05/11/2023

Fırtına Sonrası Dinginlik

Her ne kadar ekim ayında görünmeye başlasa da kasım ayı kasımpatı demek bence.  O nedenle, kasım ayı yazılarımdan ilkine aydınlık, güzel bir sonbahar günü çektiğim kasımpatı fotoğrafıyla başlamak istedim. 

Yoksa ki tüm gün esen şiddetli rüzgârdan dışarı adımımızı atamadık bugün. Öyle lafın gelişi ''şiddetli'' diye nitelemiyorum ama. Hiç olmadığı kadar şiddetliydi. Bir ara balkondan bir şey almam gerekti. Kapıyı açar açmaz birlikte uçacaktık neredeyse. Elimde kapının kolu, hızla sürüklendik resmen. Tutmasam uçup gidecekti belki de. Bu arada, Halk Bahçesi'ndeki ağaçlardan devrilenler olduğu haberini aldık. Tehlike arz ettiğinden parkı girişe kapamışlar ki bunu ilk kez duyuyorduk. 

Tabii ki boğazdaki trafik de ''yoğun fırtına'' nedeniyle çift yönlü olarak transit gemi geçidine kapatılmıştı. Akşam karanlığına kadar durum böyle devam etti. Kısa bir dinginlikten sonra peş peşe şimşekler çakmaya, akabinde yine ''şiddetli'' gök gürültüsü eşliğinde yağmur yağmaya başladı. Yağmur da her zamankinden katbekat daha şiddetliydi. İki saat kadar devam ettikten sonra gecenin karanlığında aniden, sanki bıçakla kesilmiş gibi hepsi sona erdi. Şaşırtıcı bir sessizlik ve dinginlik kapladı her yanı. Gökyüzünün hiddeti sona ermişti. Sanki hiçbir şey olmamış gibiydi. O dinginlik halen devam ediyor.
Hemen haftanın fotoğraflarına gelsin sıra.

Alışveriş yaparken yorulup bankta dinlenen Kazdağı'nın rengârenk, güzelim kadınları

Cadde ve sokaklarda ve de evlerde Cumhuriyetimizin 100. Yılı coşkusu devam ediyor. Bayraklarımızı henüz indirmek yok. Hafta içi yine asker sevkiyatları vardı. Bu çocukları Gazze'ye göndermek isteyen bilgiç sesler bir an önce susmalı...

Bu adamın oltasına en az 4-5 kilo ağırlığında bir balık gelmiş. Ben de az ileride çok büyük bir şilebi videoya çekiyordum. Çığlıkları duyunca tam gelip baktım ki balık oltadan kurtulup kaçtı:)

Haftanın ağaçları ve bitkileri gelsin

Dörtyol ağzındaki bu melek borazanı nedense her yıl geç açıyor. Lakin, diğerleri solmaya yüz tutmuşken o müthiş bir güzellik sergiliyor. Bahçesinde Trabzon hurması olan evlere bayılmakla kalmıyor, imreniyorum.

Ülkemizde üç tür çınar ağacı yetiştiğini biliyor muydunuz? Doğu çınarı, Batı çınarı, Londra çınarı. 
Londra çınarı Doğu çınarı ile Batı çınarının melezi imiş. Fotoğraftaki Batı çınarı. Kendisini sonbaharı en güzel yansıtan ağaçlardan biri olarak görmeyenimiz yoktur herhalde.

Sonbaharda kalp şeklindeki yaprakları dıştan içe doğru renk değiştirerek sararan bu ağacın ismini bilen? 
Ben daha yeni öğrendim: Gümüşi Ihlamur (Tilia tomentosa) ağacı Tam da bu aralar görsel şenlik halinde.

 İlk kez bu yıl fark ettiğim şahane bir çiçek: Cosmos sulphureus ya da turuncu kozmos

Hafta içi birkaç kere daha Cumhuriyet sergisine gittiğimden ve bir önceki yazı için eksik görselleri tamamladığımdan bu haftalık bu kadar sevgili okurlar.


İyi pazarlar ✋😊