

Genellikle Kazdağları'nda ekim -kasım aylarında baş gösteren ''melki'' yani Kanlıca mantarı mevsimi sona ermek üzere. Bu yıl her zamankinden çok daha fazla hasat alınmış. Bunun nedeni havanın nem miktarındaki fazlalıkmış. Melki almaya bir türlü doyamayan, her seferinde en az 3 kilo tarttıran insanları en çok bu yıl görmem boşuna değilmiş demek ki. Üstelik kilosu ancak 150 TL'ye inebildi. Kültür mantarını bile çekinerek satın alan bendenizin ise hangi tezgâhta melki görse ürperdiği doğrudur. Her tarafı küflenmiş gibi görünen bu mantarı alan kişilere ağzım açık ve de korkuyla baktığım da. Ta ki geçen haftaya kadar.
Herhalde bunca insanın bir bildiği vardı. Melkiseverler için hazırladığım tek soru kurtarıcı oldu. O küfe benzeyen lekelerin yıkarken çıkıp çıkmadığı. Çıktığını söylediler. Bir de nasıl pişirildiği vardı. ''Yıkadıktan sonra una bulayıp yağda kızartılıyor. O kadar,'' dediler. Şeytanın bacağını kırıp yarım kilo almaya karar verdim.
Turuncu renk ağırlıklı, şapka kısmında daireler olan bu etli mantarların oldukça hoş bir kokusu vardı. Tavaya bolca yağ koyup kızmasını beklerken iri olanları ikiye üçe bölmek suretiyle her bir parçayı una bulayarak tavanın yüzeyi doluncaya kadar kızgın yağa bıraktım.
Mutfağı nefis bir koku sarmaya başlamıştı. Kızaranları altında peçete olan bir tabağa alıp ikinci ve son turu da tamamladım. Zaten yarım kilocuktu.
Sonuç mu? Mükemmelden çok ama çok daha ötelerde. Olağanüstü bir lezzet. İnsanın aklını başından alacak kadar şahane. Melki korkusuyla geçen yıllarım heba olmuş resmen. Çok pişman oldum gerçekten.
Ne küfe benzeyen bir lekesi kaldı ne de alışılması zor bir tada sahip. Diyebilirim ki kuzu pirzola yanında sönük kalır.
Ne demişti Einstein? “Ön yargıları değiştirmek atomu parçalamaktan zordur.” Bu yazıyı da zaten melki mantarıyla ilgili ön yargısı olanlar için yazdım. 🍄


Allah allah!! bak çok merak ettim tadını:))
YanıtlaSilGörürseniz siz de benim gibi az miktar alıp deneyin. Kesin bayılacaksınız:)
SilMerhabalar.
YanıtlaSilBu mantarı biz zaten tanımıyoruz. Ama Melki sizin yörenize ait bir mantar olduğu için, yöreniz insanlarına yönelik güzel bir paylaşım olmuş. "Ön yargıları değiştirmek atomu parçalamaktan zordur." diyen Einstein, gerçekten çok doğru ve güzel söylemiş.
Afiyet olsun efendim. Yöreniz, hem coğrafyası hem de tabiatıyla mantarın en çok ürediği bir toprak parçasıdır.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba,
YanıtlaSilYörelere ait bilinmeyenler bloglar sayesinde öğreniliyor genelde. Bilgi paylaşınca güzel, paylaşınca çoğalır. Ben de blog arkadaşlarımdan bilmediğim pek çok şey öğrendim. Mantar şakaya gelmez, bilirsiniz. Böylece görüntü olarak korkutucu melki beni ters köşeye yatırmış oldu. Ön yargı ve Einstein'ın söylemi müthiştir.
Teşekkür ederim. Melki, çam ağaçlarının altında büyüyen bir tür. Üreme çokluğuna ve lezzetine ormanlık alanların katkısı büyük.
Selamlar, saygılar.
Canım çekti, en kısa zamanda bakmak lazım pazarda. Einstein ın sözünü çok yıllar önce mobing olayına maruz kaldığımda okumuştum bende.
YanıtlaSilSelamlar,
Sizin orada yaygın değilse çok dikkatli ol ama alırken. Bugünkü gazetede melkiye çok benzeyen zehirli bir mantardan bahsediliyordu. Allah korusun.
SilBurada çok bilinen, çok yaygın bir mantar türüdür. Belirli kişiler satıyor. Artı, pazar yerinde zabıta kulübesi var. Onlarca zabıta görev başında. Buna rağmen ilk kez denedim.
Mobbing kadar korkunç bir şey yok. Uygulayanlar ilahi adalete uğrasın dilerim.
Selamlar, sevgiler...
Çok lezzetli bir mantardır, zehirlisi ile çok benzerlik gösterdiğinde ben toplamaya korkarım hoş bu yıl yangından sonra bir şey de kalmamıştır dağlarda. Ellerine sağlık afiyet olsun Zeugmacım. Bu sabah işlere girişmeden önce okuma saati yapınca iyi oldu. Uzun uzun okudum seni. Sevgiler.
YanıtlaSilHoş geldin sevgili Evren 🌼
SilAy ben hayatta toplayamam, iyi bilen birinin toplaması şart. Şeytanın bacağını kırıp hayatımda ilk kez bu yıl kültür mantarı dışında mantar yemiş oldum. Baktım pazarda kapış gidiyor. O korkunç küflü görünüme rağmen cesaret geldi, iyi ki de geldi. Çok şahaneymiş yahu. Yalnız bugün değişiklik olsun diye kalan yarısını sote yapayım dedim ama aynı lezzeti bulamadım. Demek ki kızartma dışında tarif denenmeyecek. O da zararlı, belki fırına atarım tereyağı ve kaşarla.
Teşekkür ederim. Senin de uzman ellerine sağlık Evrencim. doğayla iç içe yaşamak senin işin. Daha önce de zeytin ağaçlarıyla uğraşıyordun, yine böyle şirin bir evde.
Okuma saatin için teşekkür ederim. Çok mutlu oldum ziyaretin için. Asıl şöyle kendi blogunda eskisi gibi bir döktürsen de mest olsak. Haydi lütfen.
Sevgilerimle 💐