2024/05/04

Kruvaziyer Yolcu Gemilerinde Artış

Kruvaziyer gemiler. Seyahat programları olan, yani yüzerek dünyayı gezdiren lüks oteller... 

Bünyelerinde dans, fitness, havuz, jakuzi, sinema, spor salonu kullanımı dahil pek çok aktivite, eğlence ve yeme-içme seçenekleri barındıran, yüksek hizmet standartları ile turistik amaçlı olarak çalışan yolcu gemileri. Onlarla seyahat etmeyi kim istemez ki? 
Ulaştırma Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu, geçen yıl limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısında önceki yıllara göre % 20 artış olduğunu, kruvaziyer yolcu sayısının ise geçen yıla göre yüzde 52,6 artış ile 1 milyon 542 bin 522 yolcu olduğunu belirtip, "2023 yılı en fazla kruvaziyer gemi uğrak sayısı''nın 531 adet kruvaziyer gemi ile Kuşadası limanı olduğunu söylemiş, bu yıl hedefin 2 milyon yolcu olduğunu ifade etmişti. 

Söz konusu gemilerin Kuşadası limanından sonra ikinci uğrak yerleri kentimiz oluyor ve bu yıl neredeyse iğne atsan yere düşmüyor gerçekten.

Öyle ki, iki ayrı geminin yolcuları ziyaret noktalarında karşılaşmaya başladılar.


Tahminler boşa çıkmayıp 2024'ün en çok kruvaziyer gemisi ve yolcusunu Kuşadası ağırlamış yine. 2024'ün daha ilk 3 ayında 26 gemi ve 36 bine yakın yolcuya ev sahipliği yapmış. Yolcuların çoğunluğu görüldüğü üzere elbette ki 70-80 yaş üzeri.

Bu ziyaretlerin turizme katkısı var mı, vardır elbet. Ancak kruvaziyer yolcuların yeme- içme- alışveriş konusuna ilgileri yok denecek kadar az. 

Olsa olsa dondurma ya da pamuk şeker alıyorlar. Her türlü ihtiyaçlarını gemilerinde giderdiklerinden olsa gerek. Ziyaret saatleri de sınırlı olunca hediyelik eşya konusundaki alımları bile neredeyse sıfır. 




Viking Jupiter yolcuları kendilerini gemilerine götürecek otobüslerini bekleme aşamasına geçtiler bile. Bu yıl gemi ve yolcu sayısında patlama yaşanacakmış. Öyleye benziyor; ama turizmimize katkısı patlama etkisinde değil. Kendi yaşlılarımızla benzerlik var mı aralarında peki? Aralarında olsa olsa ters bir orantı var. Onlarda lüks gemilerle tatil yapma oranı %50'yi aşmışken bizim insanımızda bırakın lüks gemileri, yabancı ülkelere seyahat etmeyi, kendi ülkelerinde dahi bir kafeteryaya girip çay-kahve içebilme oranları eski yıllara oranla yarıdan fazla düşmüş durumda. Ne yazık ki...😔