2016/01/29

Zika Virüsü Dehşeti!

Asırlar öncesi yaşamış dev boyutlu dinazorların, mamutların nesli tükendi. Hatta bir ara kelaynaklar da yok oluyordu.
Acilen koruma altına alındılar.
Hep merak etmişimdir. Kaçıncı yüzyıldayız, neden bir damlacık sivrisinek hâlâ yeryüzünde? İlk çağlardan itibaren sarıhumma, sıtma, hatta ölümcül HIV virüsü taşıyan ve toplu insan ölümlerinin 1 numaralı sebebi olan bu kan emiciyi yeryüzünden kazımak neden bu kadar zor? Evet, cidden merak ediyorum:
Bilim adamları ve dahi kitle imha silahı üreticileri minicik bir sivrisinek karşısında neden bu kadar aciz?

Şimdi de ''Zika Virüsü'' kasıp kavuruyor ortalığı. Brezilya’da sağlık yetkilileri tarafından 4 binden fazla kişiyi esir aldığı bildirilen ve ardından sayısız ülkeye yayılan Zika bir anda dünya gündeminde!

Brezilya tam da 2016 Olimpiyatları öncesi bu virüsle nasıl baş edeceğini düşünüyor. Cumhurbaşkanları doğuştan beyin özrüne yol açabilen Zika ile mücadele adına ulusal seferberlik çağrısında bulundu. Survivor yarışmacılarının o bölgeye gidecek olması bir diğer endişe konusu. Dünya Sağlık Örgütü, Zika virüsünün Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görüldüğünü duyururken 2010'dan bu yana 30 kat arttığını belirtti.
Söz konusu ülkeler bize çok uzak diye düşünsek de kazın ayağı hiç de öyle değil. Zika bir anda alevlenmiş bir küresel sağlık tehdidi. Yangın günbegün büyüyor. Virüsün hızla yayılmasının nedeni insanların virüse bağışıklığının olmaması. Üstelik aşısı da yok. Aşısını geliştirebilmek için 10 yıla gereksinim olduğu verilen bilgiler arasında.

Hawaii adalarında bir yeni doğanda Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildikten sonra, bugün virüsün Kanada'da görüldüğü, Almanya Sağlık Bakanlığının virüs bulaşmış 5 kişi tespit ettiği, Avrupa'ya da sıçradığı haberleri vardı. Zikanın alevleri tüm dünyayı hızla sarıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yine bugün, 24 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini ve Zika virüsüne karşı alınabilecek önlemleri belirlemek üzere 1 Şubat'ta Sağlık Düzenlemeleri Acil Durum Komitesi'ni toplayacağını söyledi.
Bebeklerin yaşam süresini kısaltan virüs, beyin fonksiyonlarında bozukluklara ve beynin yetersiz gelişimine neden olurken, salgın kaynaklı ölüm oranlarını arttırmasından endişe ediliyor.

National Geographic'e göre virüs ilk kez 1947'de Uganda'da Zika ormanında sarıhumma üzerinde yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıkmış. Sarıhumma taşıyan sivrisineklerin ısırması için kafeste bekletilen ve sarıhumma bulaştırılan bir Rhesus (makak) maymununun kanında oluşmuş. İnsanlarda ilk olarak 1954’de Nijerya’da görülmüş. Başağrısı, ateş, kızarık gözler, döküntü, kas ve eklem ağrıları ile başlıyor ve genellikle hafif geçen, 4-7 gün süren bir hastalık. The New York Times ise bu bilgilere ek olarak virüsün Afrika ve Asya’da da görüldüğünü, ancak geniş coğrafyalara yayılmasının Mayıs ayında Brezilya’daki virüsün ''patlamasıyla'' gerçekleştiğini söylüyor. Yine BBC’nin haberine göre, Brezilya’da Eylül'den beri kafası anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bine ulaştı.

Durumu ''Doğa intikamını her zaman alır'' ya da
''Evrimin dünyayı istila eden insan virüsünü durdurma yöntemlerinden biri'' olarak değerlendirenler var.

Zika virüsünün kan nakli, perinatal (doğum öncesi-doğum-doğum sonrası) ve düşük bir yüzdeyle olsa da cinsel ilişki yoluyla yayıldığı, seyahatlerle taşındığı biliniyor. Özellikle hamile kadınları vuruyor. Bu kadınların Mikrosefali (küçük kafa) ile doğan bebeklerinin başları normalden 31.5-32 cm daha küçük. Bebekler birbirlerine de benziyor sanki.
Dolayısıyla genetik bir deformasyona yol açıyor olabilir mi?

Özellikle ''anne karnındaki bebeklerde beyin gelişimini engelliyor'' diye düşündükleri için sanırım; kimileri de bu virüsün ''Bir Tür Komplo Teorisi'' olduğunu iddia ediyor. İçlerinde ''Siyonistlerin Dünya Halklarını Katliam Planı'' olduğunu söyleyenler de var.

Bu iş madem bu kadar kolay, öyleyse biz de bir teori üretelim; ama pozitif olsun:
Hangi maymunun üzerinde test edilir ve ortaya çıkarılır, orasını bilmiyorum ama derhal yeni bir virüs geliştirilsin. Adı Zika değil, Zeka olsun ve beyni çalışmayan insanlara bulaştırılıp zeka takviyesi yapılsın! Belki o zaman hangi nedenle paylaşamadıklarını anlayamadığımız ve cehenneme çevirdikleri şu zavallı dünya bu kuş beyinlilerin elinden kurtulur!