23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN! 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN! 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN!

2022/06/26

Pahalılıktan, Zamlardan, Oradan, Buradan

Güne pahalılık ve zam haberleri ile başlamanın ardı arkası kesilmiyor ne yazık. Temel ihtiyaç maddelerine sık aralıklarla yapılan zamlar dışında ''büyük zam'' adıyla devreye girenler vardı bugün yine. ''Şekere büyük zam!'' 

Oysa şeker daha yeni zamlanmış, ağız uçuklatmıştı fiyatı. Çay, ayçiçek yağı, ekmek, benzin ve daha nicesinin nerelere dayandığını bilmeyen yok. ''Fiyatların 7 ay öncesinin 3 katı olduğunu, vatandaşın alım gücünün hiç olmadığı kadar düştüğünü'' buraya da not edeyim ki gelecekte kıyas imkânı olsun. 
Alabilecekken almamayı tercih etmek, alternatif çözüm üretme çabasına girmek de kaçış yolu değil. Bir şekilde etkileniyor insan. Gerisini söylemeye gerek yok zaten. Pandemiden sonra rahat bir nefes alabileceğimizi düşünürken çakıldık kaldık.

Şunu da not edeyim o zaman: Enseyi karartmak yok.
Hal böyle iken, iki kez dünya savaşı kaybeden ve darmadağın olup yapayalnız kalmışken, el ele verip büyük bir kuvvet ve tam bir birliktelik oluşturan ve kısa bir sürede şahlanarak ayağa kalkan Almanya geliyor aklıma. Ekonomisini beş yılda toparlayıp dünya devlerinden biri olmanın en net örneği. Toprağı, suyu ve güneşiyle tam bir cennet olan, dört bir yanından bereket fışkıran ülkemiz ve fedakâr insanımızı düşündüğümde bizim de ayağa kalkacağımıza inancım tam.

Zamlar ve pahalılık demişken; 1 lt kola eşliğinde 2'li büyük pizza 258 TL şu an. Sanırım ucuz tarife olarak geçiyor. Haftada 1 kez pizza yeme tercihinde bulunacak 2 kişilik bir ailenin 2 de çocuğu varsa, dışarıda sadece pizza yemek için ayıracağı aylık bütçenin ederini varın siz düşünün. 

Evde güzel bir pizza yapmak mutluluk nedeni bence. Gerçek bir pizza hamuru oluşturduğunuzda aşağıdaki gibi 40 cm çapında, 3-4 kişilik kocaman bir pizza ortalama 50 TL'ye mal oluyor.

Pizzamızı üzerindeki malzemeleri değiştirerek her defasında başka bir lezzet yaratabiliriz. Yeter ki hamurunu oluşturmayı başaralım. Gerisi çocuk oyuncağı. 

Bunun için 1 çay kaşığı toz şeker karıştırılmış 2 tatlı kaşığı instant maya, 2 su bardağı elenmiş un, 1 su bardağından 1 parmak eksik su, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz gerekli. 
Malzemelerin hepsini gerekirse un ekleyerek iyice yoğuralım ve hamuru 1 saat kadar ılık bir ortamda bekletip en az 2 misli olmasını sağlayalım. Daha sonra tekrar yoğurup küçültelim. Yağlanmış tepsinin üzerinde, elimizle ortadan kenarlara doğru bastırarak ve tepsiyi tamamen kaplayacak kadar iyice büyütelim. Üzerine zeytinyağı ile karıştırılmış domates sosu sürerek dilediğimiz malzemeyle döşemeye başlayalım. Önceden ısıtılmış fırında en fazla 20 dk sonra pişecek olan, dışarıdakinin en az 4'te 1'i fiyatına mal olan incecik hamurlu, enfes pizzanız hazır.
(Pizza etiketini tıklayanlar için mini fırına göre ve daha değişik bir mayalama yöntemi ile detaylı görüntüler var.)

İlkçağlardan beri bolluk-bereket sembolü olan zeytinler de büyüyor.

Erguvan ağacı ve kayısılar gölgede büyüdükleri için geç kalmışlar. Erguvanın hiçbir yeri yıpranmamış, taptaze. Diğer erguvanlar sararıp soldular bile. Bir sağlık merkezi bahçesinin köşesindeydi bu ağaç. Hemen yanındaki çardakta sağlıkçılar oturuyordu. Ağacın adını bilmediklerini ve hiç açmadığını, hep böyle durduğunu söylediler. ''Çok kısa süre açıyor. Açmıştır; ama siz kaçırmışsınızdır'' dedim. Epey şaşırdılar. Ben de onlara şaşırdım :)

Üzümlerin olgunlaşmasına az kaldı, ne çabuk. Sağdaki de bayıldığım Trabzon hurması.


Cevizler daha yeni miniciktiler. Doğanın gücüne hayranım.

Alışveriş yapan her halleriyle doğal Kaz Dağı Yörük kadınları

Merserize ipten tığ ile örülmüş el işi yazlık ayakkabı ne şahane fikir. Kadının biri örüp tuhafiyeciye bırakmış. 100 TL'ye satılıyordu. O tabanlardan alıp ben de mi örsem? En fazla 2 günde biter.


Çektiğim en güzel leylak fotosu ile noktalayayım.

Keyifli bir hafta sonu dilerim...