27/11/2024

''Çanakkale'de Atatürk Yoktu'' Diyenlere!

I. Dünya Savaşı başladığında Sofya’da ataşe olarak bulunan ve gelişmeleri bir süre oradan izleyen Mustafa Kemal, Harbiye Nezareti’ne başvurarak orduda aktif görev almak istemiş, ancak aldığı yanıt olumsuz olmuştur. 

Mustafa Kemal’in tepkisi ve aktif görev almadaki ısrarları devam edince netice vermiş, 20 Ocak 1915'te Enver Paşa'nın isteği ve Talat Paşa’nın onayı ile 33 yaşındaki Mustafa Kemal'in yarbay rütbesiyle 3. Kolorduya bağlı 19. Tümen Komutanlığına ataması yapılmış, kendisine Çanakkale Cephesinde aktif görev verilmiştir.

20 Ocak 1915'ten 10 Aralık 1915'e yaklaşık 11 ay süre ile Çanakkale Cephesi’nde bulunan Mustafa Kemal, yarbay rütbesiyle katıldığı Çanakkale Savaşları’nda 1 Haziran 1915 tarihinde albaylığa terfi etmiştir. 

Cephedeki 19’uncu Tümen Komutanlığından sonra Eceabat (Maydos) Mıntıka Komutanı, Arıburnu Kuvvetleri Komutanı ve Anafartalar Grup Komutanı olarak görevlerine devam etmiş, hizmetlerinden dolayı 30 Nisan’da Gümüş İmtiyaz Harp Madalyası’na, 17 Mayıs’ta ise Altın Liyakat Madalyası’na layık görülmüştür. Karargâh olarak Tekirdağ/Yarçeşme, Eceabat, Bigalı, Düztepe Güneyi, Tepe Güneyi ve Çamlıtekke’yi kullanmıştır. Mustafa Kemal'in Arıburnu, Anafarta ve Kireçtepe bölgelerinde gerçekleştirdiği önemli ve kritik üç askerî müdahale Çanakkale Savaşları’nın kaderini belirlemiştir. 












👆
Mustafa Kemal'in Çanakkale'ye gelişinin 112. Yılı Onuruna
''ATATÜRK ÇANAKKALE'DE'' FOTOĞRAF SERGİSİ
👇
Osmanlı Harbiye Nezareti, Gelibolu/Bolayır berzahının gerisinde “Mürettep” adı altında ismi “Bahr-ı Sefid Boğazı (Akdeniz Boğazı) Kuva-yı Mürettebe Kumandanlığı” olan bir kolordu kurmuştu. Bahr-ı Sefid Kuva-yı Mürettebe Kumandanı Fahri Paşa Erkânı Harbiye Reisi (Kurmay Başkanı) Binbaşı Ali Fethi(Okyar) Bey, Harekât Şube Müdürü Binbaşı Mustafa Kemal (Atatürk) Bey idi.

Mustafa Kemal’in bu göreve tayin tarihi 25 Kasım 1912’dir.

Kolordunun görevi, denizden ve karadan Bolayır üzerinden yapılacak düşman saldırılarına karşı Çanakkale Boğazı ve Gelibolu bölgesini savunmaktı. Bu Kolordunun karargâhı bugünkü Haşmet Bey Çiftliği binası idi. Mustafa Kemal 27 Ekim 1913'e kadar toplam 11 ay 2 gün burada görev yaptı.

Binbaşı Mustafa Kemal'in 1912 ve 1913'te Balkan Savaşları esnasında Çanakkale'ye geliş görüntüleri ile 1915'te Çanakkale Savaşları esnasındaki zayıflamış ve elmacık kemikleri çıkmış haldeki görüntüsüne dikkat lütfen.

VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN FARKLI TARİHLERDEKİ ÇANAKKALE ZİYARETLERİ



25 Kasım 2024'te açılan fotoğraf sergisi 8 Aralık 2024'e kadar gezilebilecek.

Dr. Öğr. Üyesi ve Yazar Mithat Atabay ile Gazeteci Murat Kıray tarafından Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'ye gelişinin 112. Yılı onuruna hazırlanan ve Büyük Önderimizin Çanakkale’deki izlerini, güçlü tarihsel bağlarını ve askeri dehasını yansıtan bu fotoğraf sergisini dün, büyük bir sevinç ve heyecanla gezdim. 


Serginin hazırlanmasında emeği geçen tüm ilgililere en içten teşekkürlerimle...

*   *   *

(Fotoğrafların sağ alt köşelerinde yazılı olan orijinal açıklamaları okumayı unutmayınız.)

Gelibolu/Bolayır Bilgileri Kaynak:
https://ataturk.org.au/gelibolu/balkan-muharebeleri-sirasinda-mustafa-kemalin-canakkale-bolgesindeki-faaliyetleri/