2015/12/11

Hamur Nasıl Mayalanır, Pizza Nasıl Yapılır?

Yeme-içmenin insan hayatında önemli bir yer tuttuğu, asla es geçilecek bir konu olmadığı aşikâr. Gündeme düşenler ise insanları hiç olmadığı kadar endişelendirmeye başladı artık.
Çünkü ekmek olayı da en az tavuk meselesi kadar korkutucu gelmiş büyük bir çoğunluğa. Öyle ki; yakın çevremde yaşayanlar ekmeklerini evde yapma yarışına girmişler adeta.

Ama tam buğday unundan ve evde yapılmış ekmek!
Bu konuda yalnız olmadığımı bilmek mutluluk verici. Aslında evde küçük, yuvarlak, pofuduk ekmekler pişirip mis gibi hamburger de yapabilir insan. Hatta nefis bir pizza yapmak hiç de zor değil. Geçenlerde bir arkadaş toplantısında da ana temamızdı bu. Fast food markalarından birinin, ürünlerinde at eti kullandığını itiraf etmesi haberlerini tartışırken açılmıştı konu. Hiç değilse hafta sonlarında evde hamburgerler, pizzalar yapmalıydı. Öyle lavaş üzeri pratik tava pizzası falan değil tabii. Gerçek bir pizza!
Neyse uzatmadan, o gün oradaki çoğunluğun hamur mayalamakla ilgili ciddi bir sıkıntı yaşadığı ortaya çıkmaz mı?!
İşte bu yazı da o nedenle yazıldı. Bence her evde hamur mayalamayı bilen birinin olması gerek. Ki o evde şahane ekmekler, çörekler, poğaçalar pişsin, dünyaca ünlü markalarla yarışacak pizzalar, hamburgerler yapılabilsin.


Öyleyse şimdi hemen bilmeyenler için mayalanmış hamurun aşamaları gelsin:
1- Islak olmayan bir bardağa 1 tatlı kaşığı aktif kuru maya ve 1 çay kaşığı şeker konur.
2- Bardağın içine yarım fincan ılık su dökülürken, içerik aynı anda hızla karıştırılıp kaşık çekilir.
3- Bardak, küçük bir kasenin içine oturtulur.
4- Kasenin içine bardağın içindeki ılık sudan biraz daha sıcak su eklenir. Bu sayede ısı muhafazası sağlanır.

Mayamız 15- 20 dk içinde kabararak ve göz göz olarak kullanıma hazır hale gelecek.
Fotoğraflar numara sırasıyla önce mayanın sonra da hamurun nasıl büyüdüğünü gösteriyor.
İçinde bulunduğu kaba dikkat edecek olursanız hamurumuz en az 3 misli büyümüş durumda.

Bu hamur güzel bir pizza yapmak için ideal
Mini fırın için pizza hamuru ölçüleri şöyle:
1 su bardağı elenmiş un, 1 kaşık zeytinyağı,
1/2 su bardağı su, biraz tuz ve mayamız
(Su bardağı çorba kasesi hacminde, büyük boy olacak)

Malzemeleri iyice yoğurup beze haline getiriyor, üzerine bir kapak örtüp en az 1 saat beklemeye alıyoruz. Büyüyen hamuru tekrar yoğurup küçültüyor, önce elimizle sonra merdaneyle tepsinin şekline göre kare ya da daire biçiminde açıp büyütüyoruz. Bu arada hamur çok kalın olmamalı. Dış kenarları biraz daha kalın, ortası ince olmak şartıyla ortalama yarım cm kalınlığında bir hamur oluşturup hafif yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz.

Gerisi çocuk oyuncağı...
Öncelikle tepsideki hamurun her tarafına ince bir katman halinde evde yapılmış domates sosu sürüyoruz (Acelesi olanlar bunu ketçapla da yapabilir). Ve dilediğimiz malzemeyle döşemeye başlıyoruz. Ben ince dilimlenmiş 2 domates, 3 yeşil biber, 1 çay bardağı haşlanmış mısır, 1 çay bardağı dilimlenmiş yeşil zeytin ve sucuk kullanıp, sonra da en üste eşit aralıklarla minik tereyağı parçacıkları yerleştirip fırına attım. Üzerine kekik serpmek olmazsa olmazı...
180 derecede yarım saat kadar pişmesi yeterli. Piştikten sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek 5 dk daha fırında tutuyor ve çıkarıyoruz...


İşte parmaklarınızı da yiyeceğiniz harika ötesi pizzanız!


Siz de mutlaka yapın yiyin, yedirin, sevdiklerinizi sevindirin :)
Huzurlu bir hafta sonu geçirmeniz dileği ile.
Sevgiler...