02/04/2025

Güle Güle Kuzeyin Oğlu... ❤️😢

Uğurlar olsun, mekânın cennet olsun. 
Sevgi, saygı, rahmet ve minnetle... 
💐🙏

@futbolarena

31/03/2025

Bir Mozaik Macerası

Mart ayının son günüydü bugün. 
Bileğimde tam 31 gündür takılı olan marteniçkanın da son günüydü. Leyleklerin güzergâhı olmayan bir bölgede yaşıyordum. Yani tek bir leylek bile göremeden yaşayıp gidiyordum:) Marteniçka geleneğine göre mart ayı boyunca leylek göremediysen martın en sonuncu günü bilekliğini çözüp bir akarsuya bırakman gerekiyordu.

Zaten ben de bayram demedim, seyran demedim, sabah erkenden yola çıkıp yine öyle yaptım. Doğruca Sarıçay Köprüsü'ne gidip bilekliğimi köprüden aşağıya bıraktım. Telefon ekranımı ayarlayıp bir de fotoğrafını çekeyim derken akarsuyun yüzeyinde hızla gözden kaybolmuştu bilekliğim. Dileğimin gerçekleşmesi de o kadar hızlı olur dilerim:)

''Yaz ya da kış, gece ya da gündüz hiç fark etmeden ve neredeyse her gün, hangi yana dönseniz mutlaka bir etkinlikle karşılaşırsınız bu kentte,'' demiştim geçenlerde. Dönüşte Troya Sergi Salonu'nda “Bir Mozaik Macerası” isimli kişisel bir mozaik sergisinin ziyarete açık olduğunu gördüm. Antik çağlardan kalma mozaik tablolara ayrı bir ilgim vardır. Bakalım günümüz mozaikçileri tabloları nasıl yapmışlardı? 

30/03/2025

Morsalkımlarla İyi Bayramlar

Dün, yani arife günü çarşı-pazarda biraz işlerim vardı. Yalı Hanı yakınlarından geçerken birden aklıma geldi ve içeriye girip morsalkımların durumuna bir bakmak istedim. Bir de ne göreyim? Çiçeklerin neredeyse hepsi açmış, ortalık bayram yerine dönmüştü!
Mart ayı bitmeden böyle bir tabloyla karşılaşmak görülmüş şey değildi.😲

Avluda boy gösteren morsalkımın yaşının 100 yıldan biraz daha fazla, aşağı yukarı Cumhuriyetimizin kuruluşuyla aynı olduğu söylenir. Tek ama oldukça genişlemiş olan kök kısmı avluya girişte, tam karşıya bakıldığında sağ köşededir. Çapı en az 1 metre civarında olan kök tektir ve çiçeklendiği zaman tüm avluyu donatacak kadar salkım barındırır.

Ne yalan söyleyeyim, yaşadığımız son günlerin özeti gibiydi gördüklerim. Hava kapalıydı. Ara ara yağmur atıştırıyordu. Yeni çıkan dalların eski ve güçlü dallarla sarmaş dolaş olduğu bu ortamda adeta birlikten kuvvet doğmakta, çiçekler var gücüyle açmaktaydı. Çiçeklenme ilk kez bu yıl bu kadar erken gerçekleşmişti. Dahası, sanki tüm bunlar içime doğmuştu.

26/03/2025

Fransız Usulü Leziz Portakal Reçeli

Portakal reçeli sevmeyen var mıdır?
Özellikle hafta sonu kahvaltılarında iyi yapılmış, mis gibi kokan leziz bir portakal reçelini es geçmek mümkün mü? Ancak, portakalın reçelini yapmak zordur biraz. Kabuklarındaki acılık çıksın diye az uğraş verilmez. Öncelikle portakalı su dolu bir tencerede kabuklarıyla beraber 5 dakika kadar kaynatmak ve kaynatılan suyu döküp yeni su kullanarak bu işlemi en az 3-4 kez tekrarlamak gerekir. Çünkü acısı bu şekilde defalarca kaynar suya atılıp çıkarılarak azalır.

Bugüne kadar rastladığınız tüm portakal reçellerinde bu işlem gereklidir. Hatta bu yöntemle rulolar halinde sararak portakal kabuğu reçeli yapmak da mümkündür. Kabuklardaki acılık çıkıp portakal aroması kalınca o da güzel bir reçel haline gelir.

Daha fazla uzatmadan, buraya yapılışıyla tüm ezberleri bozan aşırı derecede lezzetli bir portakal reçeli tarifi yazmak istiyorum. Bir daha vazgeçemeyeceğiniz kesin!

21/03/2025

Muhteşem İlkbahar

Baharın gelmesi biraz zaman alacak gibi duruyordu. Haftalarca süren yağmurlar sonrası serin olmaktan çıkıp dondurucu soğuklara dönüşen havalar yıllar yılı yaşamadığımız bir döngüye girmiş, adeta buz kesmemize neden oluyordu. Bu döngü için geçen yıldan öngörüde bulunsalar hangimiz inanırdık ki?
 Ve fakat bahar bugün aniden geldi. 🌸🌼🌺
🌸🌼🌺🌿🌿🍀🌳
Bulutlar dağılıp çiseleyen yağmur sona ermişti. Masmavi bir gökyüzü, kuş sesleri ve mis gibi çiçek kokuları eşliğinde baharın varlığı elle tutulur hale gelmişti. Tüm çiçekleri açmış ve birer geline dönüşmüş ağaçlar o muhteşem tabloyu tamamlıyordu.


Ben bu durumdan, ilkbaharın bu kadar erken gelişinden mecazi anlamlar çıkardım açıkçası: "Uzun ve yeterince soğuk bir kış yaşadın. İşte bak, tüm bunları unutup bir mola verme zamanı. Yeni bir mevsim, yepyeni günler, hayatın tadını tekrar çıkarma zamanı. Mutlu olmak, huzur içinde olmak zamanı. Bekle ve gör.''

Salkım halde kurumuş kapkara yaprakların arasında bugüne kadar en ufak bir mor renk belirtisi bulunmayan erguvan ağaçlarına ne demeli peki? Birdenbire çiçeğe durmaları gerçekten inanılmaz...

18/03/2025

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 110. Yıl Dönümü

Onlar ki, yalnızca bir dilim ekmekle açlığını bastırmak zorunda olan, delik deşik olmuş çarıklarıyla cepheden cepheye koşan kahramanlardır!

Onlar ki, çarpıştıkları siperler arası mesafe yalnızca sekiz metre, yani ölüm kesin iken ve bir öndeki saftaki Mehmetçikler bomba şarapnel ve kurşun yağmurları altında kurtulmamak üzere düşerken; üç dakika içinde öleceğini bile bile ve gözlerini bir an bile kırpmadan, düşenlerin yerini şimşek gibi alarak ''Çanakkale Geçilmez!'' gibi bir destanı dünya tarihine kanlarıyla yazanlardır!

Onlar ki, uğruna her ocaktan bir şehidin verildiği, her bahçeden bir gülün solduğu, türküsü dünya döndükçe dilimizden düşmeyecek acı ama onurlu destanımızın eşsiz kahramanlarıdırlar!

Çanakkale Deniz Zaferimizin 110. Yıl Dönümü'nde başta Anafartalar Kahramanı Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ebediyete intikal etmiş gazilerimize, vatan ve bağımsızlık uğruna destan yazan, var oluş mücadelemizde emeği geçen tüm kahramanlarımıza saygı ve rahmetle...

15/03/2025

Sergi: Troyalı Dokular Dokumalar

Boğazıyla, deniziyle, stratejik konumu ve Antik dönemlerden I. Dünya Savaşı'na kadar uzanan destanlar yazılmış görkemli tarihiyle, denizle harmanlanmış tarihi zenginliklerinin yanı sıra ziyaretçilerine doğal güzellikleriyle de eşsiz deneyimler sunan bu güzel kente âşığım ben.

Yaz ya da kış, gece ya da gündüz hiç fark etmeden ve neredeyse her gün hangi yana dönseniz mutlaka bir etkinlikle karşılaşırsınız bu kentte. Mesela Temmuz'da başlayan Özgürlük Parkı Açık Hava Sinema Geceleri, mesela festivaller, konserler, büyükler ya da çocuklar için workshoplar, mesela atölyeler, tiyatro gösterileri, keman, viyola ya da piyano resitalleri, sergiler...

12 Mart'ta Kent Müzesi'nin ev sahipliği yaptığı önemli bir sanat etkinliğinin daha açılışı yapıldı. 

Sanat yönetmeni, ressam ve dokuma sanatçısı Deniz Özen'in “Troyalı Dokular, Dokumalar” sergisi sanatseverlerle buluşmuş ve ben yine açılışı kaçırmıştım. Bir gün sonra ziyaret edebildim. 

Deniz Özen'in, Anadolu'nun kadim topraklarından ilham alarak Troya'nın görkemli mirasını günümüze taşıdığı kişisel sergisi oldukça etkileyiciydi. Keçe ve dokuma teknikleriyle Troya'nın kadim hikâyelerine ait izlerin öne çıktığı ve modern bir bakış açısıyla günümüze taşındığı sergi 7 Mayıs 2025 tarihine kadar (pazartesileri hariç) 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

14/03/2025

File Bluz - Ajur Örgü Kazak

Geçen gün (M.ng.) adlı ünlü giyim markası yeni ördüğüm şu bluzun neredeyse aynısını ''Ajur Örgü Kazak'' diye kodlamıştı. Oysa bu modeli ben de herkes gibi ''file bluz'' diye biliyordum.

Askılı, ip askılı ya da kolsuz penyelerin üzerine giymek üzere baharlık ''file modeli'' salaş bluzlar çok moda bu yıl. Ancak, file denince insanın aklına alışveriş filesi gelmeden olmuyor. TDK Sözlük’te en yakın anlamı “ağ biçiminde örgü”. O nedenle şaşırıp biraz araştırdım.

Ajur, bir süsleme yöntemi olarak "çeşitli" yüzeylere dantel görünümü kazandırma tekniğinin adıymış meğer. Tekstil, moda süsleme (ve tabii ki örgü) sektörünün yanı sıra seramik, ahşap, cam, mobilya gibi sektörlerde de uygulanıyormuş.
''Ajur''un anlamı Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde “Delikli örgü, gözenek”. O halde doğrusu ''ajur örgü''. 👏👏 Ajur; Ahşap, mermer ya da taş levhaları kafes biçiminde oyarak bezeme. Ajurlu; Çini, seramik ya da porselen eşya üzerinde görülen desenli delikler biçiminde bezeme.”

Ajur tekniğinde her yüzeye farklı işlemler uygulanarak birbiriyle uyumlu boşluklar elde ediliyor. Seramikte yüzeyden parçalar kesilerek veya delinerek ajur oluşturulurken, tekstilde iplikler vasıtasıyla doku üzerinde boşluklar bırakılıyor. İplikleri çekilerek veya kesilerek işleme hazır hale getirilen kumaştan, dikiş iğnesine sırasıyla iki veya üç iplik sarılarak örülürken ajur delikleri elde ediliyor.

08/03/2025

Boreas Kadın ve Sanat Derneği Kırkyama Sergisi

“ARMAĞAN EDİLEN ANILAR, YENİ UFUKLAR…”
''Evler'' adlı muhteşem kırkyama eseri
Ülkemizin farklı bölgelerinde yaşayan kırkyama öğreticilerinin ortak emeğiyle oluşturulmuş. 30 farklı ustanın hazırladığı ''EV'' temalı birbirinden farklı bloğun büyük bir titizlikle birleştirilmesiyle ortaya çıkan bu eşsiz eser sanatsal dayanışmanın, kültürel mirasın güçlü bir sembolü.

''Kuşlar''
Türkiye’nin dört bir yanındaki usta kırkyama hocalarının kolektif emeği. Boreas Kadın ve Sanat Derneği’ne armağan edilen bu değerli çalışma, derneğin en büyük hayallerinden biri olan Kırkyama Müzesi'ne değerli bir bağış niteliğinde. Her biri ustalıkla tasarlanarak işlenen rengârenk kuş figürleri özgürlük, sanat ve kadın dayanışmasını simgeliyor. Her karede bir ustanın imzası olan eser, bireysel yaratıcılığın ortak güce nasıl dönüşebileceğinin en güzel örneklerinden biri ve her dikişte bir öykü gizli. Eser kırkyama sanatının zarafetini, kültürel mirasını ve kadın emeğinin gücünü yansıtırken sanatın birleştirici ruhunu da gözler önüne seriyor.