2024/01/17

Kaldırımlardaki Fiyat Listeleri

Birkaç hafta önce Ticaret Bakanlığı'nın kafe ve restoran benzeri işletmelere ''görünen yerlerde, açık bir şekilde fiyat listesi sergileme zorunluluğu'' getirdiğini, bu kararın Resmi Gazete'de de yer aldığı haberini okumuştum.

Fiyat listesi sergileme pek çok işletme tarafından uygulanmakta olan bir işlemdi aslında. Genellikle içeriye girildiğinde, duvardaki bir tabeladan ya da masalardaki listeleri okuma yoluyla haberdar olunuyordu. Alınan son kararlar bağlamında; mekânlara giriş kapısı yakınına ve masaların üstlerine fiyat listesini gösteren menüler konulması zorunluluğu getirilmiş.

Tam olarak hangi gün başladığını bilmesem de, işletmelerin bulunduğu kaldırımlardaki bu listeleri pazartesi günü ilk kez gördüm ve fotoğraflamaya karar verdim. Birinci görseldeki menü bir kahvaltı kafenin hemen girişinde, dışarı kısımdaydı. İkincisi ise bir ocakbaşı restorana ait olan, kapının girişinde ayaklı bir fiyat listesi.
Resmî Gazete’de yayımlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinin 8. maddesinin 1. fıkrası şu şekilde değiştirilmiş: ''Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde ise işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılır, takılır veya konulur.''

Pandemi sonrası alışmaya çalıştığımız dışarıda yemek yeme olayına yine yeniden son vermek zorunda kalacağız gibi görünüyor. Bu durum eskiden ekonomik yönden bu kadar gözümüzde büyümüyor, haftada 1 kez olsun rahatlıkla dışarıda yemek yiyebiliyorduk. Fiyatlardaki uçuş birkaç aya kalmadan katmerleniyor artık. Gelir gider dengesi feci şekilde bozuldu. İşletmeler ne yapsın. Onların yaptığı da ayakta durmak için çabalamak. Bazı fırsatçılar hariç tabii.

Görsel: @antihistamink 
Buradaki liste de yine  15 Ocak 2024 tarihinde bir doktor tarafından Uludağ'da fotoğraflanmış. 4 kişilik mini bir aile dışarıda yemek yemeye kalksa bir seferde kaç bin TL ödeme yapacak? Bir menemenin fiyatı 400, makarna 750 TL ise gerisini siz düşünün...