2024/05/01

Bayram Tatilinde Ankara'dan Kareler

Bahçelievler-Emek, özellikle 7. Cadde en sevdiğim.

Milli Kütüphane civarı. Hemen yakınlarında Arı Stüdyosu. Sol tarafa dönüldüğünde nostalji rüzgârları esen harika bir yol. O yoldan Anıtkabir'e yürüyerek gidebilmenin verdiği doyumsuz mutluluk.

Kaldığım yurt Bahçelievler'deydi. Emek ve Bahçelievler öğrenciliğimin, 19-20'li yaşlarımın geçtiği semtler; durağa, okula, alışverişe gitmek üzere adımladığım yollar...

 Bu bölgede sokaklar ve binalar, neredeyse hiç değişime uğramamış halde duruyor.

Yan yana dikilen CEPA ve KENTPARK, AVM'ler içinde en sevdiklerim. Terasından ODTÜ binalarını ve ormanını seyredebilmenin güzelliği şahane.

CEPA 

Volkswagen Van - Retail Shoe Display In Store 
Plakası markası olan bu araç Cepa ya da Kentpark'taydı, hatırlayamadım. Ayakkabı sergilemek üzere mağaza içinde kullanılıyor. Dünya genelinde, misal Arjantin'de de. Sağ taraftaki görselde ise ünlü bir markanın şeker sergileme biçimi pek hoş.

ATAKULE

Dinlenme salonunda Emre Yusufi heykellerinden biri sergilenmekteydi. Sanatçının adını ilk kez duydum. Müthiş heykelleri var gerçekten de.

ATAKULE'ye kadar gidilir de kule kısmına çıkmadan dönülür mü? Ne yazık ki çok yorgunsanız öyle oluyor. Ankara panoramasını ancak bu seviyede izleyebildik. Beyaz kule Sheraton Oteli. Hemen sağ tarafı Kuğulu Park civarı.

John F. Kennedy Caddesi
ETİBANK Evleri'ne çok şaşırdım. Banka çekilişiyle ikramiye olarak mı verilmişti bir zamanlar, kim bilir.

Kızılay fotoğraflarına geçelim. Güvenpark'taki heykelleri ''güvercin dışkısı olmadan'', hiç bu kadar temiz ve bakımlı görmemiştim. Kuğulu Park'ta da öyleydi. Demek ki güvercin olayına kalıcı bir çare bulunmuş. Oysa Avrupa'daki meydanlarda çoğu heykel halen güvercin (ya da başka kuşların) istilası nedeniyle görüntü kirliliği yaşıyor.

Kızılay

Kızılay, Atatürk Caddesi boyunca...

Kuğulu Park'a yeni ilave olmuş sanatsal eserler. Seramik anıtın arkasındaki kuleye benzeyen bina Kavaklıdere semtindeki Sheraton Ankara.

Orman-duvar sarmaşığı Hedera Helix meyvesi imiş. İlk kez gördüm. Sarmaşık bu haliyle benzersiz güzellikte. Genelde site bahçelerinin demir parmaklıklarını süslüyor.

İş görüşmesi için gittiği İstanbul'da akli dengesi yerinde olmayan bir kişi tarafından samuray kılıçla saldırıya uğrayıp yaşamını kaybeden mimar Başak Cengiz adına Yenimahalle, Batıkent'de oluşturulan hatıra ormanı.
 
Mimar Başak Cengiz Hatıra Ormanı, 2021 yılı “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”nde başkentli kadınlar tarafından cinayete kurban giden kadınları anmak adına fidan dikilerek oluşturuldu. 😔

Etimesgut civarında nisan ayına yakışır biçimde insanın içini umutla ve bahar sevinciyle dolduran güzelim elma ağaçları cadde boyunca sıralanmıştı.

*   *   *