08/03/2025

Boreas Kadın ve Sanat Derneği Kırkyama Sergisi

“ARMAĞAN EDİLEN ANILAR, YENİ UFUKLAR…”
''Evler'' adlı muhteşem kırkyama eseri
Ülkemizin farklı bölgelerinde yaşayan kırkyama öğreticilerinin ortak emeğiyle oluşturulmuş. 30 farklı ustanın hazırladığı ''EV'' temalı birbirinden farklı bloğun büyük bir titizlikle birleştirilmesiyle ortaya çıkan bu eşsiz eser sanatsal dayanışmanın, kültürel mirasın güçlü bir sembolü.

''Kuşlar''
Türkiye’nin dört bir yanındaki usta kırkyama hocalarının kolektif emeği. Boreas Kadın ve Sanat Derneği’ne armağan edilen bu değerli çalışma, derneğin en büyük hayallerinden biri olan Kırkyama Müzesi'ne değerli bir bağış niteliğinde. Her biri ustalıkla tasarlanarak işlenen rengârenk kuş figürleri özgürlük, sanat ve kadın dayanışmasını simgeliyor. Her karede bir ustanın imzası olan eser, bireysel yaratıcılığın ortak güce nasıl dönüşebileceğinin en güzel örneklerinden biri ve her dikişte bir öykü gizli. Eser kırkyama sanatının zarafetini, kültürel mirasını ve kadın emeğinin gücünü yansıtırken sanatın birleştirici ruhunu da gözler önüne seriyor.

Sevgi Çiçekleri
2,33 x 2,75 metre boyutlarındaki eser geleneksel kırkyama sanatını modern estetikle birleştirip izleyenleri zamanın ötesine taşıyor. Aplike ve biye tekniklerinin her detayda hissedildiği, renklerin dans ettiği motiflerde sevginin ve doğanın canlı dokusu yansıyor. Zarif çiçek desenleri, el emeğiyle titizlikle birleştirilen parçalar, sabır ve özverinin birer simgesi.

''Lavandula'' 
BIRMINGHAM ULUSLARARASI KIRKYAMA YARIŞMASINDA SERGİLENMEYE DEĞER ESER 
Birmingham Uluslararası Kırkyama Festivali, dünyanın dört bir yanından gelen yetenekli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yaparken, Hürriyet Çekmece’nin “Dear Jean” tekniği ile oluşturduğu bu muhteşem eser festival kataloğuna girerek büyük beğeni kazandı.


ADIM SONBAHAR 
 2015 yılında ödül alan bu etkileyici kırkyama tablo, sonbaharın büyüleyici atmosferini ustalıkla yansıtırken doğadaki değişimin sadece renklerle değil, kullanılan tekniklerle de hissedildiği özel bir çalışma. Bu çalışmada reverse aplike, paper piecing, üçgen katlama, yoyo, vitray, saçaklama uygulamaları, boyutlu ve normal aplike, paper liner, biye, dimsel, biye ile hasır örgü, rocks taşlar, su büzgüsü, dantel angles, zincir işi, zigzag örme, basit nakış işleri gibi pek çok teknik ustalıkla bir araya getirilmiş.

''Hayat Ağacı'' 
Tamamı el işçiliğiyle aplike ve nakış teknikleri kullanılarak hazırlanan 274 parça incelikle birleştirilmiş. Eserin merkezindeki köklü Hayat Ağacı yaşamın sürekliliğinin, doğanın döngüsünün sembolü. Dallarda açan rengârenk çiçekler, yaşamdaki çeşitliliğin ve zenginliğinin simgesi. Kuşlar, kelebekler ve hayvan figürleri ise doğanın sessiz ama etkili melodisini sunuyor. Köklerdeki küçük detaylar, toprağın bereketini ve yaşamın başlangıcını anımsatıyor.

''İlkbahar Rüyası'' 
İstanbul’dan Rüveyda Erdem’in ince işçiliğiyle hayat bulmş. Kâğıtla birleştirme ve aplike teknikleri kullanılarak büyük bir ustalıkla hazırlana eserde çiçek, kalp ve yaprak motifleriyle doğanın uyanışı, baharın coşkusu ve hayatın döngüsü anlatılıyor.

''ANANAS''
Ananas Tekniği ile tamamen el işçiliğinin hayat verdiği sabırla bir araya getirilmiş bir kırkyama çalışması. Geleneksel motiflerin modern yorumu renklerin kusursuz uyumuyla harmanlanmış. Renk ve desenlerin ahenk içindeki dansı, doğanın iç içe geçmiş döngüsünü yansıtıyor.

''Gün batımı'' 
Siyah zemin üzerindeki turuncu, sarı ve yeşil tonlar gün batımının huzur veren atmosferini hissettirirken geometrik desenlerin simetrik ve ahenkli dağılımı, kumaş parçalarının ustalıkla kesilip birleştirildiğinin göstergesi. Güneşin kızıllığı, doğanın yeşiliyle buluşurken, geceye geçişin büyüleyici anı da eserde yeniden canlanıyor.

''Lalezar''
Klasik aplike ve biye tekniklerinin modern estetikle buluştuğu bir çalışma. Geleneksel el sanatlarının derinliği ile kumaşlarla anlatılan hikâyelerin gücü. Eserin kusursuz bir simetriyle inşa edilen dairesel kompozisyon, Osmanlı ve Selçuklu süsleme sanatlarından ilham alan zarif motiflerle bezeli. Merkezdeki yıldız formu izleyeni içsel bir yolculuğa davet ediyor. Dış çerçeveki biyeler ve çiçek desenleri ise uyumlu renk tonlarıyla esere hareket ve incelik katıyor.

Göz Yanılsamasının Büyüsü
2012 küçük parça kategorisinde 1.'lik ödülü kazanan ve makine tekniği kullanılarak titizlikle hazırlanan ''İllüzyon'' adlı bu eser İstanbul’dan katılan sanatçı Aynur Kuvalı’ya ait özgün çalışma bir görsel şölen. Renk geçişleri ve geometrik desenlerin ustalıkla kullanımı, bakış açısına göre hareket eden, genişleyip daralan bir algı yaratan eser ismini sonuna kadar hak ediyor.

50 ülkenin katılımı ile bir yıllık çaba sonucu oluşturulan PEACH WITH GOILS 2000 adlı uluslararası serginin sembolü DÜNYA BARIŞ ÖRTÜSÜ

👇👇👇
Barış Örtüsü (Yorganı) 
Üç büyük parçadan oluşuyor. Toplamda 182 blok kullanılan, farklı kültürlerden ilham alınarak hazırlanmış benzersiz bir kırkyama (pachwork) çalışması. Her bir kare barışın ve umudun simgesi olan güvercin figürleriyle bezenmiş olup dünyanın dört bir yanından katılımcıların el emeğiyle oluşturulmuş. Eser kültürel çeşitliliğin ve evrensel barışın sembolü olarak müzede özel bir yere sahip olacak.




Dünya Haritası 
Günsu Güngör'ün bu etkileyici eseri bir dünya haritasını sanatsal bir dokunuşla buluşturan özel bir çalışma. El yapımı bir kumaş üzerine işlenmiş olan harita ''Participating Countries'' (Katılımcı Ülkeler) başlığıyla küresel bir birlikteliği ve farklı coğrafyalardan gelen insanların ortak özelliğini sergiliyor. Çalışmada hem estetik hem anlam açısından güçlü bir mesaj var: İnsanları sınırların ötesinde bir araya getiren projelerin önemi ve sanatın küresel bağlamda nasıl birleştirici bir güce sahip olduğu.
 

 Geleneksel el sanatlarının en zarif örneklerinden biri olan ve her dikişinde bir anı saklayan Kırkyama Sergisi 15 Mart 2025 Cumartesi tarihine kadar Troia Sergi Salonu’nda izlenime açık olacak.

*   *   * 

KIRKYAMA (PATCHWORK) NEDİR?
"Parça işi" olarak da bilinen patchwork (kırkyama), her biri farklı bir renkte olabilen çeşitli kumaş şekillerinin birleştirilmesiyle oluşturularak tekrarlayan desenlerden oluşur. Kumaş şekilleri, tutarlı bir tasarımla bir araya getirilmek üzere titizlikle ölçülür ve temel geometrik şekiller halinde kesilir. Yaratıcılığınızı ifade etmeniz ve kumaşlarınızı kişiselleştirmeniz için harika yollar sunan bir iğne işi tekniğidir. Hatta biraz pratik ve hayal gücü ile evinizi dekore etmek veya kendi yatak çarşaflarınızı ve kıyafetlerinizi yapmak için her türlü patchwork'ü yaratabileceksiniz.

Bu sanat hakkında öğrenilecek çok şey var! Günümüzde, 'patchwork' terimi yalnızca çeşitli desenlere sahip farklı kumaşlar kullanılarak sevgiyle tasarlanmış ve elle yapılmış yatak örtülerinin ve battaniyelerin yamalı görünümünü ifade etmiyor. Patchwork yani kırkyama uzun zamandır popülaritesi sürekli artan ve ev ortamlarındaki ana özellikleri vurgulayan bir döşeme stili haline de geldi. Patchwork'ün bazıları için kaotik görünebilecek görselliği, renkli karışımlardan hoşlanan özgür ruhluların uyumsuzluk ve dışa dönüklük eğiliminin karşılığıdır.

Patchwork ve kökenleri hakkında ne düşündüğünüz sorulduğunda, onlarca yıl önce geleneksel iğne işi tekniklerini aktaran bir büyükanneyi veya geri dönüştürülmüş kumaş parçalarından yapılmış bir namazlık ya da yatak örtüsünü hatırlayabilirsiniz. Patchwork aslında çok daha eskidir. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanır! Ve aslında kesin kökenini belirlemek oldukça zordur.

En erken izleri Eski Mısır'da ve eski Çin zamanlarında bulunmuştur. Eski Mısır mezarlarında bulunan birbirine dikilmiş kumaş parçaları özellikle. Farklı kumaş parçalarını bir araya dikerek yeni bir parça oluşturma tekniği, dünyanın dört bir yanındaki çeşitli kültürler tarafından paylaşılmakta, Avrupa'da, Orta Çağ'dan beri yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.

Bu durum özellikle, yorgan yapımının gerçek bir gelenek haline geldiği ABD'de geçerlidir. Amish'lerin bir iğne işi tekniği olarak tamamen benimsemesine yol açmıştır. 60'larda patchwork, günümüzde de devam eden bir canlanma yaşadı. Modernize edildi, son trendlere uyacak şekilde dönüştürüldü, DIY severler tarafından bir zanaata dönüştürüldü. Bugün itibariyle patchwork ve yorgancılık ABD'de oldukça popüler olmaya devam ediyor. Oradaki büyük ve meraklı bir topluluk her türden harika patchwork yaratmaya devam ediyor. Teknikleri sosyal medyada sanatçılar, blog yazarları ve etkileyiciler tarafından yaygın olarak paylaşılıyor. Patchwork yeniden trend oldu!

''Patchwork'' kelimesini duyanların muhtemelen hemen 1970'lere, çiçek gücüne, hippilere ve paçaları geniş paçalı pantolonlar ve yamalı görünümlü her türlü giyim parçası gibi moda vurgularına geri döndüğü söylenir. Kesin olan şu ki patchwork'lerde görülen renkli ve neredeyse sınırsız stil karışımı, kesinlikle çılgın 70'lerin görünümünü şekillendirmeye yardımcı oldu. Ancak, bu el sanatı ilk olarak kült film Saturday Night Fever ve disko döneminde değil, çok daha önce ortaya çıktı. Bilinen ilk patchwork, MÖ 1000 yılı civarında Mısır'da ceylan derisi kullanılarak yapıldı. Oradan, tekstil el sanatları teknolojisi yayıldı ve Avrupa'ya ulaştı. Özellikle İngiliz kadınlar ve Amerikalı yerleşimciler bu zanaatı battaniyeler ve klasik yorganlar yaratmak için kullanarak daha da geliştirilmesine katkıda bulundular.

Özet olarak; tüm tasarım prensiplerini hiçe sayan patchwork stili varsayılan tasarım kaosunu bir iç tasarım konsepti olarak ilan etmiş durumda.


4 yorum:

  1. Hepsi çok güzel ama özellikle de ortak hazırlanmış eserleri sevdim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 👍 Tamamen aynı fikirdeyim. Ortak eserlerin içinde de ''Dünya Barış Örtüsü''nü :)

      Sil
  2. oo yorumlar açılmış, hemen yazayım o zaman. Kırkyama işine de
    bu sıralar merak saldım hatta ilk eserimi de diktim. Bunu da cuma yazımda paylaşacağım. Ama şunu söyleyeyim o kadar meşakkatli bir iş ki. Şimdi bunları görünce
    gözlerime inanamadım. Nasıl yapmışlar bunları, nasıl beceri bu böyle?
    Her birini uzun uzun inceledim, harikalar. Hepsi birer sanat eseri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Buketcim. Kırkyama neredeyse ilk çağlardan beri varmış. Ben de buna şaşırdım. Sonra düşündüm de kendilerine göre elbise yapmak için hayvan derisi parçalarını birleştiriyorlardır. Mobilya sektörüne bile girmiş. Yabancılarda tabii. Geometrik şekillerde renk renk derilerden patchwork koltuklar gördüm araştırırken:)
      İlk eserini merak ettim bak şimdi. Benim dikiş nakışla aram pek iyi değildir; ama sen iyisin biliyorum:) Eline sağlık.
      Sergideki eserler inanılacak gibi değil , sorma. O kocaman örtüleri tek kişi nasıl uğraştı da bitirdi mesela? Sabır muazzam. Ortaya çıkanlar gerçek birer sanat eseri.

      Sil