21/02/2012

Gençlik İksiri: Kefir

Yaşının yetmiş iki olduğunu söyledi. Ardından; hiçbir sağlık sorunu olmadığını, doktora gittiğini hiç hatırlamadığını...
Yüzü sürekli tebessüm halindeydi. Kendini anlatan kelimeler bir genç kız edasıyla ve keyifle dökülüyordu ağzından...

Bu yaşta olup da hem ruhsal yönden hem bedenen bu kadar güzel, bu kadar sağlıklı kalabilmiş bir kadına hiç rastlamamıştım.
Cildi hâlâ pembe beyaz, kırışıkları yok denecek kadar azdı.
Karşımda duran bu Anti-Aging(geriye yaşlanma) kahramanını hayranlıkla izliyordum. Mutlaka bir sırrı olmalıydı.


Bu kadının mucizevi sırrının adı KEFİR'di...

Gereken şartlar oluşturulduğunda insan ömrünün yüz yıldan çok daha fazla olduğunu okumuştum kaç kez. Bunun, insanda bulunan bir hücre olan fibroblast'ın laboratuvar şartlarında 150 yıl yaşayabildiğinin tespit edilmesiyle kanıtlandığını...

Çok eski çağlardan bu yana sayısız faydası olduğu bilinen kefir ''uzun yaşam, gençlik ve güzellik iksiri''.
1920 yıllarında probiotik bakteriler üzerinde araştırmalar yapan Rus bilim adamları, Kafkaslar'ın 120-150 yıl yaşamalarındaki sırrın 5000 yıldan beri kefir içmeleri olduğunu, özellikle Rus ve Çerkez kadınların güzelliklerinin sürekli kefir tüketmelerinden kaynaklandığını kanıtladılar.
Son yıllarda Amerika ve Avrupa’da gençlik iksiri ve beden koruyucu olarak olarak ün yapan kefir tam bir Anti-Aging İksiri.

Konuştuğum kadından o kadar çok etkilendim ki; son iki aydır her akşam ben de kefir içiyorum. Her şeyden önce hücre yenileyici özelliği çok güçlü bir besin kaynağı olan kefirin ilk etap faydaları olarak sayabileceklerim şunlar:

-Uykusuzluğa karşı bir numara. Başınızı yastığa koyar koymaz uyuyorsunuz.
-Soğuk algınlığı ile gelen tüm hastalıklara karşı kaya gibi sağlam oluyorsunuz.
-Ruhsal yönden inanılmaz bir rahatlığa kavuşuyorsunuz.
-Kronik yorgunluğu alıp götürüyor.

-Ruhen ve bedenen sağlıklı bir insana da yaşam o kadar ağır gelmiyor.

Kefirin faydaları buraya yazamayacağım kadar çok.
Merak edenler ''kefirtanesi'' adlı siteye girip okuyabilir.

Hep birlikte sağlıklı günlere...
Sevgilerimle...

YAPILIŞI:
Öncelikle, gerekli kap-kacak:

Cam konserve kavanozu (Kapağı mutlaka plastik olacak),
- Kefirimizi süzeceğimiz cam ya da plastik bir kap,
- Plastik bir süzgeç,
- Plastik bir kaşık,
- Oda sıcaklığında süt (Yarım yağlı kutu süt önerilir),
- lt için 1 çorba kaşığı dolusu kefir mayası (Kendileri canlı organizmadır ve birkaç haftada iki misli büyüyecektir. Bu arada; fotoğraftaki kefirin miktarı; ortalama 5 çorba kaşığı).

Cam kavanoza oda sıcaklığındaki sütümüzü doldurup içine kefir mayamızı bırakıyor, plastik kaşığımızla bir kez ve yavaşca karıştırıp ağzını plastik bir kapakla ''gevşek'' kapatıyoruz. Gün ışığından korumak (ve ısıyı da muhafaza etmek) için bir bezle yoğurt mayalar gibi sarıyor, soğuk olmayan bir yerde en az
24 saat bekletiyoruz...

Sonra plastik süzgeçle, cam ya da plastik geniş bir kaba süzüp kefirimizi elde ediyoruz. Dilersek aynı kavanozu kullanıp süzülmüş mayayı yeniden bu kavanoza koyup üzerine süt ekleyerek yukarıdaki aşamaları yineleyebilir ve bir sonraki kefirimizi bu şekilde mayalamış oluruz.



Süzülmüş kefirimizi de başka bir cam kavanoza alıp çalkalayarak bol köpüklü şahane bir içecek elde ediyoruz. Yani tam bir iksir!

Kesinlikle ve hiçbir şekilde metal kullanmıyoruz arkadaşlar.


Ve kefir mayamızı zedelemeden, gayet hassas biçimde uyguluyoruz.

Alttaki kavanozlu fotoğraf pek net çıkmadı; ama sanırım anlaşılmıştır.
Başka sormak istediğiniz olursa yanıtlarım...

Sağlıklı günler dileğiyle, kolay gelsin efendim :)



Kefir ile ilgili 2008 yılında yazdığım ''Evde Kefir Yapıyorum'' başlıklı bir yazı daha var.
Okumak isterseniz tıklayın lütfen.




29 yorum:

  1. Bayıldım bu bilgiye, tam da cildimin ihtiyacı varken ,süper oldu Zeugmam ...
    Ama Kefir çabuk bozuluyor ,ben denemeye çalşmıştım ,olmadı, pratik bir yolu var mı canım ?

    YanıtlaSil
  2. Denemek lazım..faydalı bir bilgi uygulamayı düşünüyorum..teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Kefir mucize bir içecek.. Benim tarafımdan da bir çok faydası tecrübe edilmiştir.. Tavsiye edilir ..:)

    YanıtlaSil
  4. Kefiri eğer kendin yapıyorsan detayları da yazarsan çok sevinirim sevgili Zeugma..

    YanıtlaSil
  5. Kendin mi yapıyorsun Zeugmam? bana yapması zor geldi de :( hazırının bir faydası var mıdır acep?

    YanıtlaSil
  6. baya iyi ve faydalı olduğu açık, keşke tüketme alışkanlığım olsa..

    YanıtlaSil
  7. Yanlış anımsamıyorsam, 1990'lı yıllarda Ankara Ziraat Fakültesi, bu konuda yoğun bir tanıtım kampanyası başlatmış ve kantininde satışa başlamıştı. Ekşi-kekremsi bir tadı olmasına rağmen çok faydalı bir ürün olduğunu biliyorum. Ancak çok fazla sıcakta beklerse bozulacağı konusu söylenmişti. Bu önemli tanıtım için teşekkürler. Dostlukla..

    YanıtlaSil
  8. Düşlerimden İnciler ;
    Kesinlikle çok iyi gelecek, her yönden. Çabuk bozuluyor dediğin ne ama? Mayası mı kendisi mi İlknurcum?
    Pratik yolu bu postun altına kısa bir süre sonra ek yapacağım..

    Değmesin Yağlı Boya ;
    Hoşgeldiniz. İnanın değişimi gördükçe vazgeçemeyeceksiniz.

    bozbek ;
    Tecrübe edip de tavsiye etmeyen görmedim ki? Mucize gibi..

    JUSTICE ;
    Memnuniyetle..
    Bu postun altına kendi aşamalarımı fotoğraflayıp anlatmayı düşünüyorum Justice.

    YanıtlaSil
  9. Tibetin annesi ;
    Evet, kendim yapıyorum. Elini alıştırdığında hiç zor değil Sibelim.
    Hem zor olsa bile ruhen ve bedenen kuş gibi olmak için değmez mi?

    nini ;
    Kendin günlük yaparsan çok lezzetli aslında.Bir müddet denemeni öneririm.

    MEHMET ;
    Ben 2000'li yıllardan önce girdiğini bilmiyordum Mehmet Bey.
    Demek ki o kampanya çok kısıtlı bir alanda ve sürede gerçekleşmiş.
    Rusya Devlet Başkanı Putin'in dünyanın neresine giderse gitsin her gün mutlaka kefir içtiğini biliyor musunuz? Adam o kadar genç ve dinamik ki..
    Teşekkür ederim ziyaretiniz için...
    Dostlukla..

    YanıtlaSil
  10. of tadı çok kötü ama:( ben de istiyorum tarifi kızıma içireceğim.benden geçti artık :P

    YanıtlaSil
  11. Taze ayrandan hiçbir farkı yok ki.
    Sen nerede denedin de tadı kötü diyorsun coralincim :)
    Ayrıca senden geçmedi. % 50 'ye kadar ulaşan hücre yenileme özelliği var çünkü. Asıl sana lazım:)

    YanıtlaSil
  12. Bizim evde de her gün kefir mayalanır: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2011/10/kefir-nasl-yaplr-kefir-mayas-nereden.html

    YanıtlaSil
  13. Linkinize girdim.
    Detaylı bir post olmuş.
    Teşekkürler...
    Sağlıklı günler...

    YanıtlaSil
  14. Adsız17/12/12

    merhaba, bende oğlumun bağırsak sistemi çöktüğü için kendim ilk defa mayaladım. Maya dişisiymiş, ürer dediler. yaptım ama mayalanan kefir yoğurt kıvamının biraz sulusu oldu, olmuştur değil mi? Tam kıvamı hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca merak ettiği bu maya nasıl elde ediliyor?
    Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Merhaba..
    Bu mayanın dişisi erkeği yok. İlk kez sizden duydum.
    Maya resimde gördüğünüz biçimde bir mikroorganizmadır, yani canlıdır.
    Oda ısısında sütün içinde çok hızlı büyür.
    Kaynatılıp soğutulmuş suyun içinde ve buzdolabında muhafaza edersek olduğu boyda kalır.
    Mayaladığınız kefir eğer hazır süt kullanmışsanız dediğiniz gibi yoğurt kıvamının biraz sulusu gibi olur. eğer evde kaynatıp soğuttuğunuz köy sütü kullanmışsanız yoğurttan bile katı kıvamda oluyor. Asıl kullanılması gereken ve tam şifalı olan köy sütü ile yapılandır.Süzmesi biraz zor oluyor ama değer.

    Hangi sütü kullanırsanız kullanın kıvamı mayalandığı ortamın sıcaklığına bağlı oluyor. Sıcak bir yerde (soba, kalorifer yanı) mayalandıysa altı sulanıp üste yoğunlaşıyor. benim son fotoğrafta gösterdiğim öyle nitekim.
    Bir de mayayı suyla yıkamışsanız biraz daha geç tutuyor. Direkt kefirin içinden çıkarıp kullanmışsanız daha çabuk mayalanıyor. Her şekilde 24 saatten önce açılmaması gerekiyor. Bazen 48 saat de olabilir. Mayalanma uzadıkça daha değerli olduğunu öğrendim.
    Japonlar üzüm suyunu da kefirle mayalıyorlarmış. Yani meyve sularının hepsine uygulanabilir aslında. Fakat ben sütten başka bir şeye uygulamadım ve çok çok memnunum aldığım sonuçlardan.

    Başka sormak istediğiniz varsa çekinmeyin lütfen.
    Ben teşekkür ederim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EK: Bu maya kendi kendine elde edilmiyor.
      İnsanların yüzyıllar öncesinden beri yaşatmaları (birbirlerine vermeleri vb.) sayesinde günümüze kadar gelmiş, ne ilginç değil mi? Araştırırsanız siz de öyle olduğunu göreceksiniz.
      İçeriğinde sığır bağırsağı ile ilgili bir şeyler vardı ama unuttum şimdi..

      Sil
  16. Adsız24/12/12

    Merhaba,
    iki haftadır 4.kez kefir mayalıyorum, ilk mayalamada iki misli büyüdüler ama büyüme durdu, hatta küçülmeye başladılar gibi geliyor. Kefir taneleri ölmek üzere mi acaba? Mayalama gerçekleşti ama kefir taneleri büyümüyor, problem var mıdır? problem olsa mayalanma da olmaz herhalde değil mi? Ayrıca mayalanma aynen yoğurt kıvamında ve tadında, çocuğum severek yiyor, kefirlerim ölüyor diye üzülüyorum, yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Problem olsa mayalanma da olmaz, doğru...
      ►Kefir tanelerini öldüren en büyük neden metale değmesidir.

      ►Mayalama işleminde asla metal kullanmayın. Kaşığınız, süzgeçiniz, süzdüğünüz kap, hatta sütü koyduğunuz cam kabın kapağı bile mutlaka plastik olmalı.

      ►Mayayı etkileyen, hatta öldürebilen başka bir neden de sütün çok soğuk ya da çok sıcak olmasıdır (Oda sıcaklığında olacak).

      ►Mayanın çabuk büyümesini istiyorsanız küçük bir cam kavanoza koyduğunuz sütün içinde, oda sıcaklığında birkaç gün bekletin. Hatta 1 hafta bekletin. Çok çabuk büyüyecektir. Oradan alın kullanın. Hem hızla büyür, hem çok aktif hale gelir.

      ►Mayayı elinizle bölebilirsiniz. Tabii çok temiz ve steril olacak eliniz ve kullandığınız her şey.. Çünkü mikroplar da hızla ürer maya sayesinde.

      ► Mayayı arada kaynatılıp soğumuş suyla yıkayın. Uzun süre bekletecekseniz yine kaynamış soğumuş suyun içinde muhafaza edin (15 günde bir bu suyu değiştirin). Bu şekilde mayayı yıllarca muhafaza edebilirsiniz. Arada eşinize dostunuza dağıtın bir de :)

      ► Çocuğunuzun severek içmesine sevinin bir de :)

      Size kolay gelsin.
      Sağlıklı günler dilerim...

      Sil
  17. Adsız24/12/12

    Çok yeterli bilgi vermişsiniz, çok teşekkür ederim.
    Sizden edindiğim bilgiiye göre hareket ettim zaten, kesinlikle metalle bir temas söz konusu olmadı.
    Mayalamadan sonra kefiri süzer süzmez tanecikleri bir plastik kabın içie süt koyarak buz dolabına koyuyorum. Büyük ihtimal ondan büyümüyor. dediğiniz gibi yapacağım oda sıcaklığında bir hafta bekleteceğim. Peki son bir soru, bu cam kabın ağzını kapatmalı mıyım? yoksa hava alması lazım mı?
    Sizi de yoruyorum ama cevaplayabilirseniz sevinirim.
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Tam da buradaydım şu an...
      Kefiri süzer süzmez tanecikleri süt dolu yeni bir kavanozu mayalandırmak üzere kullanabiliirsiniz. Ben hep öyle yapıyorum. Küçük bir kavanozu mayalıyorsam her gün, 1 litrelik büyük bir kavanozsa 2 günde bir bu yöntemi kullanıyorum.Hiç ara vermiyorum yani. Maya da çok daha aktif halde oluyor. Maya büyüdükçe bölüyor, fazla mayayı da yıkayıp buzdolabındaki su dolu kavanoza atıyorum.

      Yazıda belirtmiştim. Camın ağzını ''gevşek'' kapatacaksınız ki birazcık olsa da hava alıp basınç yapmasın. Çünkü mayalanma sırasında içinde asit ve alkol oluşuyor.

      Size kolay gelsin...

      Sil
    2. Adsız21/2/13

      merhaba bende 1 yıldır kefir kullanıyorum spor yaptıktan sonra tüketiyorum benim kefirlerim çok ürüyor hatta dağıtıyorum fakat fındık büyüklüğünde olmuyor pirinç taneleri gibi birsürü çoğalıyorlar birleşmiyor,keçi sütüne mayalıyorum ondan dolayı büyümüyo olabilirmi? bide kefiri sütün içinde 5 gün üremesi için oda sıcaklığında bekletin demişsiniz,peki ışık alan biyerdemi durucak,ben kefirimi çok açıpkapamadığım bir mutfak dolabına koyarak mayalıyorum...faydalı bilgileriniz için teşekkür ederim..

      Sil
    3. Fındık büyüklüğünde olması gibi bir şart yok. Pirinç taneleri kadar ve birleşmemiş durumda da olabilir. Yukarıdaki yorumda anlattığım şekilde büyütmeyi deneyin. Oda sıcaklığındaki sütün içinde uzun süre beklemesi mayanın büyümesi için en uygun ortam. En çok öyle bir ortamda ''birleşerek'' büyüyorlar.
      Benim fotoğrafladığım maya o şekilde büyümüş ve yıkanmış hali.
      Bir keresinde mantara benzeyen şekilde büyümüş kocaman bir 'tane'ye rastlamıştım.
      Fazla kefirleri kapımıza kadar mis gibi süt getiren sütçümüze veriyorum. Çünkü dağıtacak eş-dost akraba kalmadı artık:)

      Mutfak dolabı iyi fikir, ama ayrıca bir bezle sarmanız da gerekir. Bilgilerden faydalandınızsa ne mutlu bana. Rica ederim.

      Not:Birkaç yıl kefir içip bırakmış biri olarak o kadını gördükten sonra bu postu yazdım ve o günden sonra aralıksız kefir içiyorum. Bir daha da bırakmayı düşünmüyorum.
      Herkesin öğrenmesini ve tüketmesini diliyorum.
      O yüzden de buraya gelecek her türlü soruyu yanıtlamaya hazırım..

      Sil
  18. KEFİR VE KOMBU çayı evde yapmak isteyenlerle mayası paylaşılır.Fitoterapist Eczacı Ahmet İdris Ulutaş.mail:ahmetidrisulutas@gmail.com-tel.05379353475-

    YanıtlaSil
  19. Iyi gunler zeugma.ben metal degirmeden yaptim suzdum cam bardaga.sonra icine tuz koydum az.ama salaklik aldim metal kasikla karistirdim ve ictim cok az biseye karistirdim cay bardaginin ceyregi.bisey olur mu

    YanıtlaSil
  20. Iyi gunler zeugma ben suzdugum kefire ceyrek cay bardagi kadarina tuz katlistim metal cay kasigi ile karistirmisim unutarak ve onu ictim.umarim birsey olmaz bana.oncesinde hic degirmedim ama metal.bir tek icmeden once suzulene degirdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Endişeye gerek yok Emel Hanım.
      Süzülen kefir ile cacık, çorba da yapılıyor. Bunların içine tuz da katılıyor, kaşık da sokuluyor. Korkmayın hiçbir sakıncaı yok :) Hatta tanelerini salataya serpip yiyenler var.
      Metal olayı sadece kefir tanelerinin yapısını bozduğu, mayanın büyümesini engellediği için sakıncalı.

      Sil
    2. Bilgileriniz için çok teşekkürler hocam.. benimde kefirlerim büyümüyor ama sizin dediğiniz gibi yapacağım.. bazen mayaladıgım yoğurdu dolapta unutuyorum en son ne kadar süre de tüketmem gerek... Çok beklemişti yersem zararlı olurmu. Durdukça tadı ekşi oluyor... Tekrar teşekkürler

      Sil
  21. Bilgileriniz için çok teşekkürler hocam.. benimde kefirlerim büyümüyor ama sizin dediğiniz gibi yapacağım.. bazen mayaladıgım yoğurdu dolapta unutuyorum en son ne kadar süre de tüketmem gerek... Çok beklemişti yersem zararlı olurmu. Durdukça tadı ekşi oluyor... Tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldin sare. Bu yazıdan sonra jefir yapmaya biraz ara vermiştim ama pandemi nedeniyle yeniden başladım. Yandaki etiketler yazan yerde "kefir" kelimesini tıklarsan o yazı en başa gelir. Benim kefirlerim de 5-6 ay mayalama yapmadığı için suyun içinde netedeyse dümdüz olmuşlardı ama yeniden minik baloncuklar haline geldiler.
      Kefir mayasının büyümesi için en etkili yöntem aralıksız mayalama. Süzdüğün kefirin süzgeç üzerinde kalan mayasını küçük de olsa hemen yeni bir kavanoz sütün içine atıp yeni bir mayalama süreci başlatmak. O süt mayalandığında yine süzgeç üzerindeki mayayı hiç yıkamadan yeni bir kavanoz sütün içine atıp mayalama başlatmak. Mayalama 24 saatten az olmayacak. Havalar soğudu diye baktın tutmamış biraz daha bekletmek gerek. En iyisi ince de olsa bir bezle sarıp mayalamak daha iyi.
      Uzun süre dolapta bekleyen kefirin üzeri renk değiştirmiş ve tadı kötüyse içilmez. O kendini belli eder. Ama sadece ekşilik varsa içilir. 1 haftadan fazla bekletmemek gerek. Ben teşekkür ederim Sare. Kolay gelsin.

      Sil