşen ve hayranlık uyandıran bu deneyimi kısa bir klip halinde de kaydetmiş. Sığırcıkların yakın plan uçuşla devasa bir kütle haline gelip ortaya bodyguard misali görüntü çıkarmalarının hayret verici olduğunu, göç sırasındaki bu senkronize hareketin olası tehlikelerden korunmak adına yapıldığını uzmanlar da belirtmişler. 


Sürüye hiçbir kuşun liderlik etmediği, her sığırcığın kendini yanındaki kuşa yani hem tekil hem çoğul mesafeye göre ayarlayarak bir bütün kütle bilinciyle uçtuğu bu görsel şölene murmuration yani ''mırıldanma'' deniyor.

Murmuration Kaynak: 
James Crombie ->irishtimes.com 
Daniel Biber ->independent.co.uk 

*   *   *
Yazının ikinci bölümünde, geçen gün izlediğim ve beğendiğim iki filme yer vereceğim. Belki hafta sonunda siz de izlemek istersiniz. İlki; 
CEBİMDEKİ YABANCI

Doktor çift Banu ve Metin çocukluktan beri tanıştıkları samimi arkadaşlarını yemeğe davet eder. Bu vesileyle filmin tamamına yakını tek mekânda geçer. Üçü çift, biri bekar yedi arkadaş, envai çeşit meze ve yemekle donanmış bir masanın etrafında sohbet eşliğinde yemek yemeye başlar. 

Sakın sıkılacağınızı falan düşünmeyin. Tam tersine; cep telefonlarını masaya bırakıp eşleriyle beraber oynadıkları ilginç bir oyun ve kimsenin aklına gelmeyecek çarpıcı sürprizlerle son derece sürükleyici bir film. 

Cebimdeki Yabancı, komedi ağırlıklı bir film ararken komedi-dram olarak listelendiğinden tamamen tesadüfen izlediğim bir film oldu. Çağımız insanının dostluk ve sosyal yaşam anlayışını eleştiren filmin orijinali 2016 İtalyan yapımı ''Perfetti Sconosciuti'' imiş. Sonradan öğrendim. Onu da izleyeceğim sanırım.

Oyuncuların performansları da gayet iyi...

İzlediğim ikinci filmin adı YEŞİL REHBER. Üç Oscar'lı gerçek bir hikâye. Blog arkadaşım Handan tarafından önerilmişti. Kendisine teşekkürler.

ABD'nin güney eyaletlerine Noel öncesi turneye çıkacak siyahi caz piyanisti Don Shirley'e şoför artı koruma olarak Tony Lip eşlik eder. 

Yıl 1962. Irkçılığın üst derecede olduğu bir dönem Manhattan'dan yola çıkan ikili ABD'nin en ırkçı noktalarına güvenli yolculuk edebilmek adına, siyahlar için tehlikesiz otoyolları, otelleri ve lokantaları listeleyen ve filme adını veren Green Book adlı küçük, yeşil bir kitaba güvenmek zorundadırlar. 

Yolculuk esnasında New York varoşlarında büyümüş, sorunları kaba kuvvetle çözen bir beyaz olan İtalyan asıllı Lip ile son derece görgülü ve eğitimli bir piyanist olan siyahi Shirley arasındaki uçurum belirginleşir. Birlikte epeyce macera yaşar ve birbirlerini tanıdıkça anlamaya başlarlar. Özünde oldukça eğlenceli olan ve sonu sürprizle biten film üç Oscar ödüllü.



Sağlıklı, keyif ve huzur dolu bir hafta sonu dileklerimle...