2022/07/03

Bize Negatif İyonlar Gerek

Doğanın ve deniz havasının insana iyi geldiğinin bilimsel bir sebebi olduğunu öğrendiğimden beri çok daha bilinçli hareket ettiğimden hissettiğim huzur ve mutluluk çok daha yoğun. 

Yeni biçilmiş yemyeşil çimenlerin üzerine uzanıp kırların tertemiz havasını koklarken masmavi gökyüzüne bakıyorsunuz misal. Manzaranın yanı sıra, orada uzanmanın ruhunuza neden bu kadar iyi geldiğini hiç merak ettiniz mi? 

Havada bir şey var ve bu aşk olmasa da bazıları bunun bir sonraki en iyi şey olduğunu söylüyor!
O an orada ruhumuza iyi gelen şey; havada ve kısmen çimenlerde bulunan negatif iyonlar. 

Şaşırdınız değil mi? Bakın, başka bir örnek: 
Victoria Şelaleleri yağmur ormanlarına giden herkes bu sarhoş edici duyguyu yoğun biçimde hisseder ve yaşar. Ancak çoğunluk böylesi coşkulu bir duruma asıl neyin sebep olduğunu, doğa harikası güzelliğinin ötesinde, iş başında başka bir şeyin olduğunu bilmez. 

Evet, belirli ortamlarda bolca soluduğumuz kokusuz, tatsız ve görünmez moleküllere negatif iyonlar deniyor. Bu moleküller mikroskobik ve sadece deri hücrelerimizden değil, soluduğumuz hava yoluyla ciğerlerimizden de geçebiliyorlar. Öte yandan, pozitif iyonlar da pozitif elektrik yükü taşıyan görünmez moleküllerin adı. Radyoaktif mineraller bozulduğunda, orman yangınları sırasında, yıldırım düştüğünde, radon gazı ve UV ışınlarından doğal olarak üretiliyorlar. Her iki iyon türünün de sağlığımız üzerinde etkileri var. Negatif iyonlar olumlu etkiye sahipken, pozitif iyonların olumsuz etkileri var.

Kafa karıştırıcı değil mi? Kalıcı olması için tam tersini düşünün: Pozitif iyonlar= Kötü, Negatif iyonlar= İyi.  Bizlerin negatif (iyi) iyonlara odaklanması gerekiyor. Evet, aynen düşündüğünüz gibi. Olumsuz bir terimin olumlu çağrışım yapması gereken nadir durumlardan biri bu (Söylediklerimi ülkemizdeki bir hastanenin web sitesinde anlatırken negatif iyonlardan ''kötü iyonlar'' şeklinde bahsetmişler. Gözlerime inanamadım).
 İngiltere'de Durham kentinin tam ortasında yer alan, halkın devamlı yürüyüşe çıktığı bu muazzam ormanı bizzat fotoğraflamasam varlığına inanmazdım. İnanılacak gibi değil çünkü. İçinden Wear Nehri'nin geçtiği, eve yürüyüş mesafesinde böyle masalsı bir orman! Bu ne muhteşem bir şehirleşmedir? İnsanın gözü gönlü bayram ediyor...

Negatif iyonlar ve sağlığımız üzerindeki etkilerine gelelim. Çimler üzerindeki açılış senaryomuza dönersek, temiz hava soluduğumuzda, içindeki negatif iyonlar kan dolaşımımıza dahil olur ve bir dizi kimyasal reaksiyon başlatır. Negatif iyonlar duygudurum arttırıcı serotonin seviyemizi arttırdığından kendimizi mutlu, daha az stresli, daha az depresif hissederiz. Ayrıca, mevcut enerjimiz de artar. Aşağıdaki tablo, negatif iyonların sağladığı diğer faydaları gösteriyor:

    Negatif iyonların vücudumuza etkileri  ve bu durumdan elde edilecek olan
👇

Beyninizdeki kan dolaşımı (oksijen akışı) artar.

Artan zihinsel enerji ve azalan uyuşukluk ile daha uyanık olursunuz.

Antidepresanlarla kıyaslanacak derecede depresyonu hafifletir.

Sizi çevrenizdeki havada asılı bulunan zararlı mikroorganizmalardan ve tozdan korur.

Burnunuzda ve boğazınızdaki tahriş azalır.

Vücudunuzun sirkadiyen ritmini, sıcaklık ve güneş ışığının yaptığına benzer şekilde pozitif olarak düzenler.

Kolayca uykuya dalarsınız ve doğal biçimde uyanırsınız. Uykusuzluğa ve narkolepsiye elveda.

Vücudunuzda dolaşan antioksidan süperoksit dismutazın seviyeleri artar.

Hayati organlarınızın aşınma ve yıpranma sürecini, özetle yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Patolojik stresin sonuçları önlenmiş olur (kötü stres türü).

Yorgunluk ve hastalıktan hızla geri dönersiniz; iyileşme süreci başlar. 

Ev, okul, çok katlı AVM ya da ofis benzeri kapalı ortamlarda uzun süre soluduğumuz pozitif iyonlar her yönden olumsuz etkiliyor bizleri. Yorgun, uykusuz, huzursuz, sinirli ve hatta alerjik yapıyor. Pozitif iyonlar nerede peki? Modern inşaatlarda kullanılan yapı malzemelerinden, içlerindeki yapay havalandırma ve ısınma (klima) sistemlerinden tutun da ortamdaki aşırı toza, elektromanyetik cihazlara, sentetik döşemelere kadar her yerde, her şeyde... 

Oysa beynimizin içindeki serotonin üretimini dengeleyecek negatif iyonlar gerekiyor bize. Ömrü ofis-ev-otomobil üçgeni içinde geçen zavallı insan modeline yazık gerçekten. İşte bu nedenle hava soğuk ya da sıcak demeden fırsat buldukça açık havaya, dağlara, ormanlara, deniz kenarlarına atmalı kendini insan. Tatillerini ona göre ayarlamalı. Yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı ve stres benzeri olumsuzluklardan negatif iyonlar sayesinde arınıp ruhen ve bedenen terapi etkisi almalı, iyi hissetmeli, ruhuna şifa bulmalı...

Görsel: kulturportali.gov.tr
Bir önceki yazıda bahsettiğim Kayseri Aladağlar Milli Parkı'nda bulunan Kapuzbaşı Takım Şelaleleri. Sağ taraftaki Niagara Şelalesi'nden daha yüksek. Uganda'daki Victoria Şelalesi'nden sonra ''Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi''. Bu bölgeye yakın olanlar ne kadar şanslı.


Dağları, şelaleleri ve sahilleri düşünün. Negatif iyonlar kan dolaşımımıza ulaştıklarında, ruh hali kimyasalı serotonin düzeylerini artıran, depresyon ve stresi hafifletmeye, gündüz enerjimizi artırmaya yardımcı olan biyokimyasal reaksiyonlar üretiliyor sürekli. Negatif iyonların gücünü sahile en son ayak bastığınızda veya bir şelalenin altında yürüdüğünüzde deneyimlemiş olabilirsiniz. 
Her koşulda yapabilecekleriniz var aslında. 
Evinize yakınsa sahile ulaşmayı ihmal etmeyin. 
Bahçeniz yoksa kendinizi komşunuzun bahçesine ya da kırlara bırakın. 
Bir dağ ya da tepeye tırmanın (Yanınıza yol, iz bilen birini almayı unutmayın). 
Duş alın; duşlar evinizdeki  insan yapımı küçük şelaleler gibidir. Onlar da tıpkı şelaleler gibi, hareketli su ya da negatif iyonlar üretir. 
Kırsal kesime gidebilir ya da başka kentlerdeki akrabalarınızı daha sık ziyaret de edebilirsiniz. 

Sözün özü; negatif iyonlar doğanın her yerinde. 
Öyleyse;
Sağlık, mutluluk, huzur depolamak üzere dışarı çıkın, yağmuru kucaklayın, yerel bir parkı ziyaret edin ya da küçük bir dere kenarında oturun ve rahatlayın. Aşağıda listelenmiş on binlerce negatif iyon içeren harika ortamlardan dilediğinizi seçin, beğenin... 
👇
  LOKASYON Negatif İyon Yoğunluğu

 Şelale Etekleri
 50.000 (-) iyon/cm3

 Dağlar
 8.000 (-) iyon/cm3

 Deniz kenarı
 4.000 (-) iyon/cm3

 Ormanlar
 3.000 (-) iyon/cm3

 Şehir Dışı Açık Alan 
 1.200 (-) iyon/cm3

 Şehir İçi
 
 200 (-) iyon/cm3

 Ofisler
 50 (-) iyon/cm3

 Modern Konutlar
 20 (-) iyon/cm3

 Otomobiller
 14 (-) iyon/cm3


 
Sağlıcakla kalın...

Referanslar:
🔎 https://www.wildhorizons.co.za/
🔎 https://return2health.com.au/
🔎 https://www.webmd.com/